932
Ο Ακης Σκέρτσος στο βήμα της Βουλής την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου | INTIMEnews

Σκέρτσος: «Ησσονος σημασίας» η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2021, 15:53
Ο Ακης Σκέρτσος στο βήμα της Βουλής την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου
|INTIMEnews

Σκέρτσος: «Ησσονος σημασίας» η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2021, 15:53

Για ζήτημα ήσσονος σημασίας έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργος Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, αναφερόμενος στην πολεμική που έχει ξεσπάσει  με αφορμή τη μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα.

«Το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο, Δεν τη γνωρίζαμε. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία, τα μελετά όλα και τα αξιολογεί όλα. Μην προσπαθείτε να διογκώσετε ένα ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας» είπε ο κ. Σκέρτσος, απαντώντας σε παρέμβαση της κοινοβουλευτικής εκπρόσωπου του Κινήματος Αλλαγής, Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία ζήτησε να μάθει ποιος από τους αρμόδιους πήρε, και πότε, στα χέρια του τη μελέτη.

Παραπέμποντας στα όσα δήλωσε την Πέμπτη (εδώ) για το θέμα ο κυβενητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Ακης Σκέρτσος παρατήρησε πως «έχει γίνει πολύ μεγάλος θόρυβος για μια μελέτη, που δεν κομίζει κάτι καινούργιο».

Η κυβέρνηση, υποστήριξε, «έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για τα θέματα αυτά, έχει λάβει πρωτοβουλίες, έχει σχεδιάσει και έχει υλοποιήσει πολιτικές, που ενισχύουν το σύστημα Υγείας, και προσπαθούν αν θεραπεύσουν, ακριβώς αυτά τα προβλήματα» για να συμπληρώσει:

«Ποια τα προβλήματα που εντοπίζει η μελέτη; (1) ότι όταν δέχεται μεγαλύτερο φόρτο το Σύστημα Υγείας είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και (2) ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο στο ΕΣΥ. “Και τα δύο ζητήματα έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο, πολύ πριν την εκπόνηση της μελέτης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Επομένως, συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας, το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο. «Δεν τη γνωρίζαμε, οπότε μην προσπαθείτε να διογκώσετε ένα ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας».

Σε επόμενο ερώτημα της κυρίας Γιαννακοπούλου για τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν φοβάται την υποχρεωτικότητα. Αντιθέτως είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, που έχει υλοποιήσει την υποχρεωτικότητα στο χώρο υγείας και στην ειδική ομάδα πληθυσμού άνω των 60, που νοσεί βαρύτατα. Αυτά είναι τα κριτήρια. Είναι υγειονομικά και όχι πολιτικά», επέμεινε.

Νωρίτερα, στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό, ο κ. Σκέρτσος χαρακτήρισε θετική την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να διαγράψει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ,για να επισημάνει όμως παράλληλα, ότι στην περίπτωση του Παύλου Πολάκη ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδεικνύει μεγαλύτερη ανοχή.

«Ακούστηκαν φρικιαστικά πράγματα χθες, από αυτό εδώ το βήμα, προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, που θύμιζαν άλλες εποχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος. «Χαίρομαι που υπήρξε άμεση αντίδραση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι όμως αποσπασματική και γι’ αυτό ατελής, διότι, τους ίδιους και βαρύτερους χαρακτηρισμούς επιφυλάσσουν σε καθημερινή βάση, για την κυβέρνηση, και άλλα στελέχη του, όπως ο κ. Πολάκης, αλλά εκεί δεν κάνει κάτι (ο κ. Τσίπρας)».

«Ελπίζω», συνέχισε ο κ. Σκέρτσος, «να ξανασκεφτεί και να διορθώσει τη στάση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διότι όλοι θυμόμαστε, και δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε, πως η ίδια τοξικότητα, ο ίδιος διχασμός τα ίδια σύμμετρα κατηγορώ, μεταφέρθηκαν πριν δέκα χρόνια, από το εσωτερικό της Βουλής, στην πλατεία Συντάγματος, για να μολύνουν στη συνέχεια, όλη την Επικράτεια».

