Δεκτός από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε το μεσημέρι της Τρίτης, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στην ύστατη -κατά πολλούς- διαμεσολαβητική πρωτοβουλία του Βερολίνου προκειμένου να αμβλυνθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο κ. Μάας επαναλαμβάνει μονότονα την έκκληση του Βερολίνου για τερματισμό των προκλήσεων (σ.σ αποφεύγοντας να διευκρινίσει από ποιους γίνονται όλη αυτή την περίοδο) και επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Και για να «απαντήσει» στην επιφυλακτικότητα (εδώ) της Αθήνας έναντι της αποστολής του, έκανε αναφορά στο «ιδιαίτερο βάρος» που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE – Τουρκίας.
Σαφής ήταν ο γερμανός ΥΠΕΞ και ως προς τις προσδοκίες που έχει από την αποστολή του στις δύο πρωτεύουσες:
«Θα αναζητήσω για μία ακόμη φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου», υπογραμμίζει, με πηγές στο Βερολίνο να μιλούν ακόμα και για τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου μέσα στο προσεχές διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο κ. Μάας δεν πρόκειται να εισηγηθεί την επανάληψη της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο πριν περίπου έξι εβδομάδες ανάμεσα στον Γαν Χέκερ, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ, τη διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου Ιμπραΐμ Καλίν.
«Ο Χάικο Μάας δεν πηγαίνει στην Αθήνα και την Αγκυρα για να προτείνει τη διεξαγωγή συνομιλιών σε χαμηλότερο από το δικό του επίπεδο, αλλά σε επίπεδο όπου μπορούν να λυθούν προβλήματα», ανέφεραν οι εν λόγω πηγές, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, χωρίς έτσι να αποκλείεται ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών να προτείνει στους έλληνες και τούρκους συνομιλητές του συνάντηση στο Βερολίνο, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης.
Την ίδια ώρα ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν εξίσου σαφής, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας διάλογος όσο υφίσταται η στρατιωτική πίεση στην περιοχή μας.
Για να γίνει διάλογος με την Τουρκία, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, πρέπει να πάψουν οι επιθετικές ενέργειες και να υπάρχει οριοθέτηση του διαλόγου. «Το μόνο θέμα που συζητά η Ελλάδα είναι η υφαλοκρηπίδα και η οικονομική αποκλειστική ζώνη», επανέλαβε.
Οσο για τη διαμεσολαβητική προσπάθεια Μάας, αρκέστηκε να πει ότι η Γερμανία μπορεί να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες «για να καθίσουμε Ελλάδα και Τουρκία στο ίδιο τραπέζι. Αν τελικά βρεθούμε, όμως, σημείωσε με νόημα, «θα είμαστε εκεί μόνο εμείς και η Τουρκία».
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση Μησοτάκη – Μάας τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.
Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, η πρωτοβουλία της Γερμανίας, ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, συμβάλλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Η δήλωση Μάας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η δήλωση Μάας πριν από την άφιξή του στη χώρα μας έχει ως εξής:
«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ’ όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου.
Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι να κλείσουν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε μια σημαντική διαδικασία συζητήσεων με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως.
Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμη φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου».
Στην αναφορά της στην επίσκεψη Μάας σε Αθήνα και Αγκυρα, η Süddeutsche Zeitung μιλά για «ευαίσθητη αποστολή διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ».
Στόχος, να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν τρόποι για την άμβλυνση της διαμάχης σχετικά με την εκμετάλλευση των πόρων φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενες – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- περιοχές της Μεσογείου.
Για επικίνδυνη κατάσταση που έχει προκύψει στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες, κάνει λόγο το Spiegel. «Ο Μάας θέλει να ακούσει εάν τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να ξεκινήσουν διάλογο. Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τη δοκιμαστική γεώτρηση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι Έλληνες δεν θα πρέπει να στέλνουν πλοία, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι. Η επόμενη κρίση περιμένει λοιπόν τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών», γράφει το Spiegel με τον συντάκτη να παραγνωρίζει ότι τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν σταλεί στην περιοχή για να επιτηρούν το «καπρίτσιο» του Ερντογάν με το «Ορούτς Ρέις».
Ακολούθησε με κάποια καθυστέρηση ως προς το αρχικό πρόγραμμα, η συνάντηση του κ. Μάας με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
Νωρίτερα, ο γερμανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Αυστηρός και ξεκάθαρος ο Δένδιας
Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι με τη συμπεριφορά που παρουσιάζει σήμερα η Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις κοινές του δηλώσεις με τον γερμανό ομόλογό του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η συμπεριφορά της Τουρκίας και οι διαρκείς απειλές της είναι ενδεικτικές της λανθασμένης αντίληψης που έχει για την ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και κατέστησε σαφές στον γερμανό συνομιλητή του ότι «ο βιασμός του διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να αποτελεί βάση διαλόγου».
«Αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης βλέπουμε νέες προκλήσεις», που υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, σχολίασε για την παράταση του πλου του «Orouc Reis».
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως, σημείωσε, αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις οπισθοδρόμησης, θέτοντας εκ νέου ζήτημα κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Χωρίς αλαζονεία, χωρίς απειλές η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, επανέλαβε ο υπουργός των Εξωτερικών για να αναφερθεί στη συνέχεια στη γερμανική διαμεσολαβητική προσπάθεια:
«Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε έτοιμοι, αλλά δεν υφίσταται διάλογος υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων», ήταν η απάντησή του.
Με τη σειρά του, ο Χάικο Μάας, αφού εξέφρασε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Γερμανίας και ολόκληρης της ΕΕ προς την Ελλάδα,επανέλαβε ότι η χώρα του υποστηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τη διαδικασία διαμεσολάβησης και διαλόγου.
Ο γερμανός υπουργός είπε πως έχει δύο μηνύματα για την Αθήνα: το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και η ΕΕ στέκεται σθεναρά δίπλα στην Ελλάδα και το δεύτερο ότι χρειαζόμαστε δείγμα αποκλιμάκωσης και βούληση για διάλογο.
Η μικρότερη σπίθα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή, προειδοποίησε, και γι’ αυτό, πρόσθεσε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβεί κάτι τέτοιο.
Για μία ακόμη φορά, τέλος, ο κ. Μάας επανέλαβε ότι πρόθεση και στόχος του Βερολίνου είναι να συμβάλει «ούτως ώστε να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με άμεσες συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας» – συνομιλίες, που όπως είπε, θα ήταν επιτυχείς, εφόσον σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα.
Η αναχώρηση του Χάικο Μάας για την Αγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν προγραμματισμένη για αργά το απόγευμα της Τρίτης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News