Ο κύβος ερρίφθη. Και την προσεχή Τετάρτη ίσως να έχουμε εκλεγμένη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Οπως έγινε γνωστό την Πέμπτη από κοινοβουλευτικές πηγές τις οποίες επικαλέστηκε σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποφασίστηκε να διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας, ύστερα και από την αναγγελία (εδώ) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της πρότασής του για το ύπατο αξίωμα της χώρας.
Στην πρώτη ονομαστική ψηφοφορία, που θα πραγματοποιηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, απαιτούνται 200 ψήφοι προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει πως η κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία διαθέτει 158 βουλευτές, θα χρειαστεί και τις ψήφους της ευρύτερης αντιπολίτευσης προκειμένου η κυρία Σακελλαροπούλου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.
Το ενδιαφέρον –και ως ένα βαθμό περίεργο– είναι ότι εκείνη την ημέρα, δηλαδή 22 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να βρίσκεται στο Νταβός για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, όπου θα έχει μια σειρά από κρίσιμες συναντήσεις στην προσπάθεια διπλωματικής θωράκισης της χώρας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Η επίσπευση της ψηφοφορίας για την κυρία Σακελλαροπούλου έφερε έτσι μια μικρή αλλαγή στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού: ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει στην πρώτη και ίσως τελική ψηφοφορία το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια και ακολούθως θα αναχωρήσει το απόγευμα για την Ελβετία.
Πώς γίνεται η ψηφοφορία
Τυπικά, η διαδικασία των ψηφοφοριών έπρεπε να ξεκινήσει έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του νυν ΠτΔ, εν προκειμένω πριν από τις 13 Φεβρουαρίου. Τελικά αποφασίστηκε να επισπευστεί η διαδικασία και η πρώτη ψηφοφορία ορίστηκε να γίνει στις 10.30 π.μ. της 22ας Ιανουαρίου. Αυτή η εξέλιξη αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για τον εκλογικό νόμο, η συζήτηση του οποίου μεταφέρθηκε κατά μία ημέρα για την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί τελικά αυθημερόν αλλά την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου εφόσον υπάρξει πλήθος εγγεγραμμένων ομιλητών.
Βάσει του αναθεωρημένου άρθρου 32 του Συντάγματος, η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν συνδέεται πλέον με τη διάλυση της Βουλής. H εκλογή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημερολογικές ημέρες. Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πάλι πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180.
Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ
Το Κίνημα Αλλαγής ουσιαστικά προεξόφλησε ότι θα ψηφίσει την κυρία Σακελλαροπούλου, μολονότι απομένει μια τυπική απόφαση των κομματικών οργάνων το απόγευμα της Πέμπτης. Οι ψήφοι του ΚΙΝΑΛ (22) και της ΝΔ (158) αρκούν ώστε η πρόεδρος του ΣτΕ να εκλεγεί στον τρίτο γύρο.
Αίνιγμα αποτελεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που έως τώρα επέμεινε στην επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά τώρα είναι ελάχιστα πιθανό ο νυν ΠτΔ να θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος χωρίς τη στήριξη του κόμματος απ’ όπου προέρχεται. Το γεγονός ότι η πρώτη ψηφοφορία ορίστηκε για τις 22 Ιανουαρίου βάζει την Κουμουνδούρου υπό ασφυκτικά χρονικά πλαίσια: χωρίς τον κ. Παυλόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να βρει ικανό ανθυποψήφιο ώστε να υπονομεύσει την κυβερνητική επιχείρηση εκλογής της κυρίας Σακελλαροπούλου με ευρεία πλειοψηφία, έτσι είναι πιθανό να συρθεί να στηρίξει και αυτός την πρόταση του Πρωθυπουργού. «Αξια δικαστής και άξιος άνθρωπος» είπε ο Δημήτρης Βίτσας στον ΣΚΑΪ.
Αυτό σημαίνει ότι η κυρία Σακελλαροπούλου ενδέχεται να εκλεγεί με τουλάχιστον 266 ψήφους και ενώ μόνο το ΚΚΕ έχει προεξοφλήσει την αρνητική στάση του για λόγους αρχής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News