2463
Ο Πρωθυπουργός στη σύντομη κουβέντα του με τον αιγύπτιο πρόεδρο στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου | ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης σε Αλ Σίσι: Προκεχωρημένος σύμμαχος της Ευρώπης η Αίγυπτος

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 12:41
Ο Πρωθυπουργός στη σύντομη κουβέντα του με τον αιγύπτιο πρόεδρο στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης σε Αλ Σίσι: Προκεχωρημένος σύμμαχος της Ευρώπης η Αίγυπτος

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 12:41

Δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, και από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα μετά την υπογραφή της πολύ σημαντικής συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο Αύγουστο.

O πρόεδρος της Αιγύπτου κατέθεσε πρώτα στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στις κοινές δηλώσεις τους, υπογραμμίστηκε η σύσφιγξη των διμερών σχέσεων μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Ενώπιον του αιγύπτιου προέδρου η κυρία Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε την Αίγυπτο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και ηγέτιδα δυναμη στον μουσουλμανικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή, ενώ υπογράμμισε ότι η υπογραφή Συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας-Αιγύπτου αποτελεί φάρο στις σχέσεις των δύο χωρών και στην ευρύτερη περιοχή.

«Με μεγάλη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στην Αθήνα και το Προεδρικό Μέγαρο, λυπάμαι που η πανδημία δεν μας επιτρέπει να αποδώσουμε στην επίσκεψή σας τη λαμπρότητα που θα θέλαμε. Έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και εμένα προσωπικά να υποδεχόμαστε τον ηγέτη μιας μεγάλης, φίλης χώρας και πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας και πραγματικής ηγέτιδας δύναμης του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου.

»Μιας χώρας που συνδέεται με την Ελλάδα με μακραίωνες σχέσεις φιλίας, σεβασμού και πολιτισμού», είπε η κυρία Σακελλαροπούλου και χαρακτήρισε ορόσημο για τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και για την ευρύτερη περιοχή, την  «υπογραφή την 6η Αυγούστου και τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ».

«Στη συνάντησή μας θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε διεξοδικά στην παρούσα συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε:

«Θα ήθελα επίσης να συζητήσουμε σχετικά με την πρόσφατη αναζωπύρωση φαινομένων τρομοκρατίας με θρησκευτική επίφαση, ενώ είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι θρησκευτικές αξίες δεν έχουν καμία σχέση πράξεις εξτρεμισμού».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος αλ Σίσι επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα για τα δικαιώματα και  την ασφάλειά της.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε, ο αιγύπτιος προεδρος εκτίμησε ότι η υπογραφή της Συμφωνίας για την ΑΟΖ θα έχει και συνέχεια με νέες συμφωνίες.

«Η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα και υπέρ της Ελλάδας για τα δικαιώματά της και για οποιοδήποτε θέμα αφορά την ασφάλεια της χώρας και τα θαλάσσια σύνορά της», υπογράμμισε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, για να προσθέσει αναφορικά με τον ισλαμικό εξτρεμισμό:

«Επιτρέψτε μου να συμφωνήσω μαζί σας ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες που έγιναν, δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία, με το τι πιστεύει ο καθένας. Είναι κινήσεις εξτρεμιστών που δεν πρέπει να οδηγήσουν στην αντίθεση των θρησκειών μεταξύ τους».

Στις 12 το μεσημέρι ο αιγύπτιος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών ακολούθησαν οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Αλ Σίσι στον Τύπο και αμέσως μετά γεύμα εργασίας των δύο ηγετών.

«Η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς»

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός αφού χαρακτήρισε την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου- Αιγύπτου «θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας», υπογράμμισε ότι οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις αποτελούν παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας, με κορυφαία, εμβληματική στιγμή -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη Μερική Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Κοινή μας πρόθεση, συμπλήρωσε στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης, είναι  οι διαβουλεύσεις αυτές να συνεχιστούν, ώστε η Συμφωνία να επεκταθεί.

