380
Ο Πιερ Μοσκοβισί παρουσιάζοντας τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν | INTIMENEWS/European Union

Ψαλιδίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη η Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2017, 12:01
Ο Πιερ Μοσκοβισί παρουσιάζοντας τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν
|INTIMENEWS/European Union

Ψαλιδίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη η Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2017, 12:01

Η Κομισιόν αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και 2018.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1% το 2017, δηλαδή 0,6 μονάδες πιο κάτω απ’ ό,τι προέβλεπε η Κομισιόν τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλαδή 2,7%. Η Κομισιόν είναι η αισιόδοξη της υπόθεσης. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 θα είναι μόλις στο 1,5% ενώ ξένες τράπεζες προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ περί το 1%. Ο λόγος είναι ο γνωστός: η καθυστέρηση της αξιολόγησης και η μη ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αντίστοιχη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία το 2018 είναι αύξηση του ΑΕΠ 2,5%, δηλαδή 0,6% λιγότερο από την τελευταία πρόβλεψη (3,1%).

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ  το 2017 και να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,6% το 2018. Στις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής το έλλειμμα παρουσιαζόταν ελαφρώς μειωμένο για το 2017 (1,1%) και το πλεόνασμα ελαφρώς ενισχυμένο για το 2018 (0,7%).

Παρουσιάζοντας τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι σημαντική το 2017 και το 2018. Αλλά επεσήμανε ότι η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης επιβράδυνε τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. «Εάν θέλουμε να συνεχιστεί η δυναμική ανάκαμψη θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την αξιολόγηση και νομίζω ότι έχουμε τα μέσα» τόνισε ο ίδιος.

Για τις δημοσιονομικές επιδόσεις, υπογράμμισε ότι ξεπέρασαν τους στόχους το 2016, και μάλιστα, όπως είπε, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν εννέα φορές ψηλότερο από τον στόχο. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτή την εξέλιξη, η οποία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του ΑΕΠ, αλλά και άλλα μέτρα που υιοθετήθηκαν στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης» σχολίασε.

Παρά την αρνητική αναθεώρηση, σε σύγκριση με άλλους θεσμούς και οργανισμούς, η Κομισιόν εξακολουθεί να διατηρεί μία αισιόδοξη προοπτική όσον αφορά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Στα ίδια στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, οι εκτιμήσεις για τις οικονομίες της Ευρωζώνης είναι συνολικά θετικές, καθώς επισημαίνεται ότι τα χρέη και τα ελλείμματα των οικονομιών των κρατών-μελών θα συρρικνωθούν. Ακόμη σημαντικότερα, η ανεργία στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 9,4% το 2017 (από το 10% το 2016) και ότι θα πέσει στο 8,9% το 2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...