Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Νόβακ Τζόκοβιτς για τον κορονοϊό ήταν πως «δεν υπάρχει». Είχε φτάσει στο σημείο να συνδιοργανώσει το «Adria Tour», μια σειρά από αθλητικά events και πάρτι στη Σερβία, την Κροατία και σε άλλες βαλκανικές χώρες, με τους συμμετέχοντες να αγνοούν επιδεικτικά τα μέτρα προστασίας. Για να κολλήσουν Covid-19, και να αποδείξουν ότι δεν είναι παρά μια απλή ίωση. Αποδείχτηκε υγειονομική βόμβα – πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο ίδιος (και η σύζυγός του, Γελένα) νόσησε με ήπια συμπτώματα. Οι συμπατριώτες του -κι όχι μόνο- αρνητές του εμβολίου τον έκαναν «λάβαρο» της εκστρατείας τους.
Στον λογαριασμό τους στα social media η 35χρονη Γελένα πόσταρε την πιο εξωφρενική θεωρία συνωμοσίας που ακούστηκε όσο η ανθρωπότητα παλεύει με τον αόρατο εχθρό: ότι η πανδημία σχετίζεται με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G. Οταν το ζεύγος δέχτηκε προειδοποίηση για ψευδείς ειδήσεις, από το Facebook, η κυρία Τζόκοβιτς δικαιολογήθηκε: «Δεν είπα ότι το πιστεύω, απλώς είμαι ανοιχτόμυαλη και αναζητώ καλύτερη πληροφόρηση».
Τέτοιου είδους αναζητήσεις, ο 34χρονος «Νόλε» τις έχει από πολύ παλιά. Εδώ και (τουλάχιστον) μια δεκαετία. Ψάχνοντας για απαντήσεις, όσο το δυνατόν πιο ανορθόδοξες, έφτασε να συμμετέχει στις νυχτερινές «συνάξεις των πυραμίδων», στη βοσνιακή πόλη Βίσοκο. Πρόκειται για μια φιλοσοφική αίρεση που υποστηρίζει ότι οι γύρω λόφοι είναι θεραπευτικές πυραμίδες, πηγές δύναμης, οι οποίες δημιουργήθηκαν στην αρχαιότητα από έναν τεχνολογικά ανώτερο πολιτισμό. Ο ηγέτης της, ο επιχειρηματίας και αρχαιολόγος Σεμίρ Οσμάνατζιτς, έχει διατυπώσει και τη θεωρία ότι ο Αδόλφος Χίτλερ κατάφερε να δραπετεύσει από τη Γερμανία, και έζησε σε μια υπόγεια δεξαμενή καυσίμων στην Ανταρκτική.
Οι ρίζες των αντιεμβολιαστικών του πεποιθήσεων και, γενικότερα, της αντισυμβατικής του σκέψης θα πρέπει να αναζητηθούν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, τότε που ανακάλυψε ότι πάσχει από ένα αυτοάνοσο, το οποίο του προκαλεί αλλεργία στα δημητριακά. Ηταν η εποχή που έχανε… από όλους και παντού. Ενας γιατρός, ονόματι Ιγκόρ Τσετόγεβιτς, που του συστήθηκε ως ειδικός στην ενεργητική ενέργεια (!), τον έπεισε ότι το πρόβλημά του ήταν διατροφικό. «Είσαι μια Φεράρι που της βάζουν ντίζελ», του είχε πει χαρακτηριστικά. Οταν το καθημερινό του μενού βασίστηκε σε φυτικά συστατικά, ο σέρβος σούπερ-σταρ έγινε «θηρίο». Φαινόμενο αθλητικότητας και αντοχής.
Εκτοτε, ο Τζόκοβιτς έπαψε να πιστεύει στη συμβατική επιστήμη. Οτιδήποτε εναλλακτικό, τον τραβούσε σαν μαγνήτης. Ενστερνίστηκε την αντίληψη ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται, και στράφηκε στις ολιστικές θεραπείες. Το 2018 ο -τότε- προπονητής του, Αντρέ Αγκάσι, χρειάστηκε μήνες να τον πείσει να χειρουργηθεί στον τραυματισμένο του αγκώνα. Εκείνος προσπαθούσε να γιατρευτεί με φυσικούς τρόπους. Οταν απογοητεύτηκε, κατέφυγε στο νυστέρι. Αλλά ο Αγκάσι δεν «άντεχε» άλλο τις εμμονές του, και οι δρόμοι τους χώρισαν.
