1325
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευάγγελος Μυτιληναίος επιχειρηματολογεί: «Θεωρούμε πως η παραγωγική ανασυγκρότηση έρχεται μέσα από την ανασύσταση της ελληνικής βιομηχανίας η οποία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική», | Intime News

Ψήφο «σε άξιους» ευρωβουλευτές, λέει ο ΣΕΒ – και το εξηγεί

Σωτήρης Κάππας Σωτήρης Κάππας 15 Μαΐου 2019, 19:45
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευάγγελος Μυτιληναίος επιχειρηματολογεί: «Θεωρούμε πως η παραγωγική ανασυγκρότηση έρχεται μέσα από την ανασύσταση της ελληνικής βιομηχανίας η οποία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική»,
|Intime News

Ψήφο «σε άξιους» ευρωβουλευτές, λέει ο ΣΕΒ – και το εξηγεί

Σωτήρης Κάππας Σωτήρης Κάππας 15 Μαΐου 2019, 19:45

Τους επόμενους μήνες θα κριθούν, από τις συζητήσεις στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη νέα Κομισιόν, εξαιρετικά κρίσιμα θέματα για την ελληνική οικονομία. Ξεκινούν από την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων για την επόμενη προγραμματική περίοδο και καταλήγουν μέχρι την περιβαλλοντική/ενεργειακή πολιτική από την οποία εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας. Όμως, όπως υποστήριξαν την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας και ο αντιπρόεδρος Ευ. Μυτιληναίος, στην πολιτική συζήτηση που διεξάγεται στη χώρα μας για τις Ευρωεκλογές δεν ακουμπά τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αντίθετα, όπως υποστήριξε ο κ. Μυτιληναίος, «το διακύβευμα της συζήτησης αναλώνεται στην πόλωση ενόψει των εθνικών εκλογών».

Ο ΣΕΒ θεωρεί πως οι προσεχείς Ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες και έχει διοργανώσει ολόκληρη εκστρατεία με στόχο να πείσει τους ψηφοφόρους πως πρέπει να συμμετάσχουν, αλλά και να στείλουν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο άξιους ανθρώπους. Εξάλλου «η Ελλάδα των άξιων και των αξιών» είναι το σύνθημα της φετινής ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου που πραγματοποιείται στις 18 Ιουνίου. Στο σχετικό φυλλάδιο περιγράφονται αναλυτικά και 12 βασικές προτεραιότητες για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Γιατί κινητοποιείται ο ΣΕΒ; Γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Ε.Ε. επηρεάζουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στη χώρα μας. Και επειδή, όπως είπαν οι κ.κ. Φέσσας και Μυτιληναίος, δεν υπάρχει σχεδόν καμία συζήτηση για κρίσιμα ζητήματα σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι φωνές της απομόνωσης. Σε ένα περιβάλλον όπου κερδίζει έδαφος ο λαϊκισμός και οι απαιτήσεις για εσωστρέφεια ως απάντηση στην «επάρατη παγκοσμιοποίηση». Όταν οι εμπορικοί πόλεμοι αλλάζουν τον οικονομικό χάρτη με την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρακολουθεί προς το παρόν απαθής την όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Όταν τα πεδία συγκρούσεων κοντά στα σύνορα της Ε.Ε. εντείνουν την αστάθεια και εντός της Ενωσης, που ήδη δοκιμάζεται από το Brexit.

Γι’ αυτό ο Θ. Φέσσας υποστήριξε πως «στις επικείμενες εκλογές πρέπει να πάνε σοβαροί και υπεύθυνοι εκπρόσωποι των ελλήνων πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να στελεχωθούν κατάλληλα τα γραφεία τους». Πρόσθεσε πως είναι εξαιρετικά κρίσιμη η συμμετοχή ελλήνων ευρωβουλευτών σε καίριες Επιτροπές. Την τελευταία πενταετία κανένας Ελληνας δεν συμμετείχε στην Επιτροπή για την Εσωτερική Αγορά, μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες του Κοινοβουλίου. Από τον προηγούμενο αιώνα, όταν ο Τίμος Χριστοδούλου εισηγήθηκε τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., δεν υπήρξε έλληνας Ευρωβουλευτής που να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε ζητήματα που συνδέονται με την οικονομία.

