314
Ο Ασάνζ σε παλαιότερη εμφάνισή του στο δικαστήριο, τον Ιανουάριο του 2020 | REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Στο δικαστήριο και πάλι ο Τζούλιαν Ασάνζ κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 12:26
Ο Ασάνζ σε παλαιότερη εμφάνισή του στο δικαστήριο, τον Ιανουάριο του 2020
|REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Στο δικαστήριο και πάλι ο Τζούλιαν Ασάνζ κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 12:26

Επειτα από πολλούς μήνες διακοπής λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η βρετανική Δικαιοσύνη ξεκίνησε εκ νέου σήμερα Δευτέρα να εξετάζει το αίτημα για έκδοση στις ΗΠΑ του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και μήνες που θα εμφανιστεί σε δικαστήριο, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο 49χρονος αυστραλός χάκερ και ακτιβιστής κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία επειδή από το 2010 και μετά έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα του αμερικανικού στρατού και των διπλωματικών υπηρεσιών. Η ποινή για τα αδικήματα που τον βαρύνουν μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 175 έτη.

Από την πλευρά του, οι δικηγόροι του Ασάνζ καταγγέλλουν την «πολιτική διαδικασία που βασίζεται σε ψέματα», όπως και τον ανεπαρκή χρόνο που τους δόθηκε για προετοιμασία. Καταγγέλλουν ακόμη τα «ψυχολογικά βασανιστήρια» τα οποία υφίσταται ο εντολέας τους.

Πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, οι υποστηρικτές του Ασάνζ έχουν καλέσει σε διαδήλωση μπροστά από το κακουργιοδικείο. Μέσα στο δικαστήριο οι παριστάμενοι θα είναι λίγοι –και σε διαφορετική αίθουσα– λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Οπως σημειώνει ο Guardian, η απόφαση του  δικαστηρίου είναι δυνατόν να εφεσιβληθεί.

Ο Ασάνζ αυτή την περίοδο κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο, με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ να έχει καταγγείλει τις συνθήκες κράτησής του. Οι δικηγόροι του είχαν υποβάλει αίτημα τον Μάρτιο να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, επικαλούμενοι την κατάσταση της υγείας του και την πανδημία, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Η έκδοσή του θα ισοδυναμεί με θανατική ποινή, σχολίασε η δικηγόρος του Στέλα Μόρις, η οποία είναι και σύντροφός του. Η 37χρονη Μόρις φοβάται ότι ο Ασάνζ θα βάλει τέλος στη ζωή του, αν εγκριθεί το αίτημα των ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής των Wikileaks συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει για να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...