656
Η Κατερίνα Μάρκου κατά την ψηφοφορία για την τροπολογία «Κουντουρά». Η δήλωσή της ότι θα παραιτηθεί ήρθε με μία ημέρα καθυστέρηση | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς ο Μητσοτάκης «έστειλε» εκτός Βουλής την Κατερίνα Μάρκου

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2019, 12:21
Η Κατερίνα Μάρκου κατά την ψηφοφορία για την τροπολογία «Κουντουρά». Η δήλωσή της ότι θα παραιτηθεί ήρθε με μία ημέρα καθυστέρηση
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς ο Μητσοτάκης «έστειλε» εκτός Βουλής την Κατερίνα Μάρκου

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2019, 12:21

Οι παραιτήσεις των βουλευτών της ΝΔ που είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έστειλαν ένα μήνυμα περί «ηθικής στην πολιτική» απέναντι στη μεθόδευση του Μαξίμου με την «τροπολογία Κουντουρά». Ωστόσο δημιουργούν μια κάποια αναστάτωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς προκάλεσαν καραμπόλες και έβγαλαν από τα συρτάρια επιλαχόντες πολιτευτές από εκλογές που είχαν γίνει πριν από 42 ολόκληρους μήνες.

Από την Πειραιώς ξεκαθάρισαν ότι ήταν μια απόφαση που ελήφθη κεντρικά, από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με σκοπό να αναδειχθεί η φτηνή συναλλαγή του Αλέξη Τσίπρα με την Ελενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη που είναι και οι ωφελημένοι από την άρση του ασυμβίβαστου της ιδιότητας του βουλευτή και του υποψήφιου ευρωβουλευτή. Μάλιστα από την Πειραιώς παρατήρησαν ότι δόθηκε ιδιαίτερος συμβολισμός καθώς τη σχετική ανακοίνωση έκανε πρώτος (εδώ) ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος εκτός από πρώην πρόεδρος της ΝΔ είναι και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

Λίγο αργότερα, από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάριζε (εδώ) ότι κανείς υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν θα κρατήσει τη βουλευτική του έδρα. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν διαλυθεί η Βουλή για εθνικές εκλογές, τουλάχιστον τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μεϊμαράκης, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και η Κατερίνα Μάρκου θα παραιτηθούν μέσα στον Απρίλιο.

«Δεν πρόκειται να παραμείνουν βουλευτές μέχρι να διαπιστώσουν αν θα μπορούν να εκλεγούν ευρωβουλευτές» ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη που είπε ότι όλα αυτά έγιναν σε συνεννόηση με τους βουλευτές.

Η φράση ωστόσο του προέδρου της ΝΔ «εμείς δεν το παίζουμε δίπορτο σε αυτή την παράταξη, έχουμε το δικό μας ξεχωριστό σύστημα και κώδικα αξιών και δεν μπορούμε να δεχθούμε μια λογική μονά-ζυγά δικά μας, μονά βουλευτές, ζυγά ευρωβουλευτές», ερμηνεύτηκε από παρατηρητές και ως ένα μήνυμα προς την κυρία Μάρκου η περίπτωση της οποίας ήταν πιο σύνθετη: κατ’ αρχάς είχε εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2015 με το Ποτάμι, κατά δεύτερον εμφανιζόταν «χλιαρή» στο θέμα της παραίτησης – είναι χαρακτηριστικό ότι όλη την ημέρα και μετά τη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη απέφευγε να τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα, σε αντίθεση την κυρία Ασημακοπούλου, που το έκανε άμεσα.

Η δήλωση της βουλευτού Β’ Θεσσαλονίκης ήρθε τελικά το πρωί της Πέμπτης, έπειτα δηλαδή από τη βραδινή δήλωση-διαταγή του κ. Μητσοτάκη. «Εφόσον καταψήφισα χθες την τροπολογία της κυβέρνησης για την άρση του ασυμβίβαστου της βουλευτικής ιδιότητας με την υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές δεν θα μπορούσα να πράξω κάτι άλλο. Θα ακολουθήσω τη συγκεκριμένη γραμμή», δήλωσε στο capital.gr.

Νυφούδης: «Θα ορκιστώ βουλευτής»

Τρεις, λοιπόν, βουλευτές θα φύγουν από την ΚΟ της ΝΔ για να έρθουν… δύο. Τούτο διότι τη θέση της κυρίας Μάρκου θα πάρει ο Νίκος Νυφούδης, πρώτος επιλαχών με το Ποτάμι στο ψηφοδέλτιο της Β’ Θεσσαλονίκης και δίδυμο με τον Σπύρο Βούγια στη διεκδίκηση της δημαρχίας της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Νυφούδης επιβεβαίωσε στο «Εθνος» ότι θα ορκιστεί βουλευτής αφού παραιτηθεί η κυρία Μάρκου και μάλιστα έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Τυπικά πάντως θα είναι ανεξάρτητος βουλευτής καθώς το Ποτάμι έχει απολέσει την ιδιότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι καραμπόλες της ΝΔ

Οι καραμπόλες της ΝΔ έχουν επίσης ενδιαφέρον. Με την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη, στη Βουλή μπαίνει ο πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου της Β’ Αθηνών, Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος όμως είναι υποψήφιος δήμαρχος Βριλησσίων. Ο κ. Ντινόπουλος έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη την Παρασκευή και έχει τονίσει ότι η έδρα ανήκει στο κόμμα και ότι ο ίδιος παραμένει στρατιώτης των Βριλησσίων. Αρα υπάρχει ένα ενδεχόμενο να μην πάρει εκείνος την έδρα.

Επόμενη στη Β’ Αθηνών είναι η Ζωή Ράπτη, πρώην σύζυγος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη. Αλλά και πάλι, αν ο κ. Ντινόπουλος δεν κρατήσει την έδρα, θα υπάρχει ένα κενό, αυτό της θέσης της επίσης εκλεγμένης στη Β’ Αθηνών κυρίας Ασημακοπούλου. Και εκεί υπάρχει ένα μπέρδεμα καθώς επόμενος στη λίστα είναι ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος όμως έχει διαγραφεί από τη ΝΔ, μετά την καταδίκη του για πλημμέλημα με την κατηγορία της δωροδοκίας. Και στην επόμενη θέση βρίσκεται ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος όμως βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την Πειραιώς…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...