Τα ανεξερεύνητα βάθη των ωκεανών για άλλη μια φορά εκπλήσσουν τους επιστήμονες, οι οποίοι συνεχώς εντοπίζουν μορφές ζωής που αντεπεξέρχονται στις σκληρές συνθήκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οπως κάνει το σχεδόν διάφανο ψάρι χωρίς λέπια που εντόπισε διεθνής ομάδα επιστημόνων σε βάθος 7.500 μέτρων στην τάφρο Ατακάμα, ανοιχτά της Χιλής.
Το σαλιγκαρόψαρο της Ατακάμα, όπως το ονόμασαν προσωρινά, έχει μέγεθος 20 με 25 εκατοστά και έχει προσαρμοστεί να ζει σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού και σε νερό θερμοκρασίας μόλις 2 βαθμών.
Η πίεση είναι τόσο μεγάλη που κάθε άλλος οργανισμός θα τσακιζόταν επί τόπου. Είναι σαν να έχεις ένα βάρος 800 κιλών στο μικρό σου δαχτυλάκι, εξηγούν οι επιστήμονες.
Το ψάρι είναι μαλακό, με λίγα σκληρά μέρη. Τα οστά στο αφτί που βοηθούν στην ισορροπία και τα δόντια του είναι τα πιο σκληρά τμήματα του σκελετού. Το υπόλοιπο σώμα είναι μαλακό σαν τζελ και εύθραυστο, τόσο που σχεδόν έλιωσε όταν το έβγαλαν στην επιφάνεια.
Τα συγγενικά του είδη ζουν σε περισσότερο φιλόξενα περιβάλλοντα, μέχρι και σε ποτάμια.
Πρόκειται για ψάρια στο όριο αυτού που θα άντεχαν τα ψάρια, οπότε πρέπει να είσαι τυχερός για να εντοπίσεις ένα ή δύο, εξηγεί ένας από τους επιστήμονες. Ωστόσο πρέπει να υπάρχουν πολλά σε σημεία που ακόμη παραμένουν ανεξερεύνητα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News