Ο  Ευ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα που θα κριθούν από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε, «στον ΣΕΒ θεωρούμε πως η παραγωγική ανασυγκρότηση έρχεται μέσα από την ανασύσταση της ελληνικής βιομηχανίας η οποία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική, μπορεί να αυξήσει γεωμετρικά τους ρυθμούς ανάπτυξης». Όμως, «πρέπει η ευρωπαϊκή πολιτική να υιοθετήσει κανόνες μείωσης του ενεργειακού κόστους» καθώς οι ευρωπαϊκές και ελληνικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται από τα δικαιώματα ρύπων, το κόστος των οποίων έχει εκτοξευθεί από τα 5 στα 27 ευρώ.

Αυτή την περίοδο καταρτίζονται οι κατευθυντήριες γραμμές που θα διέπουν τη χορήγηση της αντιστάθμισης για την περίοδο 2021- 2030, έναντι του συγκεκριμένου κόστους, οι βιομηχανίες που θα είναι επιλέξιμες, κ.λπ.  «Χωρίς την αντιστάθμιση οι ελληνικές βιομηχανίες δεν είναι ανταγωνιστικές με βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται ακόμα και σε γειτονικές χώρες όπου δεν υπάρχει κόστος ρύπων» είπε ο κ. Μυτιληναίος. Πρόσθεσε πως «πρέπει να είμαστε εκεί για να διασφαλίσουμε πως οι ελληνικές βιομηχανίες θα είναι επιλέξιμες και πως το επίπεδο της αντιστάθμισης θα είναι επαρκές».

Το δεύτερο θέμα συνδέεται με σειρά χρηματοδοτήσεων και τα κριτήρια πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτές ανάλογα με το αν θεωρούνται βιώσιμες ή όχι. Πρόκειται για πακέτο, που όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, θα επηρεάσει το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα επενδυτικά τους σχέδια. Γι’ αυτό «πρέπει να διασφαλίσουμε πως τα κριτήρια που κρίνουν τη βιωσιμότητα ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα».

Οι «εθνικοί πρωταθλητές»

Οι κ.κ. Φέσσας και Μυτιληναίος ρωτήθηκαν και για το θέμα των «εθνικών πρωταθλητών», δηλαδή μεγάλων επιχειρήσεων που μπορούν να διαδραματίσουν ισχυρό παγκόσμιο ρόλο, που φαίνεται να προωθούν χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Οι δύο τελευταίες πίεσαν για τη συγχώνευση Siemens – Alstom, με την Κομισιόν να μπλοκάρει το θέμα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υποστήριξε ότι «σαφώς χρειαζόμαστε μεγαλύτερα μεγέθη επιχειρήσεων στην Ελλάδα, επιχειρήσεις που είναι πιο εξωστρεφείς και πιο ανταγωνιστικές». Όμως, «ο εθνικός πρωταθλητής της Ελλάδας θα είναι επιχειρηματικός νάνος για τα ευρωπαϊκά μεγέθη». Ο κ. Μυτιληναίος υπενθύμισε πως «το θέμα του εθνικού πρωταθλητή έχει συνδεθεί με προνομιακές σχέσεις με το κράτος και έχει δυσφημιστεί. Η Ελλάδα δε μπορεί να φτιάξει εθνικούς πρωταθλητές γιατί δεν έχει τη δυνατότητα, δεν έχει τους πόρους, δεν έχει τις δημόσιες επενδύσεις».

Οι 400.000 που χάθηκαν

Και οι δύο επιχειρηματίες στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί και μία από τις 12 προτεραιότητες του συνδέσμου για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, «δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο να μικρύνει το χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και αυτών που αναπτύσσουν κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι. Όταν θέλουμε να βρούμε εργαζόμενους για συγκεκριμένες θέσεις, διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχουν! Αναπτύσσονται άλλες δεξιότητες από την εκπαίδευση και άλλες θέλει η αγορά». Ο κ. Φέσσας, εξάλλου,  τόνισε πως «το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς. Ο ΣΕΒ έχει εδώ και δεκαετίες ταχθεί υπέρ της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης. Καλό είναι και θεσμικά να προσελκυστεί ανώτατη ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα για να καλυφθούν τα κενά».

