Δεν χρειάζεται να έχεις δει το ματς, για να καταλάβεις τι συνέβη. Μια ματιά στη στατιστική, αρκεί. Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με τη Μονακό, με 4/20 τρίποντα και 7 ασίστ. Σε ένα ημίχρονο κατέγραψε μόνο μια τελική πάσα και ένα εύστοχο σουτ από μεγάλη απόσταση (ενώ οι αντίπαλοί του, στο ίδιο διάστημα, είχαν 6/13). Ουσιαστικά, δεν μπήκε, ποτέ, στο παιχνίδι. Οι Μονεγάσκοι, στην παρθενική τους εμφάνιση στην Ευρωλίγκα, νίκησαν τον εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης των 661 αγώνων στην κορυφαία διοργάνωση, πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι θα περίμεναν: 75-63.
Δυστυχώς για τους «Πράσινους», δεν παίζουν μπάσκετ οι φανέλες. Τη δυναμική των ομάδων την καθορίζει, εν πολλοίς, το χρήμα. Αμέσως μετά τον προβιβασμό της, από το Eurocup στην Ευρωλίγκα, η Μονακό αύξησε το ετήσιο μπάτζετ της στα (περίπου) 15 εκατομμύρια ευρώ, και φρόντισε να αποκτήσει παίκτες υψηλού επιπέδου, απολύτως ανταγωνιστικούς στο νέο περιβάλλον. Ανάμεσά τους, τον Μάικ Τζέιμς (χθες πέτυχε ένα καταπληκτικό τρίποντο από τα εννέα μέτρα), που κανείς δεν θα εκπλαγεί αν αναδειχθεί σε πρώτο σκόρερ του τουρνουά. Ενώ ο Παναθηναϊκός, που θα πορευτεί για δεύτερη σεζόν χωρίς την οικονομική στήριξη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, θα είναι κι εφέτος «μια φθηνή παραγωγή», όπως τόνισε ο νέος του κόουτς, Δημήτρης Πρίφτης.
Πέρυσι βίωσε μια εφιαλτική χρονιά, τη χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία του, τερματίζοντας 16ος στη regular season της Ευρωλίγκας, που είναι μάλλον απίθανο να επαναλάβει, παρά την απώλεια του Χεζόνια και του Μήτογλου. Το βιογραφικό του Πρίφτη, η εντυπωσιακή πρόοδος του Ιωάννη Παπαπέτρου και του Γιώργου Παπαγιάννη, η παρουσία του Νεμάνια Νέντοβιτς (ο σέρβος γκαρντ έμεινε εκτός δράσης για περίπου 5 μήνες, λόγω κορονοϊού, και θα χρειαστεί χρόνο για να ξαναβρεί το ρυθμό του) και το μπόι της ομάδας (είναι η 4η ψηλότερη στη διοργάνωση), «υπόσχονται» μια πολύ καλύτερη πορεία. Αλλά, κακά τα ψέματα, η πρόκρισή του στα πλέι-οφ φαντάζει πολύ δύσκολη, έως ακατόρθωτη.
Το γιατί φάνηκε και στη χθεσινή του πρεμιέρα στο Μόντε Κάρλο. Οι ομάδες της λεγόμενης «δεύτερης ταχύτητας» έχουν δυναμώσει επικίνδυνα. Επιπλέον, ο εφετινός Παναθηναϊκός χρειάζεται χρόνο για να «μονταριστεί», όμως η κλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος δεν του έκανε τη χάρη. Ακολουθούν πέντε παιχνίδια με μεγάλο βαθμό δυσκολίας (με Φενέρ στο ΟΑΚΑ, Μπασκόνια, Ρεάλ και Μακάμπι εκτός, και Εφές στην έδρα του), που μπορεί να τον απογοητεύσουν.
