Aνάλυση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην παγκόσμια οικονομία επιχείρησε ο Ντανίλο Τάινο, αρθρογράφος της Corriere della Sera, αναδεικνύοντας τα δεδομένα του παρόντος και πιθανολογώντας δυσάρεστες εξελίξεις τόσο για την παγκοσμιοποίηση ως ευαίσθητο στάδιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης όσο και για το πολιτικό status στις ΗΠΑ.
Επικεντρώνοντας στη διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας εξαιτίας της πανδημίας και στις καθυστερήσεις που προέκυψαν, ο Τάινο υποστήριξε την άποψη ότι οι εκταμιεύσεις από τις κεντρικές τράπεζες και το πλημμύρισμα της κάθε αγοράς με περίσσιο χρήμα δεν είναι πανάκεια ύστερα από τέτοιας διάστασης υγειονομική και οικονομική κρίση.
Κατηγορηματικά αποφάνθηκε ότι για την επάνοδο των ροών στην κανονικότητα δεν αρκεί οι κυβερνήσεις να ανοίξουν την κάνουλα με τα δισεκατομμύρια. «Ποτέ δεν ήταν αρκετό αυτό, και μάλλον ούτε τώρα θα είναι» έγραψε, αφού «μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα τα πράγματα, τόσο που να γίνουν πολύ επικίνδυνα». Και δεδομένου ότι η επικινδυνότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τους ισχυρούς παίκτες, «ο Μπάιντεν πρέπει να είναι προσεχτικός».
Τα φαινόμενα οικονομικής συμφόρησης συζητούνται από κυβερνήσεις και ειδικούς, είπε ο Τάινο, και για κάθε περίπτωση. Η διαπίστωση όλων είναι ότι η πανδημία ενίσχυσε και υπερτόνισε την τάση του συστήματος για εμπλοκή, κάτι που είχε διαπιστωθεί και νωρίτερα, είτε μιλάμε για τις χώρες της αλυσίδας εφοδιασμού είτε για τον δικό τους εφοδιασμό με πρώτες ύλες. Υπήρχαν και προ κορονοϊού προβλήματα εξαιτίας του προστατευτισμού και του «εμπορικού πολέμου» ή λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας.
Το τοπίο μετά την πανδημία
α) Σπασμένοι κρίκοι στην αλυσίδα. Ο αρθρογράφος έδωσε παραδείγματα από τα προβλήματα που προσέθεσε η πανδημία, όπως τις «ισχυρότατες ασυμμετρίες» στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, την έλλειψη κοντέινερ που ταλανίζει την υπερ-παραγωγό Κίνα και ευθύνεται για την αύξηση του ναύλου φορτίων, τον πληττόμενο κλάδο της εμπορίας ξυλείας, κ.ά.
β) Μεταβολή στην αγορά εργασίας. Ωστόσο στάθηκε και στη διατάραξη της σχέσης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, «ιδίως στις ΗΠΑ, αλλά όχι μόνο εκεί», επειδή η πανδημία άλλαξε και τις δεξιότητες που απαιτούνται πλέον από τον εργαζόμενο. Σε αυτό το πλαίσιο έπεσαν τα σχεδόν 6 τρισ. δολάρια του Μπάιντεν, αυτή η «μάζα χρημάτων που έχει σκοπό να πολλαπλασιάσει τη ζήτηση», όμως τα «σημεία συμφόρησης μπορούν να αποτρέψουν την ικανοποίηση της προσφοράς».
γ) Πληθωριστικά φαινόμενα. Ο Τάινο προεξόφλησε τα πληθωριστικά φαινόμενα και έδωσε το παράδειγμα του αμερικανικού τιμαρίθμου για τον περασμένο Απρίλιο, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 4,2%. Η σταθεροποίησή του ψηλά, έγραψε, ή η περαιτέρω άνοδός του, θα αναγκάσει τη Fed σε αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής και σε αύξηση επιτοκίων, κάτι που θα απέβαινε «καταστροφικό για όλες τις οικονομίες» και «θα προκαλούσε ύφεση στις ΗΠΑ», δηλαδή «πτώση των χρηματιστηρίων».
δ) Καιροφυλακτεί ο Τραμπ. Το κομμάτι του άρθρου που αφορά τον Τζο Μπάιντεν σχετίζεται με τις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Αν εκεί καταλήξουν τα πράγματα μετά το «σούπερ ερέθισμα» των 6. τρισ. δολαρίων –στην παγκόσμια ύφεση, δηλαδή–, τότε ο Ντόναλντ Τραμπ θα πιαστεί από αυτό το «σοβαρό λάθος» που έκανε ο Μπάιντεν. Συνεπώς, για τον Τάινο, η πολιτική του αντικορονοϊκού «πακτωλού» που προέκρινε ο αμερικανός πρόεδρος ενέχει μεγάλο ρίσκο – τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για το πολιτικό μέλλον του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News