409
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, τον Δεκέμβριο, στη Μόσχα | REUTERS/Evgenia Novozhenina/File Photo

Ρωσία: Στενεύει ο κλοιός του κορονοϊού γύρω από τον Πούτιν – θετικός και ο εκπρόσωπος Τύπου

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2020, 16:14
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, τον Δεκέμβριο, στη Μόσχα
|REUTERS/Evgenia Novozhenina/File Photo

Ρωσία: Στενεύει ο κλοιός του κορονοϊού γύρω από τον Πούτιν – θετικός και ο εκπρόσωπος Τύπου

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2020, 16:14

Μετά τον Ντόναλντ Τραμπ και τα απανωτά κρούσματα του κορονοϊού στον Λευκό Οίκο, στενεύει ο κλοιός της Covid-19 γύρω και από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αφού πριν λίγες ημέρες διαγνώστηκε θετικός ο ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, την Τρίτη, ανακοίνωσε ότι έχει κολλήσει τον SARS-CoV-2 και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι έχει να συναντηθεί διά ζώσης με τον Πούτιν «περισσότερο από μήνα».

Εκτός από τους Μισούστιν και Πεσκόφ, θετικοί στον κορονοϊό είναι ακόμα ο επικεφαλής του υπουργείου Κατασκευών Βλαντίμιρ Γιάκουσεφ και η υπουργός Πολιτισμού Ολγα Λιουμπίμοβα.

Τα επόμενα βήματα ανακοίνωσε ο Πούτιν

Στο μεταξύ, την Δευτέρα, ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την λήξη της μη εργάσιμης περιόδου, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση επιτρέπει την μετάβαση της χώρας στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τόνισε όμως, ότι δεν θα γίνει βιαστικά καθώς πρέπει, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να περάσουμε ανάμεσα στην Σκύλα και την Χάρυβδη».

Η Ρωσία έχει καταγράψει 232.243 κρούσματα και 2.116 θανάτους, 107 από τους οποίους την Τρίτη.

«Σήμερα, 11 Μαΐου, λήγει η περίοδος των μη εργάσιμων ημερών την οποία είχαμε ανακοινώσει», δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια σύσκεψης με θέμα την υγειονομική και επιδημιολογική κατάσταση στη Ρωσία, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η καταπολέμηση της επιδημίας θα συνεχισθεί και δεν πρέπει να επιτραπούν λάθη και πισωγυρίσματα.

Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνει προσεκτικά και βήμα προς βήμα, ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα επιτρέπουν στην χώρα να περάσει στην επόμενη φάση καταπολέμησης της επιδημίας, που είναι «η έναρξη της σταδιακής εξόδου από το καθεστώς των περιορισμών».

Ο Πούτιν τόνισε ότι η άρση ή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων «πρέπει να γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των προϋποθέσεων και υγειονομικών κανόνων που εγγυώνται την ασφάλεια των ανθρώπων», επισημαίνοντας ότι είναι παράλογο να βιαστούμε.

Παράλληλα τόνισε ότι χάρη στα ληφθέντα μέτρα κατέστη δυνατόν να σωθούν χιλιάδες Ρώσοι και σ’ αυτό συνέβαλε ο καθοριστικός ρόλος των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο Πούτιν τόνισε ακόμη ότι η περίοδος εξόδου από το καθεστώς των περιορισμών δεν θα είναι σύντομη, ενώ αναφερόμενος στους κυβερνήτες των περιφερειών της χώρας, είπε ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα, για χαλάρωση των μέτρων ή για τη διατήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν.

Από τις 12 Μαΐου, είπε ο ρώσος πρόεδρος, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων των θεμελιωδών κλάδων της οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τους εξής κλάδους: κατασκευαστικός, βιομηχανικός, ενεργειακός, εξορυκτικός, αγροτική παραγωγή και τηλεπικοινωνίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...