Μπορεί η Ελλάδα να «νοικιάσει» έναν πυρηνικό σταθμό για να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που συζητείται εντόνως τα τελευταία 24ωρα, με δεδομένη τη διεθνή συγκυρία με τις τρομακτικές ανατιμήσεις της ενέργειας, την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και την υποαπόδοση των ανανεώσιμων πηγών. Μάλιστα, υπάρχει ήδη μια συζήτηση για κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία, που θα χρησιμοποιείται από την Ελλάδα.
Το θέμα ανέδειξε τη Δευτέρα ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος σε tweet του έκανε λόγο και για 20ετή σύμβαση Ελλάδας – Βουλγαρίας.
Η Βουλγαρία ξεκίνησε συνομιλίες με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε βουλγαρικό έδαφος που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα βάσει 20ετούς σύμβασης ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Α. Βασίλεφ. Εξαιρετική εξέλιξη!
# ακριβεια— Vartzopoulos (@DimVartzopoulos) February 28, 2022
Οπως ανέφεραν «Τα Νέα» την Τρίτη, σε ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα, η Σόφια, κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, βολιδοσκόπησε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να εισαγάγει, για μακρύ χρονικό διάστημα, συγκεκριμένες, μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος, που θα παράγεται από ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη Βουλγαρία.
Η βουλγαρική αντιπροσωπεία, υπό τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ασεν Βασίλεφ είχε συναντήσεις τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υπήρξε πρόταση να δεσμευτεί η Ελλάδα σε εισαγωγή συγκεκριμένων ποσοτήτων ρεύματος από τη νέα επένδυση που ετοιμάζει η βουλγαρική κρατική εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», η ελληνική πλευρά συζητά θετικά τέτοιο ενδεχόμενο, επιφυλασσόμενη ωστόσο για τη διερεύνηση τεχνικών και νομικών πτυχών του θέματος. Η δυνατότητα εισαγωγής ρεύματος υπάρχει μόνο εφόσον συμφωνήσει εγχώρια εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής με τον αντίστοιχο φορέα της Βουλγαρίας που διαχειρίζεται τα πυρηνικά εργοστάσια. Κι αυτό μπορεί να γίνει, εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, με πολυετές διμερές συμβόλαιο (PPA). Επίσης λέγεται ότι στις συνομιλίες έπεσε και το όνομα της ΔΕΗ ως πιθανής υποψήφιας να συνάψει τέτοια συμφωνία. Μία τέτοια πρόθεση από τη δημόσια εταιρεία προσώρας δεν επιβεβαιώνεται.
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Βουλγαρίας ερευνά την πιθανότητα να χτιστεί δεύτερος πυρηνικός σταθμός στο Μπελένε, στις όχθες του Δούναβη. Ωστόσο, ο Βασίλεφ, στις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή, δεν απάντησε πού θα αναπτυχθεί η νέα εγκατάσταση, ενώ υποστήριξε ότι «αν υπάρξει “αγοραστής”, η κατασκευή του νέου σταθμού μπορεί να γίνει γρήγορα», εννοώντας ουσιαστικά ότι τότε θα λυθεί ένα από τα ζητήματα της οικονομικής βιωσιμότητάς του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News