«Η  Συμφωνία είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι όταν πορευόμαστε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας αλλά και τον αμοιβαίο σεβασμό που πρέπει πάντα να διαπνέει τις σχέσεις δύο γειτονικών χωρών, μπορούμε να πετυχαίνουμε αποτελέσματα τα οποία είναι προς όφελος και των δύο λαών μας. Αυτή η μεγάλη επιτυχία -και για τις δύο χώρες μας- ακολουθεί μία ανάλογη συνθήκη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Και προηγείται του δρόμου που ήδη έχει ανοίξει για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

»Ολες αυτές είναι διπλωματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας στην ταραγμένη περιοχή μας. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι, σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά και στο East Med Gas Forum, στην ίδρυση του οποιου η Αίγυπτος έχει παίξει καθοριστικό ρόλο και ήδη μετρά επτά ιδρυτικά μέλη.

Αναφερόμενος στην Αίγυπτο του προέδρου Σίσι, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για έναν προκεχωρημένο σύμμαχο της Ευρώπης, όχι μόνο στον αραβικό κόσμο αλλά και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, με σημαντικό ρόλο μεταξύ άλλων και στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την ευρωπαϊκή  ήπειρό μας.

Δεν παρέλειψε επίσης να χαιρετίσει τον ρόλο της Αιγύπτου ως φάρου και θεματοφύλακα του μετριοπαθούς Ισλάμ

Ο Πρωθυπουργός θέλησε να κλείσει τις δηλώσεις του με μία ιστορική αναφορά, καθώς σαν σήμερα πριν από ακριβώς 78 χρόνια ολοκληρωνόταν, με την περίφημη νίκη των Συμμάχων η ιστορική μάχη του Ελ Αλαμέιν.

«Ήταν», είπε, «η αρχή της επικράτησης κατά του φασισμού στην Αφρική. Ήταν η αφετηρία για την απελευθέρωση της Ευρώπης. Μεταξύ των μαχητών εκείνων υπήρξαν και χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι έκαναν τη φιλόξενη Αίγυπτο ορμητήριο του αγώνα τους. Οι χώρες μας, λοιπόν, ήταν ανέκαθεν μαζί. Τότε στον πόλεμο, σήμερα στην ειρήνη και αύριο στην ανάπτυξη και την ευημερία», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου ισχυροποιούν την ανάπτυξη των δύο χωρών και η σημερινή συνάντηση αποτέλεσε αφορμή για την ανταλλαγή ιδεών με στόχο την εμβάθυνσή τους σε όλους τους τομείς, ανέφερε με τη σειρά του πρόεδρος της Αιγύπτου.

Το τελευταίο διάστημα, παρατήρησε, αναπτύσσονται πολιτικές στην ευρύτερη περιοχή που έρχονται σε αντίθεση με τη διεθνή νομιμότητα και γι’ αυτό Ελλάδα και Αίγυπτος συμφωνούν ότι θα αντιμετωπίσουν από κοινού όσους απειλούν την ειρήνη και θα ενισχύσουν η μία την άλλη και στον αμυντικό τομέα.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο πρόεδρος Αλ Σίσι τόνισε πως έγινε με βάση τη διεθνή νομιμότητα και αποτελεί άλμα για τις συνεργασίες των χωρών στη θάλασσα, ενώ για τον EastMed είπε πως όλοι οι εταίροι καλωσορίζουν όποιον άλλο θέλει να συμμετάσχει στον αγωγό, αρκεί να σέβεται τη νομιμότητα.

Για το Κυπριακό, επανέλαβε ότι προσδοκά σε δίκαιη λύση που θα είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες, ενώ για τη Λιβύη τόνισε πως η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική και να φέρει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, πάντοτε με βάση τους κανόνες του ΟΗΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση, η διάλυση των ένοπλων τμημάτων, η αποφυγή εξωτερικών παρεμβάσεων και η αντιμετώπιση των τρομοκρατών που, όπως είπε, μεταφέρονται στη Λιβύη.

Στο σημείο αυτό ο αιγύπτιος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα η διεθνής τρομοκρατία και οι χώρες που την υποστηρίζουν και εξοπλίζουν ή ενθαρρύνουν τρομοκράτες να λογοδοτήσουν. Πρόκειται, συμπλήρωσε, για ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας που δεν έχει σχέση με τη θρησκεία ή τη φυλή, γι αυτό, τόνισε, και  η προσβολή οποιασδήποτε θρησκείας δεν μπορεί να είναι ανεκτή.

Το βράδυ, στις 20:00, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του αιγύπτιου ομολόγου της, παρουσία του Πρωθυπουργού και άλλων επισήμων.

