Θα μπορούσε να είναι μία από τις πιο επιτυχημένες σαπουνόπερες της τουρκικής τηλεόρασης. Αλλά στην περίπτωση του «λαοφιλούς» σουλτάνου Ερντογάν η σκηνοθεσία δεν ανήκει πια στα ηγετικά κλιμάκια του καθεστώτος της Αγκυρας, έχει αυτονομηθεί και απειλεί να παρασύρει τον τούρκο πρόεδρο και την οικογένειά του σε μία ταχεία κατολίσθηση με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ίδιο και τη χώρα του.
Οι προϋποθέσεις του δράματος είναι όλες παρούσες: «αυλικές» συνομωσίες, γοητευτικές γυναίκες, παραιτήσεις αξιωματούχων και «κακοί» εχθροί που κάνουν ό,τι μπορούν για να ρίξουν τον σουλτάνο. Δεν είναι σενάριο, αλλά ένα πολιτικό σκάνδαλο εν εξελίξει που συγκλονίζει την Τουρκία και υπονομεύει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Δύο εξελίξεις την Τρίτη έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά που καίει εδώ και ημέρες. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επονομαζόμενος και «ο τούρκος Γκάντι», κατηγόρησε τον πρόεδρο της χώρας ότι μέσω συγγενών του έκανε οικονομικές συναλλαγές στο εξωτερικό ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, δείχνοντας τον γιο, τον αδελφό και τον κουνιάδο του Ερντογάν. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται η οικογένεια Ερντογάν, μέσω της offshore εταιρείας Bellway Limited -με αρχικό κεφάλαιο 1 λίρα Αγγλίας και έδρα τη νήσο Μαν- φέρεται να μεταβίβασε εκτός χώρας χρήματα την περίοδο 2011-2012, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«Εχουμε στα χέρια μας τα έγγραφα της Bellway και τις αποδείξεις των μεταβιβάσεων», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι πρωταγωνίστησε σε μία μεγάλη πορεία 500 χιλιομέτρων από την Αγκυρα ως την Κωνσταντινούπολη απαιτώντας δικαιοσύνη. «Γνωρίζουμε ότι ο αδελφός του προέδρου κατέθεσε αρχικά 2,5 εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια άλλο 1,25 σε λογαριασμό της Bellway. Υστερα από λίγο καιρό ο γιος του προέδρου κατέθεσε 1,45 και 2,3 εκατομμύρια», ανέφερε ο Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας στο κάδρο και τον κουνιάδο. Ο Ερντογάν έσπευσε να αμυνθεί με τον συνήθη στομφώδη τρόπο, λέγοντας ότι θα παραιτηθεί «σε ένα λεπτό» αν κάποιος αποδείξει ότι μετέφερε σε λογαριασμό του εξωτερικού «έστω και μία δεκάρα».
Ακολούθησε μία δεύτερη είδηση από τις ΗΠΑ που προκάλεσε πολλαπλά εγκεφαλικά στην Αγκυρα. Ο επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, γνωστός και ως ο «ταμίας» της οικογένειας Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, για τραπεζικές απάτες και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παραδέχτηκε την ενοχή του. Η υπόθεση επιφανειακά δεν φαίνεται να αγγίζει τον Ερντογάν, αλλά η σύλληψή του, στις 19 Μαρτίου 2016, προκάλεσε «συναγερμό» στην Τουρκία και παραιτήσεις αξιωματούχων. Καθώς σύντομα ξεκινά η δίκη του Ζαράμπ, η Αγκυρα τρέμει για το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων. Ο 34χρονος επιχειρηματίας, με το προσωνύμιο «Χρυσοδάκτυλος», για το επαγγελματικό του παρελθόν στο εμπόριο χρυσού, -και με τριπλή υπηκοότητα (Τουρκίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν συν ένα σκοπιανό διαβατήριο) ανήκε στον πολύ στενό κύκλο του τούρκου προέδρου και είναι παντρεμένος με τη διάσημη στην Τουρκία τραγουδίστρια της ποπ, ηθοποιό και παρουσιάστρια, Εμπρού Γκιουντές, φωτογραφίες της οποίας σε ποικίλες πόζες φιλοξενούνται συχνότατα σε τουρκικές εφημερίδες και ιστοσελίδες.
Ο σουλτάνος βέβαια γνωρίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων. Ετσι εδώ και εβδομάδες ο φιλοκυβερνητικός Τύπος έχει αρχίσει νέα επίθεση στις ΗΠΑ, εξαπολύοντας κατηγορίες ότι το νέο υποτιθέμενο σκάνδαλο δεν είναι παρά μία ακόμα προσπάθεια υπονόμευσης σχεδιασμένη από τον Φετουλάχ Γκιουλέν -εμμονή του Ερντογάν- ο οποίος εξακολουθεί να ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια, καθώς η αμερικανική δικαιοσύνη δεν έχει υποκύψει στις απαιτήσεις της Αγκυρας που ζητά επίμονα την έκδοσή του.
Η Αγκυρα και ο ίδιος ο Ερντογάν πίεσαν από την αρχή τις ΗΠΑ να απελευθερώσουν τον Ζαράμπ, ενώ φαίνεται ότι αποτέλεσε και θέμα των κατ’ ιδίαν συζητήσεων Τραμπ – Ερντογάν τον περασμένο Μάιο, στον Λευκό Οίκο, απ’ ό,τι φαίνεται χωρίς επιτυχία. H Αγκυρα επίσης φέρεται να μεσολάβησε ώστε την υπεράσπισή του να αναλάβει ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης , φίλος και σύμβουλος του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι.
Η επίθεση κατά των ΗΠΑ εντείνεται ημέρα με την ημέρα δείχνοντας τον υψηλό βαθμό ανησυχίας της Αγκυρας από την επερχόμενη δίκη του Ζαράμπ και τις πιθανές αποκαλύψεις για προσωπική εμπλοκή του Ερντογάν στην παραβίαση του εμπάργκο κατά του Ιράν και όχι μόνο. Το δυστύχημα για τον τούρκο πρόεδρο είναι ότι ο Ζαράμπ φαίνεται ότι αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές Αρχές, γι αυτό πιθανότατα δήλωσε ένοχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του mignatiou.com, ο τούρκος επιχειρηματίας ενδέχεται να δώσει πληροφορίες και για το σχέδιο απαγωγής του Γκιουλέν, που φέρεται να είχε αναλάβει έναντι 15 εκατ. δολαρίων, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, ο οποίος πάντως αρνείται την κατηγορία.
Ενδεικτική και η επίθεση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εξαναγκάζουν τον επιχειρηματία να «υπογράψει συκοφαντίες κατά του τούρκου προέδρου απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τον καταδικάσουν σε ισόβια». Και ο ίδιος ο Ερντογάν σέρνει τον χορό: «Ο πραγματικός στόχος της δίκης είμαι εγώ. Η συμπεριφορά των αμερικανικών δικαστικών αρχών είναι σκανδαλώδης» κατήγγειλε. Ορθόν. Διότι όπως όλοι γνωρίζουν στη γείτονα χώρα, καλή δικαιοσύνη είναι μόνο εκείνη που αποδίδεται από τον ίδιο τον σουλτάνο. Αδιάψευστοι μάρτυρες, οι πολιτικοί του αντίπαλοι που βρίσκονται στις φυλακές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News