Οι οικονομολόγοι Ντέιβιντ Καρντ, Τζόσουα Ανγκριστ και Γκουίντο Ιμπενς τιμήθηκαν με το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας 2021, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
Οι νικητές θα μοιραστούν χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορονών Σουηδίας (990.000 ευρώ).
Ο γεννημένος στον Καναδά Καρντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, τιμήθηκε με το μισό βραβείο «για την εμπειρική συνεισφορά του στα οικονομικά της εργασίας», σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.
Οι Αμερικαοϊσραηλινός Ανγκριστ, καθηγητής στο ΜΙΤ, και ο γεννημένος στην Ολλανδία Ιμπενς, καθηγητής στο Στάνφορντ, μοιράζονται το άλλο μισό του βραβείου «για τη μεθοδολογική συνεισφορά τους στην ανάλυση των αιτιακών σχέσεων».
Οι τρεις οικονομολόγοι «μας έφεραν νέες ιδέες σχετικά με την αγορά εργασίας και έδειξαν ποια συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν από φυσικά πειράματα σε όρους αιτίων και συνεπειών. Η προσέγγισή τους επεκτάθηκε σε άλλους τομείς και έφερε επανάσταση στην εμπειρική έρευνα», ανέφερε η επιτροπή του Νομπέλ.
BREAKING NEWS:
The 2021 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel has been awarded with one half to David Card and the other half jointly to Joshua D. Angrist and Guido W. Imbens.#NobelPrize pic.twitter.com/nkMjWai4Gn— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 11, 2021
Χάρη σε «φυσικά πειράματα», ο Ντέιβιντ Καρντ, ο οποίος γεννήθηκε το 1956, ανέλυσε τα αποτελέσματα του ελάχιστου μισθού, της μετανάστευσης και της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας.
«Οι μελέτες του στην αρχή των ετών του 1990 έθεσαν σε αμφισβήτηση τα στερεότυπα, πράγμα που οδήγησε σε νέες αναλύσεις και σε νέες προοπτικές», υπογράμμισε η επιτροπή του Νόμπελ.
Τα αποτελέσματα των ερευνών του υπογράμμισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν επιφέρει απαραίτητα μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας.
Το άλλο μισό του βραβείου μοιράζονται ο 61χρονος Ανγκριστ και ο 58χρονος Ιμπενς, «για τη μεθοδολογική συνεισφορά τους στην ανάλυση των σχέσεων αιτίου και αιτιατού».
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 πραγματοποίησαν μεθοδολογικές προόδους επιτρέποντας να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα για τα αίτια και τα αποτελέσματα που μπορούν να αντληθούν από τα φυσικά πειράματα, για παράδειγμα όσον αφορά την εκπαίδευση.
Using natural experiments, David Card – awarded the 2021 prize in economic sciences – has analysed the labour market effects of minimum wages, immigration and education.#NobelPrize
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 11, 2021
The work of the 2021 economic sciences laureates has revolutionised empirical research in the social sciences and significantly improved the ability of the research community to answer questions of great importance to us all.#NobelPrize
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 11, 2021
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News