Το πρωί της Πέμπτης ο αιγύπτιος πρόεδρος θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Συνεχίζει προκλητικά ο Ερντογάν – Νέα Navtex για το «Oruc Reis»

Ο Ερντογάν πάντως δείχνει απρόθυμος να αμβλύνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκδίδοντας νέα NAVTEX για την παραμονή του «Oruc Reis» στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.

Με νέα οδηγίαι ο σταθμός της Αττάλειας παρέτεινε μέχρι τις 23 Νοεμβρίου την ειδοποίηση προς τους ναυτιλλομένους ότι το «Oruc Reis» πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου:

Με πολύ μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα τον καλό μου φίλο και φίλο της Ελλάδας, Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi, στην Αθήνα. Θα χαρακτήριζα αυτή τη συνάντησή ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ακολουθεί τις επαφές μας προ τριών εβδομάδων στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου.

Η Τριμερής Συνεργασία είναι ένα θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Ένα θεμέλιο το οποίο υπηρετούν σταθερά η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος.

Η συνάντησή μας σήμερα, στην Αθήνα, γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή νέου Προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις προσδοκώ ότι, αν κι αυτές είναι ήδη πολύ ισχυρές, στο εξής θα γίνουν ακόμα ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα.

Αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Biden θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών συλλογικής ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή μας. Μία περιοχή, εξάλλου, την οποία γνωρίζει καλά καθώς την παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες.

Η Ελλάδα έχει, λοιπόν, κάθε λόγο να καλωσορίσει, μαζί με όλους τους εταίρους της στην περιοχή, την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στον κεντρικό ρόλο τους ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ. Αλλά και να εκτιμήσει -πιστεύω- τη σημασία της αναφοράς του νέου Προέδρου στην επιστροφή της χώρας του στις αρχές της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή.

Πιστεύω επίσης, κύριε Πρόεδρε, ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα υποδεχτούν με θετική διάθεση, την αποφασιστικότερη συμβολή της Αμερικής στα δρώμενα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην ταραγμένη περιοχή μας, πάντως, οι δύο χώρες μας έχουν ήδη διαμορφώσει με την έμπρακτη συμπεριφορά τους ένα παράδειγμα ειρήνης αλλά και συνεργασίας. Με κορυφαία, εμβληματική στιγμή, την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη Μερική Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ των δύο κρατών μας. Αλλά και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις αυτές να συνεχιστούν, ώστε η Συμφωνία αυτή να επεκταθεί.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν. Επί 15 χρόνια οι χώρες μας συζητούσαν αλλά δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία. Αυτή επετεύχθη.

Και νομίζω ότι αυτή η συμφωνία είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι όταν πορευόμαστε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας αλλά και τον αμοιβαίο σεβασμό που πρέπει πάντα να διαπνέει τις σχέσεις δύο γειτονικών χωρών, μπορούμε να πετυχαίνουμε αποτελέσματα τα οποία είναι προς όφελος και των δύο λαών μας. Αυτή η μεγάλη επιτυχία -και για τις δύο χώρες μας- ακολουθεί μία ανάλογη συνθήκη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Και προηγείται του δρόμου που ήδη έχει ανοίξει για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Όλες αυτές είναι διπλωματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας στην ταραγμένη περιοχή μας. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι, σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς.

Μιλήσαμε πολύ για την πορεία του καινοτόμου σχήματος ενεργειακής συνεργασίας που υλοποιούμε στην περιφέρειά μας. Αναφέρομαι στο East Med Gas Forum, στην ίδρυση του οποιου η Αίγυπτος έχει παίξει καθοριστικό ρόλο. Μετρά ήδη επτά ιδρυτικά μέλη, είναι πάντα ανοιχτό σε νέους εταίρους.

Κάθε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου -επί της αρχής- πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη και να συμμετέχει σε αυτή την καινοτόμα ενεργειακή σύμπραξη. Υπό την αυτονόητη προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις και να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.

Αναφέρομαι, φυσικά, στην Τουρκία. Η ηγεσία της οποίας, εγκαταλείποντας την επιθετικότητα και επανερχόμενη στους κανόνες της καλής γειτονίας, θα μπορούσε να προσφέρει και εκείνη στον λαό της νέα οφέλη.

Με τον πρόεδρο El-Sisi επιβεβαιώσαμε τη ρητή μας βούληση για μία πολυμερή συνεργασία σε πολλά επίπεδα.

