Η αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με ελάφρυνση του φορολογικού βάρους εργαζομένων και επιχειρήσεων και δικαιότερη κατανομή του, αποτελεί αδήριτη ανάγκη και πρέπει να συνεχιστεί, υπογράμμισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας την Τετάρτη στην Ακαδημία Φορολογίας και Λογιστικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, χαρακτηρίζοντας επιτακτική τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία αφού περάσει η κρίση της πανδημίας.
Οπως επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, η μείωση της φορολογίας επιφέρει θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία, τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς.
«Το 2019 ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια φορολογικής αναμόρφωσης, με την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων μόνιμου χαρακτήρα που στόχευαν στη βαθμιαία ελάφρυνση του φορολογικού βάρους», ανέφερε και πλέον «μια περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών θα στηρίξει την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και, εν τέλει, την οικονομική ανάπτυξη και θα λειτουργήσει ως κίνητρο για μείωση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Μακροπρόθεσμα, κατά συνέπεια, θα έχει και ένα θετικό αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα».
Η αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής με ελάφρυνση του φορολογικού βάρους εργαζομένων και επιχειρήσεων και δικαιότερη κατανομή του, αποτελεί αδήριτη ανάγκη και θα πρέπει να συνεχιστεί, τόνισε, και στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, οι σχεδιαστές οικονομικής πολιτικής θα πρέπει πλέον να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στη χάραξη μιας ολοκληρωμένης φορολογικής πολιτικής που, λειτουργώντας αντικυκλικά, θα αμβλύνει τις επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου, θα έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό και παράλληλα θα κατανείμει το φορολογικό βάρος δίκαια και αναλογικά.
Αναφερόμενος στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι στην κατεύθυνση αυτή οδηγεί και η αυξημένη χρήσης πλαστικού χρήματος.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι μια αύξηση κατά 1 ποσ. μον. στο μερίδιο της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης που πραγματοποιείται μέσω καρτών πληρωμών οδηγεί σε αύξηση εσόδων ΦΠΑ κατά 1% λόγω βελτιωμένης φορολογικής συμμόρφωσης.
Τα στοιχεία που ανέδειξε ο κεντρικός τραπεζίτης στην ομιλία του την Ακαδημία Φορολογίας και Λογιστικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου ήταν αποκαλυπτικά για το πώς την περασμένη δεκαετία αποστραγγίστηκε πλήρως η φοροδοτική ικανότητα των συνεπών φορολογουμένων, ειδικά των μεσαίων στρωμάτων, χωρίς παράλληλα να διευρυνθεί η φορολογική βάση – χωρίς δηλαδή να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.
Ετσι, αφού σημείωσε ότι η προσπάθεια φορολογικής αναμόρφωσης που ξεκίνησε το 2019 με την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων μόνιμου χαρακτήρα, πρέπει να συνεχιστεί, ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων:
Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων
Μείωση της φορολόγησης της εργασίας – αναλογικά μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια
Διεύρυνση της φορολογικής βάσης με:
-Ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης.
-Αποτελεσματική και εντατική διενέργεια ελέγχων.
-Ταχεία και αποτελεσματική περαίωση των φορολογικών υποθέσεων.
-Αυστηροποίηση των προστίμων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Ενίσχυση ηλεκτρονικών συναλλαγών
Μέτρα για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς.
Δημιουργία φορολογικής συνείδησης και καλλιέργεια φορολογικής παιδείας.
Δημιουργία Κινήτρων με εξορθολογισμό των φόρων στην ακίνητη περιουσία, ενοποίησή τους και απόδοσή τους σε τοπικό επίπεδο.
Προτείνεται επίσης, ο εναρμονισμός των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με τις πραγματικές αξίες της αγοράς.
Σταθερότητα και περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος για την προσέλκυση μεσο- μακροπρόθεσμων επενδύσεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News