Σε γενική απεργία κατεβαίνουν συνδικάτα σήμερα Τρίτη στην Καταλονία πιέζοντας με τον τρόπο αυτό την Μαδρίτη προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας, όπως ψήφισε μόλις δύο ημέρες νωρίτερα ένα τμήμα του πληθυσμού της επαρχίας.
Τα συνδικάτα, τα οποία αποφάσισαν την απεργία μόλις το βράδυ της Κυριακής, καταγγέλλουν τις μεγάλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που σημειώθηκαν κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Πάνω από 850 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ πάνω από 30 ήταν οι τραυματίες αστυνομικοί.
Μέσα μεταφοράς, σχολεία και πανεπιστήμια, αλλά και κλινικές θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Τρίτη, αναφέρει το BBC. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχει και η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα, παρά το ότι δεν έχει προγραμματισμένες αγωνιστικές υποχρεώσεις.
Αν και η κινητοποίηση δίνει την εικόνα ότι η Καταλονία τραβά το σκοινί, τουλάχιστον ο πρόεδρος της χώρας Κάρλες Πουτζδεμόν επιχείρησε να ρίξει κάπως τους τόνους σε σχέση με τις πρώτες δηλώσεις του την Κυριακή όπου έδινε την εντύπωση ότι η -μονομερής φυσικά- ανακήρυξη της ανεξαρτησίας είναι σχεδόν άμεση.
Τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι επιθυμεί μια «νέα κατανόηση» με τη Μαδρίτη. Η κυβέρνηση της Καταλονίας, πρόσθεσε, επιθυμεί να αποφύγει τον «τραυματικό χωρισμό» με την Ισπανία.
Διευκρίνισε ακόμη ότι «η ανεξαρτησία δεν θα γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού», ενώ ζήτησε από την ΕΕ να μεσολαβήσει, απορρίπτοντας τη γραμμή των Βρυξελλών ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας στο οποίο δεν θα επέμβει.
Παρά ταύτα, ο Πουτζδεμόν δεν εγκατέλειψε το «πυρηνικό όπλο» της ανακήρυξης ανεξαρτησίας. Το δημοψήφισμα είναι και νόμιμο και δεσμευτικό, υπενθύμισε, ενώ επανέλαβε ότι για τα αποτελέσματα θα ενημερωθεί το Κοινοβούλιο της επαρχίας.
Σκληρή γραμμή Ραχόι
Οι δύο προηγούμενες ημέρες ήταν πυκνές σε γεγονότα, με εναλλαγές στη ρητορική και των δύο πλευρών.
Την Κυριακή λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους στην Καταλονία επέλεξαν με συντριπτικά ποσοστά την ανεξαρτησία, σε μια ημέρα που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια. Αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι «δεν έγινε δημοψήφισμα» και ότι όσοι πήραν μέρος σε αυτό «εξαπατήθηκαν».
Τη Δευτέρα ο Ραχόι είχε συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων, αλλά, όπως γράφουν οι Financial Times, δεν έδειξε ιδιαίτερα διατεθειμένος να πάει σε διάλογο με τους Καταλανούς. Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι μπορεί να αναστείλει τις διατάξεις για την αυτονομία της Καταλονία, γραμμή που στηρίζουν εκτός από το Λαϊκό Κόμμα και οι Ciudadanos.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, η ΕΕ είχε πάρει ανοιχτά το μέρος της Μαδρίτης, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα παράνομο και καλώντας τις δύο πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News