368
Η Σάνα Μαρίν (δεξιά) στη Στοκχόλμη, όπου την υποδέχεται η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον | Paul Wennerholm/TT News Agency/via REUTERS

Σάνα Μαρίν: Θέμα μερικών εβδομάδων η απόφαση για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 15:47
Η Σάνα Μαρίν (δεξιά) στη Στοκχόλμη, όπου την υποδέχεται η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον
| Paul Wennerholm/TT News Agency/via REUTERS

Σάνα Μαρίν: Θέμα μερικών εβδομάδων η απόφαση για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 15:47

Αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, απέτυχε παταγωδώς. Η Φινλανδία θα λάβει «εντός λίγων εβδομάδων» την απόφασή της για την υποψηφιότητα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε και επίσημα από τη Στοκχόλμη, πρωτεύουσα της επίσης «ουδέτερης» Σουηδίας, η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Σε λίγες εβδομάδες, όχι σε μήνες», δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η φινλανδή πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τη σουηδή ομόλογό της, Μαγκνταλένα Αντερσον. Και όλα αυτά την ώρα που η Σουηδία δεν αποκλείει επίσης την ένταξή της στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Χωρίς να αποκαλύψει τη δική της προτίμηση, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τόνισε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη τα πλεονεκτήματα ενός μέλους του ΝΑΤΟ έναντι ενός απλού εταίρου, όπως είναι σήμερα η Φινλανδία.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχει κανείς εγγυήσεις ασφαλείας εκτός του πλαισίου της κοινής άμυνας και αποτροπής, όπως εγγυάται το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ».

«Η διαφορά ανάμεσα σε εταίρο και μέλος είναι σαφής και θα παραμείνει», προειδοποίησε.

Η συζήτηση για την επιλογή της ένταξης ή μη στο ΝΑΤΟ επρόκειτο να ξεκινήσει στο φινλανδικό κοινοβούλιο την Τετάρτη και η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση θα ληφθεί μέχρι την αρχή του καλοκαιριού.

Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για τις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας υπέβαλε στο κοινοβούλιο «λευκή βίβλο» για τη στρατηγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία θα χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς των συζητήσεων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μεταβάλει εις βάθος το περιβάλλον ασφαλείας, αναφέρεται στην λευκή βίβλο, σύμφωνα με την οποία, ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα σημάνει αύξηση των αμυντικών δαπανών της κατά 1%’έως 1,5%.

Θα ήταν καλό αν η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν αντίστοιχες επιλογές ασφαλείας στο μέλλον, πρόσθεσε η φινλανδή πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι η χώρα της θα πρέπει να είναι έτοιμη για αντίδραση της Ρωσίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης της επιλογής ένταξης ή μη στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον δήλωσε από την πλευρά της ότι θα πρέπει από σουηδικής πλευράς να εξετασθεί ποιο είναι το καλύτερο για την ασφάλεια της χώρας. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να λάβουμε αποφάσεις, είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...