Σχολιάζοντας προηγούμενες ομιλίες βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι είναι περίεργο για μια χώρα που ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν το μαύρο πρόβατο διεθνώς και πλέον εισπράττει συστηματικά επαίνους -όχι από τα εγχώρια μίντια- αλλά από το εξωτερικό, από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ξένες κυβερνήσεις, μεγάλους διεθνείς επενδυτές, για τις επιδόσεις της στην οικονομία, την απασχόληση, την ψηφιοποίηση, την πράσινη μετάβαση αλλά και τη συνολική διαχείριση της πανδημίας, και την ίδια ώρα «στο εσωτερικό η αντιπολίτευση να κάνει ο,τι μπορεί για να αμαυρώσει αυτή την καλή διεθνή εικόνα και να της επιφυλάσσει μόνο και αποκλειστικά τον ψόγο, την ισοπέδωση, την τοξικότητα».

Υπάρχει, σημείωσε, «μια μεγάλη, σχεδόν αγεφύρωτη γνωστική ασυμφωνία μεταξύ της πραγματικότητας που βλέπει πλέον ο υπόλοιπος κόσμος για εμάς, της πραγματικότητας που βιώνουν οι ίδιοι οι πολίτες που -παρά τις αντιξοότητες- βλέπουν αν μη τι άλλο μια κυβέρνηση που δίνει αγώνα καθημερινά, που προσπαθεί να αλλάξει αβελτηρίες δεκαετιών, και της πραγματικότητας που σκιαγραφείται εντός της Βουλής.

»Και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Εμένα με προβληματίζει. Αναρωτιέμαι αν αυτή η διαφορά στην πρόσληψη της πραγματικότητας, αυτή η ένταση της κριτικής συμβάλει τελικά στην αξιοπιστία της πολιτικής συνολικά και της ικανότητάς της να απευθυνθεί με τρόπο πειστικό στους πολίτες. Και καταλήγω πως όχι.

»Δεν ισχυρίζομαι προφανώς πως η αντιπολίτευση πρέπει να επαινεί την κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν κόντρα στο ρόλο της. Θα έπρεπε όμως λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μέσα στις τρεις πρώτες χώρες της Ευρώπης που έχουν σημειώσει:

– την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης,

– τη μεγαλύτερη ανάκαμψη της οικονομίας,

– τη σημαντικότερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων,

– έχοντας ταυτόχρονα συγκρατήσει τις απώλειες λόγω covid κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, να είναι αν μη τι άλλο μια αντιπολίτευση πιο συγκρατημένη. Και πιο εποικοδομητική».

Και απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρώτησε:

– Πώς δικαιολογείτε τις 8 διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις της χώρας μας από τους εταίρους μας στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική;

– Πώς απαντάτε στην πανηγυρική έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή τόσο του εθνικού μας σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας όσο και του επόμενου ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 που εξασφάλισαν 80 δις ευρώ;

– Πόσο πιο οξεία θα ήταν η κριτική σας, δηλαδή, αν αντί για αυτές τις διακρίσεις, ήμασταν τελευταίοι σε όλους τους οικονομικούς δείκτες στην Ευρώπη;

«Ναι, έχουμε πολλά περιθώρια να γίνουμε καλύτεροι, να βελτιωθούμε. Ούτε και έχουμε κάποιο σύμπλεγμα να παραδεχθούμε λάθη και να τα διορθώσουμε. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει, ειδικά για αυτή την κυβέρνηση που και ακούει και διορθώνει. Αυτό δεν θα συμβεί όμως με το να λέτε όχι σε όλα και να γίνεστε σαμποτέρ της εθνικής προσπάθειας, αρνητές της πραγματικότητας που βλέπει όλος ο υπόλοιπος κόσμος εκτός από εσάς», κατέληξε στη συγκεκριμένη αναφορά του ο  υπουργός Επκρατείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...