Ο Ολυμπιακός μπαίνει στη «μάχη» απόψε (στις 21:00 υποδέχεται στο ΣΕΦ την Μπασκόνια), με τη φιλοδοξία να επιστρέψει στα πλέι-οφ έπειτα από απουσία τριών ετών (από τη σεζόν 2017-2018). Η ηγετική μορφή του Βασίλη Σπανούλη θα του λείψει πολύ, όμως οι καλοκαιρινές του μεταγραφές τού πρόσθεσαν ποιότητα και εμπειρία. Με την απόκτηση του Τόμας Ουόκαπ και του Τάιλερ Ντόρσεϊ, φαίνεται ότι έχει λύσει το μεγαλύτερο περσινό του πρόβλημα, που ήταν τα σουτ πίσω από τη γραμμή των 6,75μ. Με ποσοστό ευστοχίας 34,81%, ήταν καλύτερος μόνον από τη Χίμκι. Κέρδος του και η παραμονή του Αλέξανδρου Βεζένκοφ. Αν υπάρχει κάποια αμφιβολία, αυτή αφορά τη γραμμή των ψηλών. Ο Μουσταφά Φαλ είναι ένας θηριώδης σέντερ, όμως εμφανίζει χτυπητές αδυναμίες στα αμυντικά του καθήκοντα. Στη θεωρία, οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν να καταλάβουν την 7η ή την 8η θέση, πίσω από τις έξι ομάδες που δείχνουν να ξεχωρίζουν από όλες τις άλλες. Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, τους «βλέπουν» να τερματίζουν δέκατοι.
Οι προβλέψεις των ειδικών συμπίπτουν μόνο σε ό,τι αφορά το «καρέ» της κορυφής. Η Αναντολού Εφές (περσινή θριαμβεύτρια), η Μπαρτσελόνα (περσινή φιναλίστ), η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη (που δεν έχει λείψει από Final Four μετά το 2011) και η Ρεάλ Μαδρίτης (που δείχνει ικανή να κατακτήσει τον 11ο τίτλο της) θεωρούνται ως οι επικρατέστερες για να φτάσουν στην τελική φάση, την οποία θα φιλοξενήσει το Βερολίνο (27 και 29 Μαΐου 2022) για τρίτη φορά μετά το 2009 και το 2016. Η regular season, που άρχισε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, θα ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου 2022, με τις 8 πρώτες ομάδες να προκρίνονται στα πλέι-οφ για να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο Final-4.
Αρμάνι Μιλάνο και Φενέρμπαχτσε δαπάνησαν αυτό το καλοκαίρι τα περισσότερα χρήματα για την ενίσχυσή τους. Από κοντά οι ρωσικές Ζενίτ και Ούνικς, ενώ η Ζενίτ απέκτησε τον ΝΒΑer, Εμάνουελ Μούντιεϊ. Γενικώς, όμως, οι εφετινές μεταγραφές δεν έκρυβαν μεγάλες συγκινήσεις. Περιορισμένες ήταν και οι αλλαγές προπονητών. Ο Παναθηναϊκός προσέλαβε τον Δημήτρη Πρίφτη, και το κενό του στον πάγκο της Ούνικς κάλυψε ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Η Φενέρ επέλεξε τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, στη θέση του Ιγκόρ Κοκόσκοφ που επέστρεψε στο ΝΒΑ για να εργαστεί ως βοηθός στους Ντάλας Μάβερικς. Και στην Αλμπα Βερολίνου αποχώρησε ο Αΐτο Ρενέσες, για να τον αντικαταστήσει ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Ισραελ Γκονζάλες.
Από την εφετινή Ευρωλίγκα θα μας λείψουν, ο Βασίλης Σπανούλης πρώτος και καλύτερος, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς των εννέα ευρωπαϊκών τίτλων, για δεύτερη σερί χρονιά (θα τον βλέπουμε στο Eurocup να καθοδηγεί την Παρτιζάν), ο θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φελίπε Ρέγιες (αποσύρθηκε από τη δράση στα 41 του), ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στην ιστορία του Ισραήλ, Ομρι Κάσπι (σταμάτησε μόλις στα 33 του), και οι Πάου Γκασόλ και Τζέισι Κάρολ, οι οποίοι ετοιμάζονται να… βγουν στη σύνταξη. Επίσης, οι τέσσερις Αργεντινοί που άφησαν την Ευρώπη για το αμερικανικό όνειρο τουΝΒΑ: ο Φακούντο Καμπάτσο, ο Λούκα Βιλντόζα, ο Γκάμπριελ Ντεκ και ο Λεάντρο Μπολμάρο.
Το πρώτο ευρω-ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού θα διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου στο ΟΑΚΑ. Το αντίστοιχο ματς του β’ γύρου, στις 17 Μαρτίου 2022 στο ΣΕΦ. Επιτέλους, με θεατές στις εξέδρες. Η επιστροφή του κόσμου θα κάνει την -έτσι κι αλλιώς, συναρπαστική- Ευρωλίγκα, ακόμη πιο ελκυστική.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News