275
| REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια €7 δισ. σε ΔΝΤ και ευρωζώνη

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 13:14
|REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια €7 δισ. σε ΔΝΤ και ευρωζώνη

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 13:14

Περίπου έναν χρόνο μετά το κλείσιμο του μόνιμου γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Αθήνα, ολοκληρώνεται και ο ρόλος του Ταμείου ως δανειστή, καθώς όπως μετέδωσε ήδη από την Πέμπτη το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα προχωρεί μέχρι τα τέλη του α’ τριμήνου του έτους στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 1,8 δισ. ευρώ,  εξοφλώντας έτσι και το τελευταίο τμήμα της χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ, που είχε λάβει την περίοδο 2010 – 2014.

Επιλακούμενο έλληνες αξιωματούχους, το Reuters ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει τους επόμενους δύο μήνες πάνω από 7 δισ. ευρώ σε δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εταίρους της ευρωζώνης, εξοφλώντας το σύνολο των κεφαλαίων που δανείστηκε από το Ταμείο για να αποφύγει τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Θέλοντας να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι εν λόγω αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι η Αθήνα θα αποπληρώσει στο ΔΝΤ δάνεια 1,8 δισ. ευρώ νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Το ίδιο θα γίνει και με δάνεια ύφους περίπου 5,3 δισ. ευρώ από τους εταίρους στην ευρωζώνη που λήγουν το 2022 και το 2023, τα οποία επίσης θα εξοφληθούν οριστικά μέχρι τα τέλη του α’ τριμήνου.

«Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε τις πληρωμές τους επόμενους δύο μήνες», επιβεβαίωσε ένας εκ των αξιωματούχων στο Reuters. «Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον λόγο του χρέους μας προς το ΑΕΠ ενώ επιπρόσθετα θα στείλει ένα μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι δυνατή και υγιής», τόνισε ο έτερος αξιωματούχος.

Η Ελλάδα αναμένει να εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης της ΕΕ αυτό το καλοκαίρι, ενώ το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει γνωμοδοτήσεις, καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...