767
Ο Ολεγκ Τινκόφ τον Ιούνιο του 2019, σε συνέδριο στη Ρωσία, λίγο πριν διαγνωστεί με λευχαιμία | REUTERS/Maxim Shemetov

Ρώσος μεγιστάνας κατά του πολέμου: «Οι στρατηγοί ξύπνησαν από το μεθύσι και κατάλαβαν ότι είχαν έναν στρατό από σκ…»

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 14:11
Ο Ολεγκ Τινκόφ τον Ιούνιο του 2019, σε συνέδριο στη Ρωσία, λίγο πριν διαγνωστεί με λευχαιμία
|REUTERS/Maxim Shemetov

Ρώσος μεγιστάνας κατά του πολέμου: «Οι στρατηγοί ξύπνησαν από το μεθύσι και κατάλαβαν ότι είχαν έναν στρατό από σκ…»

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 14:11

Ξεσπάθωσε για μία ακόμα φορά κατά του πολέμου, στον λογαριασμό του στο Instagram, ο ρώσος (πρώην, όπως τόνισε, λόγω των κυρώσεων) δισεκατομμυριούχος, Oλεγκ Τινκόφ, ο οποίος πάσχει από λευχαιμία.

Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του πριν τον πόλεμο ανερχόταν σε 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μετά τις δυτικές κυρώσεις εναντίον ρώσων μεγιστάνων, έχει χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια, όπως είπε. Ιδρυτής της τράπεζας που φέρει το όνομά του, ο ίδιος έχει επισημάνει ότι εδώ και χρόνια, έχει φύγει από το διοικητικό συμβούλιο και είναι ένας απλός μέτοχος.

Ο Τινκόφ έχει επανειλημμένα καταφερθεί εναντίον του πολέμου, με αναρτήσεις του στο Instagram, και έχει τονίσει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του ολιγάρχης, γιατί έχει κάνει μόνος του περιουσία «από το μηδέν» χωρίς να διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο ούτε να έχει «βοηθηθεί» από το καθεστώς.

«Δεν βλέπω έναν άνθρωπο που να ωφελείται από αυτόν τον παράλογο πόλεμο! Πεθαίνουν αθώοι άνθρωποι και στρατιώτες. Οι στρατηγοί ξύπνησαν από μεθύσι και κατάλαβαν ότι ο στρατός τους είναι σκ…. Οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν σοκαριστεί, που όχι μόνο αυτοί, αλλά ούτε τα παιδιά τους το καλοκαίρι δεν θα πάνε στην Μεσόγειο. Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να σώσουν ό,τι τους έχει απομείνει από την περιουσία τους»,

Σύμφωνα με τον Τινκόφ, η Ρωσία έχει βυθισθεί στον νεποτισμό, τη δουλοπρέπεια και την εξουσιομανία. «Και πώς να είναι ο στρατός καλός, εάν όλα τα υπόλοιπα στην χώρα είναι σκ…», συνέχισε, τονίζοντας ότι το 90% των Ρώσων είναι κατά του πολέμου, ενώ το γράμμα Ζ ως ένδειξη υποστήριξής του, «το ζωγραφίζουν μόνο οι ηλίθιοι και ηλίθιοι υπάρχουν σε κάθε χώρα».

Στο τέλος του μηνύματος, ο Τινκόφ έγραψε στα αγγλικά, καλώντας τη Δύση να δώσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν «μια σαφή έξοδο από την κατάσταση», που θα του επιτρέψει «να αποφύγει την ταπείνωση και να σταματήσει αυτή τη σφαγή. Σας παρακαλώ να είστε πιο λογικοί».

Ο Τινκόφ συμπεριελήφθη στον κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας αφού εισήχθη στο χρηματιστήριο η τράπεζά του Tinkoff bank, που έγινε ένα από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η περιουσία του μειώθηκε κατά πέντε φορές και ως προς τα περιουσιακά του στοιχεία, τον Μάρτιο έπαψε να είναι δισεκατομμυριούχος. Στα τέλη Μαρτίου συμπεριελήφθη στον κατάλογο των ατόμων στους οποίους επέβαλε κυρώσεις η Βρετανία.

Στις 28 Φεβρουαρίου ο Τινκόφ είχε ήδη καταδικάσει τον πόλεμο. «Αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία σκοτώνονται καθημερινά αθώοι άνθρωποι. Αυτό είναι αδιανόητο, είναι ανεπίτρεπτο! Τα κράτη πρέπει να δαπανούν τα χρήματα τους για την θεραπεία των ανθρώπων, για έρευνες που στοχεύουν στο να νικηθεί ο καρκίνος και όχι για τον πόλεμο. Είμαστε κατά του πολέμου», έγραψε τότε ο Τινκόφ. Στις 14 Απριλίου έγραψε ότι στα σχέδιά του είναι να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία και τους ρώσους τραυματίες του πολέμου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oleg Tinkov (@olegtinkov)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...