Είναι παράδοξο; Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι διεθνώς η «φίρμα» της οικολογίας, αλλά μέσα στο σπίτι της, στη Σουηδία δηλαδή, οι αναλόγου φρονήματος Πράσινοι δεν… τραβάνε. Κατά τα φαινόμενα, ο κόσμος δεν θα τους ψηφίσει, έτσι είναι πάρα πολύ δύσκολο για αυτούς να πιάσουν το 4% και να εισέλθουν στη Βουλή το 2022.
Αυτά λένε οι δημοσκοπήσεις, βέβαια, που μπορούν και να πέφτουν έξω. Γεγονός είναι πάντως ότι οπαδοί της Γκρέτας είναι σχολιαρόπαιδα, παθιασμένα μεν, αλλά δίχως δικαίωμα ψήφου. Ισως κάποιοι από αυτούς να ψηφίσουν το 2022, αλλά προς το παρόν επιδίδονται στον κατεστημένο ακτιβισμό τους της «σχολικής απεργίας για το κλίμα». Ηδη «η Γκρέτα και ο λαός της» ανακοίνωσαν νέα ημέρα απεργίας για το κλίμα (με παγκόσμια κινητοποίηση) για την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.
Αρθρο στο Politico Europe ενσκήπτει στο θέμα και λίγο-πολύ ισχυρίζεται ότι αυτός που δεν γίνεται προφήτης στον τόπο του (ή δεν έχει έλθει η ώρα του να γίνει), γίνεται αλλού: η Γκρέτα έχει ήδη δώσει ώθηση στα κόμματα των Πρασίνων στη Γερμανία και στη Γαλλία – όχι όμως και στην Ιταλία. Για τη Σουηδία το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι Πράσινοι (με μικρή πολιτική ιστορία πίσω τους, αφού ιδρύθηκαν το 1980) αποτελούν μέρος του σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού από το 2014. Και οι οπαδοί της Γκρέτας είναι πεπεισμένοι ότι η σουηδική κυβέρνηση, όπως κάθε κυβέρνηση επί Γης, δεν κάνει αρκετά για να σώσει τον πλανήτη.
Τα πιτσιρίκια που πίνουν νερό στο όνομα της Τούνμπεργκ δεν έχουν ιδέα από πολιτική – όπως την εννούν και όπως την ασκούν οι μεγάλοι, τουλάχιστον. Δεν καταλαβαίνουν ότι διακυβέρνηση σημαίνει να επιλέγεις και ότι η κάθε επιλογή σου συχνά συνεπάγεται όχι μόνο σκληρές για τον αντίπαλο ρήξεις αλλά και επώδυνους για εσένα συμβιβασμούς. Ετσι δεν μπορούν να αποτιμήσουν σωστά και το (συγκυβερνητικό) έργο των Σουηδών Πρασίνων. Είχε επιτυχίες, είχε και ήττες. Οχι, οι έφηβοι είναι ασυμβίβαστοι.
Μερικοί λένε ότι οι Πράσινοι της Σουηδίας θα τα πήγαιναν καλύτερα αν παρέμεναν στην αντιπολίτευση μερικά χρόνια, μας πληροφορεί το Politico. Αλλοι πάλι, συνεχίζει, ότι η αξιοπιστία γεννάται με τη διακυβέρνηση, και αυτό είναι νόμος. Ετσι, οι Σουηδοί Πράσινοι βρίσκονται μπλεγμένοι στο διπλό παιχνίδι της πολιτικής, στο αιώνιο δίλημμα περί το δέον και το εφικτόν. Εχουν εσωτερικά προβλήματα, και σε βαθμό ηγεσίας μάλιστα, ενώ προς το παρόν επισκιάζονται και από την αύρα της ακτιβίστριας Γκρέτα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News