438
Oι πρέσβεις Βασιλάκης και Ναουμόφσκι (αριστερά και δεξιά αντίστοιχα στη φωτογραφία) και στο μέσο ο Μάθιου Νίμιτς | UN

Σκοπιανό: Ο Ζάεφ βλέπει Τσίπρα στο Νταβός και ο Ντιμιτρόφ «μαζεύει» Ναουμόφσκι

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2018, 16:48
Oι πρέσβεις Βασιλάκης και Ναουμόφσκι (αριστερά και δεξιά αντίστοιχα στη φωτογραφία) και στο μέσο ο Μάθιου Νίμιτς
|UN

Σκοπιανό: Ο Ζάεφ βλέπει Τσίπρα στο Νταβός και ο Ντιμιτρόφ «μαζεύει» Ναουμόφσκι

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2018, 16:48

Σε ανώτατο επίπεδο θα δοθεί, από ό,τι φαίνεται, η λύση με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας, Ζόραν Ζάεφ, θα έχει τετ α τετ με τον ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας.

Αν και η εμπειρία της Ελλάδας από συνομιλίες στο Νταβός είναι ιστορικά ατυχής, οι δύο πρωθυπουργοί θα τα πουν από κοντά σ το περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με τον κ. Ζάεφ να δηλώσει μάλιστα αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό:

«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε στη Στρούγκα όπου παρέστη στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων (σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο).

Ωστόσο, ο κ. Ζάεφ επέμεινε ότι η όποια λύση προωθηθεί τελικά, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να αποφανθούν οι πολίτες επί της προτεινόμενης ονομασίας.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις του πρέσβη Ναουμόφσκι (διαπραγματευτή των Σκοπίων στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης) ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς «αποκλίνει από το πλαίσιο του ψηφίσματος 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και «απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση» για τη χώρα του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βάσκο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρούεφσκι (επικεφαλής του VMRO-DPMNE) στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Κατά την άποψη όμως του Νίκολα Ντιμιτρόφ, οι δηλώσεις Ναουμόσφκι δημιούργησαν πρόβλημα με το που ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα.

Παρά ταύτα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ διαβεβαίωσε πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, όπως και ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

Σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.

Εκεί όμως που ο ίδιος ο κ. Ντιμιτρόφ προκάλεσε τουλάχιστον ανησυχία είναι από τη διαπίστωσή του ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε “Μακεδόνες”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...