Κάναμε μία επισκόπηση των εμπορικών μας συναλλαγών. Το διμερές εμπόριο αγγίζει ήδη τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι προοπτικές του δεν κάμφθηκαν ούτε από την πανδημία. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εταίροι με αμοιβαίες εξαγωγικές σχέσεις και κοινούς στρατηγικούς στόχους. Μάλιστα, με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε -και εμείς αλλά και εσείς- είμαι βέβαιος ότι σύντομα και οι δύο χώρες θα είμαστε ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί.

Διαβεβαίωσα, επίσης, τον πρόεδρο Sisi ότι η χώρα μου παραμένει ένθερμος συμπαραστάτης στην εμβάθυνση των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα του αποτελεί, άλλωστε, έναν προκεχωρημένο σύμμαχο της Ευρώπης, όχι μόνο στον αραβικό κόσμο αλλά και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Και βέβαια είναι εξίσου σημαντικός ο ρόλος της Αιγύπτου στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την ήπειρό μας.

Ειδικότερα στο ζήτημα της ειρήνευσης στην Λιβύη, η Συμφωνία Ανακωχής της 23ης Οκτωβρίου οφείλει, πιστεύω, πολλά στην Αίγυπτο.

Μένει να εφαρμοστεί, με πρώτη και σημαντικότερη πρόβλεψη την αποχώρηση κάθε ξένης δύναμης, ώστε να υπάρχει πολιτική λύση από τους ίδιους τους Λίβυους. Σε μία τέτοια εξέλιξη η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συνεισφέρει.

Η πίστη της Ελλάδας στον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας σας, κύριε Πρόεδρε, επεκτείνεται και στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ. Στον δρόμο που χάραξε με θάρρος, τέτοιες μέρες ήταν -αν θυμάμαι καλά- το 1977, ο Πρόεδρος Σαντάτ στην Ιερουσαλήμ, και ακολουθήσατε με σοφία όλοι οι διάδοχοί του.

Αυτό το πιστοποιεί και η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Μπαχρέιν, με άλλα κράτη και στην αφρικανική ήπειρο, το Σουδάν. Όλα αυτά δημιουργούν μία θετική δυναμική στην περιοχή. Και φέρνουν πιο κοντά την ειρήνευση και την οριστική λύση στη Μέση Ανατολή, στο πνεύμα, πάντα, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν παρέλειψα, ακόμη, να εκφράσω στον συνομιλητή μου την εκτίμηση όλων μας για τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου ως φάρου και θεματοφύλακα του μετριοπαθούς Ισλάμ, του πραγματικού Ισλάμ, του μόνου Ισλάμ τολμώ να πω. Ρόλο καθοριστικό, ειδικά σε καιρούς όπως οι σημερινοί, κατά τους οποίους συγκεκριμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα τις δικές τους γεωπολιτικές σκοπιμότητες.

Είναι ένας ρόλος κρίσιμος για την ειρηνική συνύπαρξη και επικοινωνία λαών, θρησκειών και πολιτισμών, που συμβιώνουν επί αιώνες στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως συμβιώνουν επί αιώνες, επί χιλιετίες, και στην Αίγυπτο, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε.

H Αίγυπτος -θέλω να το τονίσω και να την ευχαριστήσω- δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, στις προσπάθειες Κύπρου και Ελλάδας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο νησί.

Μία τέτοια εξέλιξη δεν θα σηματοδοτήσει μόνο το κλείσιμο μιας πληγής δεκαετιών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Θα είναι αφετηρία για την ομαλότητα, τη σταθερότητα, την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Κύριε Πρόεδρε, κλείνω με μία ιστορική αναφορά: Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 78 χρόνια ολοκληρωνόταν, με την περίφημη νίκη των Συμμάχων η ιστορική μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Ήταν η αρχή της επικράτησης κατά του φασισμού στην Αφρική. Ήταν η αφετηρία για την απελευθέρωση της Ευρώπης. Μεταξύ των μαχητών εκείνων υπήρξαν και χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι έκαναν τη φιλόξενη Αίγυπτο ορμητήριο του αγώνα τους. Οι χώρες μας, λοιπόν, ήταν ανέκαθεν μαζί. Τότε στον πόλεμο, σήμερα στην ειρήνη και αύριο στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Κύριε Πρόεδρε, για ακόμα μία φορά με ειλικρινή αισθήματα φιλίας και εκτίμησης, σας καλωσορίζω στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...