377
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς πανηγυρίζει μετά τα αποτελέσματα | REUTERS/Antonio Bronic

Οι Σέρβοι ψήφισαν συνέχεια: Νικητής στις προεδρικές εκλογές ο Βούτσιτς

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2022, 10:34
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς πανηγυρίζει μετά τα αποτελέσματα
|REUTERS/Antonio Bronic

Οι Σέρβοι ψήφισαν συνέχεια: Νικητής στις προεδρικές εκλογές ο Βούτσιτς

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2022, 10:34

Την επανεκλογή του στην προεδρία της Σερβίας εξασφάλισε ο κεντροδεξιός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία δημοσκοπήσεων IPSOS/Cesid, η οποία είχε παρατηρητές σε εκλογικά τμήματα, με καταμετρημένο το 60,9% των ψήφων ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε το 59,3% και εκλέγεται από τον πρώτο γύρο.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ της Δευτέρας.

Δεύτερος φέρεται να είναι ο υποψήφιος του συνασπισμού «Ενωμένοι για την Σερβία» Ζντράβκο Πόνος με 17,4%.

Στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς έλαβε 43,2%. Ακολουθεί ο συνασπισμός «Ενωμένοι για την Σερβία» με 17,4% και τρίτο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) με 11,6%.

Αλλα τέσσερα κόμματα έλαβαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3% και θα εκπροσωπηθούν στην Βουλή.

Ανάλογα ποσοστά, με μικρή διαφορά, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας σχολιάζοντας την είσοδο τριών ακραίων εθνικιστικών κομμάτων στην Βουλή, εκτίμησε ότι οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπονοώντας ότι κάποιοι ψηφοφόροι επέλεξαν κόμματα που υποστήριζαν ανοιχτά την Ρωσία.

Οπως και στην Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν, που είχε επίσης εκλογές την Κυριακή, έτσι και στη Σερβία, ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως λειτούργησε υπέρ της ήδη υπάρχουσας ηγεσίας. Ο Βούτσιτς καταδίκασε με την εισβολή των Ρώσων, αλλά δεν έλαβε κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, λόγω των στενών δεσμών Σέρβων και Ρώσων, ενώ ούτε η αντιπολίτευση κάλεσε για κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με τον φόβο να μην χάσει ψήφους.

Εντύπωση προκάλεσε ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες, ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει συνεντεύξεις Τύπου για το αποτέλεσμα μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα, μιλώντας για κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών.

Χαρακτηριστικό των χθεσινών εκλογών στη Σερβία ήταν η σχετικά μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, η οποία ξεπέρασε το 60%, ενώ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τα τελευταία εφτά χρόνια, η συμμετοχή έφτασε  το 57%.

Συγχαρητήρια Πούτιν

Την «στρατηγική σύμπραξη» Βελιγραδίου-Μόσχας χαιρέτισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την νίκη του Βούτσιτς.

«Θεωρώ ότι οι πράξεις μας ως αρχηγών κρατών θα συνεχίσουν να ευνοούν την ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις χώρες μας. Αναμφισβήτητα για το συμφέρον των αδελφών λαών που είναι η Ρωσία και η Σερβία», αναφέρεται στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τη Μόσχα.

Κατά τον Πούτιν, η αποφασιστική αυτή νίκη αντανακλά την ευρεία υποστήριξη των Σέρβων στην πολιτική Βούτσιτς με στόχο «την επίλυση των κοινωνικοοικονομικών σημερινών προβλημάτων και την άσκηση ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...