Το 2016 και για περίπου δύο χρόνια είχε ασπαστεί τη θεωρία του Πέπε Ιμαζ, παλιού ισπανού τενίστα, ότι οι αγκαλιές διώχνουν την κόπωση και δίνουν δύναμη. Οι αγκαλιές μεταξύ των ανθρώπων και, κυρίως, η αγκαλιά των δέντρων. Είχαν γυρίσει, μαζί, όλα τα Βαλκάνια, αναζητώντας όσο γίνεται μεγαλύτερα (σε ηλικία) δέντρα, για να τα αγκαλιάσουν και να αντλήσουν από αυτά την αρχέγονη θετική ενέργεια. Με τον τρόπο αυτόν, ο Ιμαζ είχε λυτρώσει τον μικρό αδερφό του Τζόκοβιτς, Μάρκο, από την κατάθλιψη. Ή, τουλάχιστον, έτσι πίστευε ο Νόβακ. Το τελετουργικό ονομαζόταν «αγάπη και ειρήνη», και τον βοηθούσε -λέει- να αυτοσυγκεντρωθεί.
Λίγο πριν από την πανδημία μοιραζόταν με τους φίλους του, στο Instagram, την εμπειρία του από μια κλινική ευεξίας με την επωνυμία «Cymbiotika». Τους εξηγούσε ότι οι άνθρωποι εκεί καταφέρνουν, με τον διαλογισμό και την προσευχή, να μετατρέψουν το πιο τοξικό φαγητό και το πιο μολυσμένο νερό σε πηγή υγείας. Και ότι τα υδάτινα μόρια αντιδρούν στα συναισθήματά μας.
Ζει στο Μονακό, τα 20 τελευταία χρόνια έχει γυρίσει όλο τον Κόσμο, έχει κερδίσει πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ από έπαθλα, και εισπράττει από τους χορηγούς του (Asics, Head, Lacoste, Hublot, Peugeot και Raiffeisen Bank International), περίπου, 35 εκατ. ευρώ. Αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν τον έχει κάνει λιγότερο… Βαλκάνιο απ’ ό,τι γεννήθηκε. Η αμφισβήτηση, η καχυποψία, το παραφυσικό, η αντίδραση, ο πειρασμός να πάει κόντρα στο ρεύμα, κυλούν στο αίμα του.
Είναι και το στενό του περιβάλλον, που τον επηρεάζει. Ο υπερεθνικιστής πατέρας του, Σέρτζαν, τον έχει μάθει πως ό,τι συμβαίνει στον γύρω Κόσμο, έχει ως απώτερο σκοπό να πλήξει τη Σερβία – και ότι ο Νόβακ είναι ο πιο αναγνωρίσιμος πολεμιστής της χώρας του. Η μητέρα του, Ντιάνα, τον έχει πείσει πως είναι ο εκλεκτός του Θεού. Οτι ο σταυρός που του έχει χαρίσει, τον προστατεύει από κάθε κακό. Το έχει αποκαλύψει η ίδια, έπειτα από ένα ματς με τον Φέντερερ, ότι η πίστη κάνει τον γιο της να νιώθει άτρωτος. Γιατί όχι και έναντι του κορονοϊού;
Από τα τρία «ιερά τέρατα» του τένις, ο Φέντερερ φημίζεται για την τεχνική του και την «κλάση» του. Ο Ναδάλ, για τη δύναμη και το ταμπεραμέντο του. Και ο Τζόκοβιτς, για τη στρατηγική και το «τετράγωνο» μυαλό του, αλλά μόνο μέσα στις γραμμές του κορτ. Εξω από αυτές, δύσκολα θα βρεις αθλητή να σκέφτεται τόσο αντισυμβατικά. Θα τον βοηθήσει πολύ αυτό, τώρα που μένει εκεί όπου ποτέ δεν περίμενε να βρεθεί: σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο για πρόσφυγες με συσσίτιο που δεν τρώγεται.
Είναι μια πολύ ιδιαίτερη, κι αντιφατική προσωπικότητα. Ενας μπον-βιβέρ που νοιάζεται για τους αδύναμους. Ενας «αρνητής» της Covid-19 που δωρίζει αναπνευστήρες για τους ασθενείς. «Ρομπέν των δασών του τένις», τον χαρακτηρίζει ο προπονητής του, Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Και προειδοποιεί τους επικριτές του ότι θα τους λείψει, όταν έρθει η ώρα να αποχωρήσει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News