724
Ο Albrecht Broemme, διευθυντής έργου για κέντρα εμβολιασμού και επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τεχνικής Ανακούφισης (THW), δείχνει μια εικόνα ενός επικείμενου κέντρου εμβολιασμού κορονοϊού στο Βερολίνο | REUTERS / Fabrizio Bensch

Πώς η κραταιά Γερμανία προετοιμάζεται για τον μαζικό εμβολιασμό 

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 18:53
Ο Albrecht Broemme, διευθυντής έργου για κέντρα εμβολιασμού και επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τεχνικής Ανακούφισης (THW), δείχνει μια εικόνα ενός επικείμενου κέντρου εμβολιασμού κορονοϊού στο Βερολίνο
|REUTERS / Fabrizio Bensch

Πώς η κραταιά Γερμανία προετοιμάζεται για τον μαζικό εμβολιασμό 

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 18:53

Η αρχή του τέλους της πανδημίας είναι τα εμβόλια που ήδη έχουν αρχίσει να χορηγούνται σε κάποιες χώρες. Η υψηλή (άνω του 90%) αποτελεσματικότητα που υπόσχονται οι φαρμακευτικές βιομηχανίες είναι δίχως άλλο ελπιδοφόρα. Αρκεί, φυσικά, να δώσουν την έγκρισή τους για την κυκλοφορία των σκευασμάτων οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, αν και μάλλον αυτό είναι θέμα χρόνου…

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ακόμη 11 εμβόλια –στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στη Ρωσία και στην Ινδία– βρίσκονται στην τελική, την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών, και άρα υπάρχουν αρκετές πιθανότητες τον Ιανουάριο να υπάρχουν ακόμα περισσότερα όπλα διαθέσιμα στη μάχη με τον κορονοϊό.

Ομως τα όπλα για να είναι κατ’ αρχάς λειτουργικά και κατά δεύτερον αποτελεσματικά, χρειάζονται στρατιώτες. Χρειάζονται χέρια πρόθυμα να μπουν στη μάχη με τον αόρατο εχθρό. Οσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Και αυτό είναι η νέα μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις, παράλληλα με τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Κάθε χώρα ξεχωριστά πρέπει να καταστρώσει το δικό της σχέδιο και τα προγράμματά τους για τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών της.

Οπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 αποτελεί μια «ένα εγχείρημα πρωτοφανών διαστάσεων που η ανθρωπότητα δεν χρειάστηκε ποτέ ξανά να αντιμετωπίσει» καθώς επίσης και ότι «όποιος καταφέρει πρώτος να διανείμει ένα εμβόλιο, θα είναι ο πρώτος που θα τερματίσει το κλείσιμο της κοινωνίας, θα ανοίξει σχολεία και εστιατόρια και θα δώσει ώθηση στην οικονομία. Επιπρόσθετα, όποιος ελέγχει την πρόσβαση στα καλύτερα εμβόλια θα αποκτήσει ισχύ» στη διεθνή σκηνή και αυτό εξηγεί εν πολλοίς γιατί η Κίνα σχεδιάζει να διανείμει το δικό της εμβόλιο στην Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Μεταφορές κι ασφάλεια

Τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα είναι πολλά. Καταρχάς, πρέπει να παραχθούν πολλά δισεκατομμύρια γυάλινα φιαλίδια που θα είναι ανθεκτικά σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες –από -70ºC έως -80ºC για το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech, -20°C για το εμβόλιο της Moderna.

Πρόκληση αποτελεί, φυσικά, και η ασφαλής μεταφορά δισεκατομμυρίων δόσεων σε κάθε γωνιά της Γης. Ανησυχώντας για την πιθανότητα κλοπής κάποιας αποστολής, οι φαρμακευτικές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο τοποθέτησης συσκευών GPS στις παρτίδες, καθώς και της οργάνωσης ψεύτικων παραδόσεων με άδεια φορτηγά, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Επιπρόσθετα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς θα οργανωθούν οι 15.000 πτήσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της DHL, για την παγκόσμια διανομή των εμβολίων.

Ζήτημα εξαιρετικής σημασίας είναι και η έγκαιρη δημιουργία κατάλληλων κέντρων εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού και η στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό, διαδικασία την οποία καλούνται να επωμιστούν οι εθνικές κυβερνήσεις.

Προς το παρόν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην αντιμετώπιση του δεύτερος κύματος της πανδημίας, ενώ συγχρόνως αναζητούν φόρμουλες ούτως ώστε να καταστεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική. Παράλληλα, όμως οργανώνονται για την επόμενη φάση.

Στην Γερμανία, τη χώρα που διαχειρίζεται καλύτερα την πανδημία στην Ευρώπη, εργάζονται πυρετωδώς για τη δημιουργία των εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να είναι έτοιμα την επόμενη εβδομάδα.

Οπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αναλάβει την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων και τα 16 κρατίδια θα παράσχουν τα ιατρικά αναλώσιμα.

Προδιαγραφές μεγέθους… γηπέδου

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα διαθέτουν αίθουσα αναμονής χωρητικότητας τουλάχιστον πενήντα ατόμων, τηρουμένων, φυσικά, των αποστάσεων ασφαλείας, αλλά και μια άλλη αίθουσα «παρατήρησης» στην οποία θα παραμένουν για σύντομο χρονικό διάστημα όσοι εμβολιάζονται. Μεταξύ των κτιρίων που λαμβάνονται υπόψη για να μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα, συμπεριλαμβάνονται εμπορικά κέντρα, γήπεδα ποδοσφαίρου, ακόμα και τερματικοί σταθμοί αεροδρομίων που πλέον δεν χρησιμοποιούνται.

Κατά τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργηθούν εκατοντάδες κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα. Η Βαυαρία στοχεύει στη δημιουργία τουλάχιστον ενός εμβολιαστικού κέντρου σε καθέναν από τους 71 νομούς της και σε καθεμία από τις 25 ανεξάρτητες πόλεις της. Στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου θα δημιουργηθούν 36 κέντρα, 12 στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, 30 στη Θουριγγία, περί τα 60 στην Κάτω Σαξονία.

Στο Βερολίνο θα δημιουργηθούν έξι κέντρα στα οποία θα μπορούν να εμβολιάζονται έως 20.000 άνθρωποι την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως για να εμβολιαστούν και 3.669.098 πολίτες του Βερολίνου, λαμβάνοντας μόνον την πρώτη δόση του όποιου εμβολίου, θα χρειαστούν περισσότερες από 183 ημέρες.

Πρόβλημα αποτελεί και η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων με ιατρικό προσωπικό, δεδομένου ότι η πλειονότητα των γιατρών και των νοσηλευτών της Γερμανίας απασχολείται στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Μια πρόταση η οποία εξετάζεται, προς το παρόν, είναι τον εμβολιασμό των πολιτών να αναλάβουν οι συνταξιούχοι γιατροί και οι φοιτητές Ιατρικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...