Παρά το σόου στα Βαρώσια (εδώ) και την πρωτοφανή στήριξη από το καθεστώς Ερντογάν ο εκλεκτός της Αγκυρας στις «εκλογές» στα κατεχόμενα της Κύπρου, ο Ερσίν Τατάρ, δεν τα πήγε και τόσο καλά.
Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων και με συμμετοχή που έφτασε το 58,21% (συνολικά ψήφισαν 110.779 άτομα, ενώ 5.027 ήταν οι άκυρες ψήφοι), ο προστατευόμενος του Ερντογάν έλαβε τελικά μόλις το 32,35% των ψήφων, ποσοστό που θεωρείται από πολλούς μια επιδεικτική πράξη «αντίστασης» των Τουρκοκυπρίων προς την Αγκυρα.
Στον αντίποδα και παρά την τρομακτική υπονόμευσή του από το τουρκικό καθεστώς, ο μετριοπαθής και μέχρι πρότινος ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς Μουσταφά Ακιντζί έλαβε το 29,84% των ψήφων.
Μάλιστα, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο Ακιντζί όχι μόνο άντεξε την πίεση, αλλά είναι πλέον και το φαβορί για τον β’ γύρο. Ο «Φιλελεύθερος» προεξόφλησε ότι ο τρίτος των εκλογών ο Τουφάν Ερχιουρμάν, που έλαβε το 21,68% των ψήφων, θα είναι ο ρυθμιστής και θα στηρίξει τον Ακιντζί.
Επίσης έλαβαν: ο Κουντρέτ Οζερσάι το 5,74%, ο Ερχάν Αρικλί το 5,36%, ο Σερντάρ Ντενκτάς το 4,20%, ενώ οι υπόλοιποι πέντε μικρότεροι υποψήφιοι κατέγραψαν πολύ μικρά ποσοστά.
Η ανάδειξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 18 Οκτωβρίου.
«Θεωρώ δεδομένη τη νίκη του Ακιντζί» δήλωσε ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών. Εξήγησε ότι σε αυτές τις «εκλογές» υπήρχαν δύο υποψήφιοι που μιλούσαν για ομοσπονδιακή λύση και τον Τατάρ που μιλούσε για λύση δύο «κρατών». Οι δύο υποψήφιοι, Ακιντζί και Ερχιουρμάν, που μιλούσαν για ομοσπονδιακή λύση, συγκέντρωσαν μαζί περισσότερο από το 50% των ψήφων. Αυτό, όπως σχολιάζει ο ευρωβουλευτής είναι πολύ θετικό καθώς έρχεται μετά από ανοιχτή παρέμβαση της Τουρκίας και αρκετές αναφοράς από την Αγκυρα ότι δεν θα τεθεί πλέον θέμα ομοσπονδιακής λύσης, με τους Τουρκοκύπριους να απαντούν τώρα και να τάσσονται υπέρ της.
Μόλις την Παρασκευή, στο κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, ο Ακιντζί είχε καταγγείλει από τηλεοράσεως την παρέμβαση της Τουρκίας στην εκλογική αναμέτρηση. Είπε μάλιστα ότι τον συμβούλεψαν να αποσυρθεί για το δικό του καλό και αυτό της οικογένειας του. Ηταν «μια σαφής απειλή» από την Αγκυρα, τόνισε ο ίδιος.
Όπως σημειώνει ο Guardian, ο 72χρονος Ακιντζί είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς που έχουν προσωπική ανάμνηση της κατάστασης πριν από την τουρκική εισβολή το 1974. Η θέση του υπέρ της διζωνικής και δικοινοτικής συνομοσπονδίας θα έβαζε αυτόματα το σημερινό κατεχόμενο τμήμα στην ΕΕ, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.
Ο βασικός του αντίπαλος, ο Ερσίν Τατάρ, 60 ετών, είχε ενορχηστρώσει με τη στήριξη της Αγκυρας το άνοιγμα των Βαρωσίων, ένα πολιτικό σόου που έγινε για προεκλογικούς λόγους. Στηρίζει τη λύση των δύο κρατών, τη διχοτόμηση με άλλα λόγια του νησιού, και έχει στο πλευρό του τους τούρκους εποίκους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News