Σε μια άτυπη προθεσμία δύο εβδομάδων, ως την τακτική ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 26 και 27 Μαρτίου, για την αποτίμηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας, συμφώνησαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους χθες Δευτέρα στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ως τότε οι δύο πλευρές θα διαπιστώσουν αν πραγματικά υπάρχουν ενδείξεις καλής θέλησης εκ μέρους της Αγκυρας στο Μεταναστευτικό.
Πληροφορίες που επικαλείται στο ρεπορτάζ της στην «Καθημερινή» η Ξένια Κουναλάκη επισημαίνουν ότι στη σύνοδο η καγκελάριος θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο που θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, από το 2016, την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει «νεκρή».
Ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ της συγκεκριμένης προοπτικής και δεν πρόκειται να θέσει βέτο στη δήλωση που επιζητεί από το ΝΑΤΟ η Αγκυρα για τη Συρία, υπό την προϋπόθεση ότι θα μεταβάλει τη στάση της στον Εβρο.
Η καγκελάριος εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αιφνιδιάστηκε από τη σθεναρή αντίδραση της Ελλάδας. Συνεχάρη μάλιστα τον Πρωθυπουργό για το ότι άρχισαν οι επιστροφές στην Τουρκία μεταναστών των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου, κάτι που το Βερολίνο ζητούσε επιμόνως και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν, η καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρή αντιπολίτευση στο εσωτερικό του για τους χειρισμούς του στη Συρία και για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο τούρκος πρόεδρος υπέστη πολλές ήττες και αντιδρά σπασμωδικά: «Εχει ένα ταλέντο να σκάβει όλο και πιο βαθιά τον λάκκο του», φέρεται να είπε στον Πρωθυπουργό.
Στην ομιλία της στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, η καγκελάριος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την προσπάθεια της Αγκυρας «να λύσει τα δικά της προβλήματα εις βάρος των προσφύγων». Ηταν δε σαφής ότι θα αγωνιστεί «με όλες τις δυνάμεις της υπέρ ενός νέου βήματος στη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας» με στόχο «να μπει σε τάξη, να ελεγχθεί και να μειωθεί η φυγή και η μετανάστευση».
Πριν από την καγκελάριο, στη δική του ομιλία ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει και αυτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας να δείξει εάν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News