Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας να απορρίψει την αίτηση της 29χρονης Ηριάννας για προσωρινή αποφυλάκισή της προκειμένου να ολοκληρώσει τη διδακτορική της διατριβή, σχολιάστηκε με μία δήλωση – παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.
Ο κ. Κοντονής επισημαίνει ότι «το δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του» αναφέροντας πως όσα είχε δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης μη αναστολής ισχύουν.
Τέλος, κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτές τις ώρες».
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρου Κοντονή, έχει ως εξής:
«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες».
Με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Ηριάννα και στον Περικλή» συλλογικότητες της Αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς κι αλληλέγγυοι-αλληλέγγυες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Σύνταγμα για να δείξουν τη συμπαράστασή τους στους δύο κατηγορούμενους.
ΣΥΡΙΖΑ: Αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα
«Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν για δεύτερη φορά οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις, στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους».
Σημειώνεται ότι το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συλλογικοτήτων και αλληλέγγυων στους δύο νέους στο Σύνταγμα.
Η απόφαση και τα επεισόδια
Νωρίτερα είχε προκληθεί ένταση στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας με την ανακοίνωση της απόρριψης της αίτησης αποφυλάκισης της 28χρονης Ηριάννας και του 33χρονου συγκατηγορουμένου της, Περικλή. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα εφετών Γιώργου Γεράκη, ο οποίος νωρίτερα είχε προτείνει την απόρριψη της αίτησης, καθώς όπως είπε, δεν προσκομίστηκαν νέα στοιχεία ούτε πείστηκε για το επείγον του αιτήματος και των λόγων που επικαλέστηκαν οι δύο νέοι.
Με συνθήματα του τύπου «Ες Ες μπάτσοι δικαστές» και το «πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από τα κελιά» υποδέχθηκαν την απόφαση αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες των κατηγορουμένων που ήταν μέσα στη δικαστική αίθουσα ενώ κάποιοι από αυτούς πέταξαν καρέκλες και μπουκάλια προς την έδρα του δικαστηρίου.
Οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης απώθησαν τους αλληλέγγυους οι οποίο φωνάζοντας οδηγήθηκαν εκτός του δικαστικού μεγάρου
Τι ζητούσαν Ηριάννα και Περικλής
Ενώπιον του δικαστηρίου η Ηριάννα επικαλέστηκε λόγους που σχετίζονταν με την επιστημονική της κατάρτιση και τη δυνατότητα της να ολοκληρώσει τη διδακτορική της διατριβή, ενώ ο 33χρονος είχε ζητήσει αναστολή εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας.
Με την αναγγελία της απόφασης προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις μέσα στη δικαστική αίθουσα από αλληλέγγυους και συμπαραστάτες των δύο κατηγορούμενων.
Στην εισήγησή του ο εισαγγελέας έδρας του Εφετείου έκρινε πως δεν προκύπτει ουδεμία διαφοροποίηση από την απόφαση της 17ης Ιουλίου, έτσι ώστε να δικαιολογείται απόφαση αποφύλακισή τους.
Η αίτηση αναστολής της αποφυλάκισης του 33χρονου Περικλή κρίθηκε ως αβάσιμη στην ουσία της. «Δεν διαφοροποιείται η κρίση από την προηγούμενη αίτηση αναστολής του Περικλή. Δεν υπήρξε επιδείνωση υγείας» γι’ αυτό «προτείνω την απόρριψη της αίτησης ως αβάσιμης στην ουσία της», κατέληξε στην πρότασή του ο εισαγγελέας.
Όσο για την αίτηση της Ηριάννας, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί «με μία παράταση στο μέλλον» και επομένως δεν συνιστά υπέρμετρη, ούτε και ανεπανόρθωτη βλάβη. Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό η αίτηση της 28χρονης δεν στηρίχθηκε σε νέα γεγονότα, αλλά σε εκείνα που δεν έγιναν δεκτά και κατά την εκδίκαση της πρώτης αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τον περασμένο Ιούλιο.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Γεράκη, «δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή», ενώ «ούτε ο προβληματισμός της υπεράσπισης και της ιδίας (της κατηγορούμενης) ότι έχει ως κεκτημένο το τεκμήριο της αθωότητας ευσταθεί, αφού αυτό κάμπτεται όταν εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση».
Τι είπαν οι δύο νέοι στο δικαστήριο
Η 28χρονη Ηριάννα και ο 33χρονος συγκατηγορούμενος της, Περικλής, ζητούσαν για δεύτερη φορά την αναστολή έκτισης των ποινών που τους επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για «συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Αμφότεροι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών.
Η αίτηση της 28χρονης διδακτορικής υποψήφιας στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στηρίζεται στην βλάβη που προκαλεί η κράτηση της στην διδακτορική εργασία της, ενώ η αίτηση του Περικλή βασίζεται σε σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει το οποίο επιδεινώνεται στις συνθήκες της φυλακής.
Η 28χρονη υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου πως η παραμονή της στην φυλακή της στερεί την εμπειρία που είχε με την εργασία εντός του Πανεπιστημίου γεγονός που, όπως τόνισε, θα επιδράσει αρνητικά στην επαγγελματική της εξέλιξη: «Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου».
«Εγινα ξαφνικά επικίνδυνη την 1η Ιούνη. Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία.. Χάνω ένα – ένα όσα είχα καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια.. Ο σύντροφος μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες. Είπαν ότι έχω σχέση με όπλα μέσω ενός DNA που αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα από το 2013. Πίστευα πραγματικά και για αυτό πήγαινα με καλή πίστη στο πρωτόδικο δικαστήριο πως η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του κατηγορούμενου. Πέντε μήνες μετά την ενοχή μου βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου.. Όσα έχτιζα εννιά χρόνια καταστρέφονται», ανέφερε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο.
Στο δικαστήριο κατέθεσαν οι δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 28χρονης, οι οποίες ανάμεσα σε άλλα τόνισαν πως ο εγκλεισμός της Ηριάννας δημιουργεί τεράστια καθυστέρηση σε πολλές δράσεις που απαιτούνται για το διδακτορικό της με συνέπεια την υποχώρηση της στον πίνακα μοριοδότησης και αποτέλεσμα να μην βρίσκεται τον Σεπτέμβριο του 2018 σε επιλέξιμη θέση.
Ο 33χρονος Περικλής είπε στο δικαστήριο πως το περιβάλλον της φυλακής επιβαρύνει το σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και ότι συχνά αντιμετώπισε δυσφορίες.: «Δεν έχει προκύψει λόγος για να νοσηλευθώ αλλά υπάρχει ο φάκελος μου στο νοσοκομείο και είναι ενήμεροι για την κατάστασή μου.. Στη φυλακή έχει πολύ καπνό. Όλοι καπνίζουν και δεν μπορείς να πεις κάτι…».
Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Πνευμονολογίας, Δημοσθένης Μπούρος κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο 33χρονος αντιμετωπίζει ένα σπάνιο νόσημα που έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα: «Αν ο Περικλής βρίσκεται σε κάποιο χώρο έγκλειστος, από το παθητικό κάπνισμα επέρχεται επιδείνωση της υγείας του και μπορεί ακόμη και να χάσει τη ζωή του. Η μέση επιβίωση για τους ασθενείς είναι τα 13 χρόνια».
Ο κ. Μπούρος σύμπλήρωσε στην κατάθεσή του ότι το στρες, αλλά και ο κίνδυνος λοιμώξεων, θεωρούνται άκρως επιβλαβείς παράγοντες για ασθενείς όπως ο Περικλής και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε ανάγκη μεταμόσχευσης πνεύμονα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News