Η Πλατεία των Μαρτύρων, η πρώην Πράσινη Πλατεία του Μουαμάρ αλ Καντάφι, αποτελεί την καρδιά της Τρίπολης.
Εκεί συγκεντρώνονταν οι πολίτες της πρωτεύουσας της Λιβύης έως και πέρυσι (φέτος κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει) για να γιορτάσουν την εξέγερση της 17ης Φεβρουαρίου του 2011 που οδήγησε στην πτώση και, τελικά, στον θάνατο του λίβυου δικτάτορα.
Εεκεί συγκεντρώνονταν επίσης για να κηδέψουν τους νεκρούς από τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε και εξακολουθεί να μαίνεται στη χώρα. Την ώρα που μετέβη, αυτές τις ημέρες, στην πλατεία ο Βιντσέντσο Νίγκρο, απεσταλμένος της Repubblica στην Τρίπολη, όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί, είχαν την προσοχή τους στραμμένη σε μια μικρή γαζέλα.
«Θέλω να δώσω ένα φιλί στη γαζέλα, μετά θέλω να της δώσω κάτι να φάει και μετά θέλω να ταΐσω τα περιστέρια», δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια στον ιταλό δημοσιογράφο η 8άχρονη Μίριαμ. «Θέλουμε την ειρήνη για τη Μίριαμ. Θέλουμε να τελειώσει αυτός ο καταραμένος πόλεμος. Διατηρώντας, ωστόσο, την ανεξαρτησία μας: το παιδί μας δεν χρειάζεται έναν άλλον Καντάφι. Είτε μας προστατέψουν οι Τούρκοι, οι Ιταλοί, οι Αμερικάνοι, είτε κανένας. Θα αμυνθούμε μόνοι μας», πρόσθεσαν οι γονείς της, περιγράφοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους.
Η τελική επίθεση
Την περασμένη Πέμπτη ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε πως «ήρθε η ώρα να εισέλθουμε στην Τρίπολη». Τώρα, οι δυνάμεις του βρίσκονται σε απόσταση μόλις δέκα χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες. Οι κανονιοβολισμοί που ακούγονται διαρκώς τρομάζουν ακόμα και τη μικρή γαζέλα. Η πολιορκία της Τρίπολης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Από τις αρχές του περασμένου Απριλίου ο Χαφτάρ ενισχύθηκε σημαντικά με όπλα που του έδωσαν η Ρωσία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και η Γαλλία. Η Τρίπολη, ωστόσο, εξακολουθεί να αντιστέκεται, κυρίως χάρη στην αρωγή της Τουρκίας.
Περισσότερο από έναν αιώνα μετά το τέλος του Ιταλοτουρκικού Πολέμου (Σεπτέμβριος του 1911 – Οκτώβριος του 1912) και τη μετατροπή της Λιβύης σε ιταλική αποικία, οι Τούρκοι επέστρεψαν στην Τρίπολη ως προστάτες της κυβέρνησης του Φαγιέζ Αλ Σαράζ. Στόχος της τουρκικής παρουσίας είναι να αποτραπεί με κάθε θυσία η είσοδος των στρατιωτών του Χαφτάρ στην πόλη. Αυτό που επιδιώκει ο στρατηγός πρωτίστως δεν είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας αλλά ο κλονισμός της κυβέρνησης του Αλ Σαράζ, με την προσδοκία ότι στη συνέχεια θα επέλθει και η πτώση της.
Η μάχη των drones
Τα περίχωρα της λιβυκής πρωτεύουσας βομβαρδίζουν κινεζικά drones τα οποία χειρίζονται αξιωματικοί των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που έχουν εγκατασταθεί στις βάσεις του Χαλίφα Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη. Το γενικό πρόσταγμα, ωστόσο, το έχουν ρώσοι αξιωματικοί ενώ κοντά στα πεδία των μαχών, στα νότια προάστια της Τρίπολης, καραδοκούν και οι μισθοφόροι του Βλαντίμιρ Πούτιν, μέλη της διαβόητης Ομάδας Βάγκνερ, μιας ιδιωτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που ανήκει στον επιχειρηματία Γεβγκένι Πριγκοζίν, άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος του προέδρου της Ρωσίας.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης εξαπέλυσε μια αντεπίθεση τον περασμένο Μάιο με τα drones της Τουρκίας (κάποια από τα οποία κατασκευάζονται σε εργοστάσιο του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρού του Ερντογάν) ενώ την ίδια περίοδο άρχισαν να καταφτάνουν στη Λιβύη δεκάδες τούρκοι στρατιωτικοί σύμβουλοι με επικεφαλής τον στρατηγό Ιρφάν Τουρ Οζσέρτ.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η στήριξη των Τούρκων προς την κυβέρνηση του Αλ Σαράζ είχε περιοριστεί αισθητά αλλά τώρα, «ως εκ θαύματος», σημειώνει ο ιταλός δημοσιογράφος, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ευρείας συνεργασίας ανάμεσα στην Αγκυρα και στην Τρίπολη, τα τουρκικά drones πετούν ξανά στους αιθέρες της Λιβύης.