«Οι 400.000 συμπολίτες που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν αυτοί που είχαν δεξιότητες και μπορούσαν να σταθούν στο διεθνές περιβάλλον εργασίας» είπε ο κ. Μυτιληναίος. «Οι καλοί έφυγαν, χωρίς να σημαίνει πως έμειναν οι κακοί. Αυτή η πολύ κρίσιμη μάζα εξειδικευμένων εργαζομένων λείπει τραγικά από την ελληνική οικονομία για την επόμενη ημέρα. Το θέμα είναι πως αυτοί οι εργαζόμενοι, που θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα, θα βρουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Γι’ αυτό και εμείς δίνουμε προτεραιότητα σε αυτούς που θέλουν να επιστρέψουν όταν αναζητούμε προσωπικό».

Οι 12 προτεραιότητες που θέτει ο ΣΕΒ

Συμμετοχή Ελλήνων Ευρωβουλευτών σε καίριες Επιτροπές του EK και αναβάθμιση της εμπλοκής τους.

Πολιτικές, προτεραιότητες και μηχανισμοί χρηματοδότησης για την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία για την επίτευξη του στόχου της αύξησης της βιομηχανίας στο 12% ΑΕΠ και μεσοπρόθεσμα στο 15%.

Ενσωμάτωση ευρωπαϊκής νομοθεσίας με απλό τρόπο που να ευνοεί τη σύγκλιση με την Ευρώπη και να αποτρέπει το ρυθμιστικό ζήλο (gold-plating) που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα.

Το προεδρείο του ΣΕΒ περιστοιχιζόμενο από στελέχη του Συνδέσμου και της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα

Αναμόρφωση των ενισχύσεων στην Εσωτερική Αγορά Ενέργειας, με τρόπο που να ενισχύεται η παραγωγή και να αντιμετωπίζονται χρόνιες παθογένειες, παράλληλα με χορήγηση της αντιστάθμισης, με τρόπο που θα διασφαλίζει προστασία από το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2 και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.

Προστασία από τον κίνδυνο «διαρροής άνθρακα», δηλαδή έκθεση σε ανταγωνισμό από χώρες και επιχειρήσεις χωρίς αντίστοιχες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, παράλληλα με εισαγωγή παγκόσμιων μηχανισμών τιμολόγησης με κατεύθυνση την εναρμόνιση, και δημιουργία παγκόσμιας τιμής άνθρακα.

Νέο ΕΣΠΑ που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη σύγκλιση με την Ευρώπη, με σχεδιασμό για μετρήσιμη βελτίωση επιχειρηματικών χαρακτηριστικών και αναμόρφωση των ποσοστών Κρατικών Ενισχύσεων προκειμένου να αντανακλώνται και οι συνέπειες της κρίσης στο ΑΕΠ των ελληνικών (και άλλων) περιφερειών.

Δράσεις και υποδομές για την ταχεία βελτίωση των ελληνικών επιδόσεων στην κυκλική οικονομία ενόψει των νέων, φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διασφάλιση του μικρότερου δυνατού κόστους για φορολογούμενους και επιχειρήσεις από την εφαρμογή των ενιαίων κανόνων εποπτείας των συστημικών τραπεζών και ουσιαστική πρόοδο προς το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

Υποστήριξη για την κάλυψη του χάσματος δεξιοτήτων με νέους μηχανισμούς παρακολούθησης, ενημέρωσης και αξιοποίησης καλών πρακτικών.

Προγράμματα διασύνδεσης επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επενδυτικών φορέων με αντικείμενο ψηφιακές δεξιότητες και 4η βιομηχανική επανάσταση.

Στήριξη της ικανότητας προσαρμογής στις νέες φορολογικές Οδηγίες, με έμφαση στα σημεία που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων.

Βελτίωση των επενδύσεων για την ολοκλήρωση των παραγωγικών οικοσυστημάτων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων για αστικό περιβάλλον, δίκτυα και υποδομές.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...