«Τα drones του Χαφτάρ ρίχνουν και βόμβες διασποράς οι οποίες όταν εκρήγνυνται τραυματίζουν στρατιώτες, αμάχους, γυναίκες, παιδιά, τραυματίες που φροντίσαμε στα νοσοκομεία μας. Από τον Σεπτέμβριο αρχίσαμε να διαπιστώνουμε ότι οι στρατιώτες δεν έφεραν τραύματα από θραύσματα βομβών αλλά από βολές ελεύθερων σκοπευτών. Στο πρόσωπο, στο στήθος. Περισυλλέξαμε τις σφαίρες, εξετάσαμε τις πληγές. Οι στρατιωτικοί μας μελέτησαν τον τρόπο δράσης τους. Μια φορά κατευθυνόμουν κι εγώ προς το μέτωπο με ένα στρατιωτικό κομβόι τεσσάρων οχημάτων. Πρώτα χτύπησαν τον οδηγό του πρώτου αυτοκινήτου και το κομβόι ακινητοποιήθηκε. Κάποιοι δικοί μας κατέβηκαν και άρχισαν να πυροβολούν προς πάσα κατεύθυνση και εκείνοι τους πυροβόλησαν στα πόδια. Ετσι στη συνέχεια άρχισαν να βάλλουν κατά εκείνων που κατέβαιναν από τα αυτοκίνητα, προσπαθώντας να σώσουν τους τραυματίες. Δεν ήταν λίβυοι ελεύθεροι σκοπευτές», εξήγησε ο Μουχαμάντ, μισθοφόροι του Πούτιν, σύμφωνα με τον ιταλό ανταποκριτή.
Στη συνέχεια τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της κυβέρνησης της Λιβύης άρχισαν να εργάζονται πυρετωδώς. Υπέκλεψαν συνομιλίες στα ρώσικα ενώ μετά εντόπισαν τις σορούς, τα διαβατήρια και τα τηλέφωνα μερικών ρώσων μισθοφόρων που σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς των τουρκικών drones. Τα προσωπικά τους στοιχεία, ακόμα και τα περιεχόμενα των κινητών τους, αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Λιβύης. Οπως ακριβώς και στοιχεία των Τούρκων που μετέβησαν στην Τρίπολη κοινοποιήθηκαν σε λογαριασμούς του Facebook που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.
Η περιθωριοποιημένη Ευρώπη
Στην Πλατεία των Μαρτύρων οι γονείς της Μίριαμ συνέχισαν να ταΐζουν τα περιστέρια, θέλοντας να δώσουν λίγη χαρά στην κόρη τους. Δεν παρέλειψαν, ωστόσο, να επισημάνουν πως «εδώ υπάρχει μια άθλια κυβέρνηση, αλλά είναι η κυβέρνησή μας. Δεν είναι το καθεστώς ενός άλλου δικτάτορα. Γιατί κανένας στην Ιταλία και στην Ευρώπη δεν το κατανοεί; Γιατί πρέπει να μας αφήσετε στα χέρια των Τούρκων ή των Ρώσων;» διερωτήθηκαν.
Το πρωί της Τρίτης στην Τρίπολη μετέβη εσπευσμένα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο με στόχο να αποτρέψει το ενδεχόμενο να τεθεί οριστικά η πατρίδα του αλλά και η Ευρώπη στο περιθώριο ενός «εξαιρετικά επικίνδυνου πολέμου διά αντιπροσώπων που εκτοπίζει την Ευρώπη, αναδεικνύοντας συγχρόνως άλλους παράγοντες όπως η Αίγυπτος, τα Εμιράτα, η Ρωσία και η Τουρκία», συνεχίζει να προειδοποιεί όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ. Στην περίπτωση που η αποστολή του Ντι Μάιο αποτύχει, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί η Τρίπολη σε αιματοβαμμένο πεδίο μάχης
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News