455
| Alexandros Michailidis / SOOC

Παρατείνονται για μία ακόμη εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 12 Ιανουαρίου 2022, 16:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/01/2022, 18:01
|Alexandros Michailidis / SOOC

Παρατείνονται για μία ακόμη εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 12 Ιανουαρίου 2022, 16:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/01/2022, 18:01

Παράταση των νέων περιοριστικών μέτρων για τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα, όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει το Protagon (εδώ), δηλαδή έως τις 23 Ιανουαρίου, και επανεξέτασή τους ανά εβδομάδα, σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, εισηγήθηκε η Επιτροπή Επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας το μεσημέρι της Τετάρτης. Λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο έκανε δεκτή ολόκληρη την εισήγηση των ειδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, πολλά κυβερνητικά στελέχη θα ήθελαν να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, τόσο όσον αφορά τη μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση, όσο και με τον αριθμό των οπαδών στα γήπεδα.

Ωστόσο, υπάρχουν μέλη στηνEπιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας που είχαν αντιρρήσεις, καθώς το μήνυμα που θα περνούσε στην ελληνική κοινωνία είναι πως οδεύουμε προς χαλάρωση, επειδή η μετάλλαξη Ομικρον έχει χαμηλά ποσοστά νοσηρότητας.

Ομως τα μέτρα που είχαν ληφθεί εκτάκτως πριν από τις γιορτές θα παραμείνουν τελικά τουλάχιστον και για την επόμενη εβδομάδα.

Τα μέτρα που παραμένουν

♦ Διακοπή λειτουργίας κέντρων εστίασης και διασκέδασης στις 12:00 τα μεσάνυχτα

♦ Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι

♦ Οριο ατόμων ανά τραπέζι οι 6 πελάτες

♦ Η απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης

♦ Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο

♦ Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξήγησε πως «εβδομάδα με την εβδομάδα θα σταθμίζουμε τα μέτρα. Κρίθηκε πρόωρο να πάμε σε χαλάρωση και για το ουσιαστικό και για τον συμβολισμό του πράγματος».

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πολύ γρήγορα και εξακολουθεί το σύστημα υγείας να δέχεται πίεση και γι’αυτό κρίθηκε σωστά ότι δεν πρέπει να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων αυτή την εβδομάδα.

Για την πορεία της πανδημίας και αν πάμε σε ύφεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτό είναι ιατρικό στοιχείο και θα το πουν οι επιστήμονες. «Έχουμε ορισμένες ενδείξεις. Δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε ότι στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δίνεται μεγάλη μάχη, κυρίως η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να φέρνει περιστατικά στις ΜΕΘ», σημείωσε.

Για τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως τις δύο πρώτες ημέρες εντοπίστηκαν κρούσματα που δεν θα εντοπίζονταν και πως παράλληλα υλοποιούνται προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών.

«Συνεχίζουμε με αυστηρό πρωτόκολλο διαγνωστικών ελέγχων. Σήμερα θα κάνουν τρίτο τεστ για να πάνε στο σχολείο αύριο. Οι τρεις πρώτες ημέρες ξεκίνησαν καλά. Στα σχολεία εφαρμόζονται τα μέτρα. Τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα στο σχολικό περιβάλλον», συμπλήρωσε ενώ ανέφερε πως «έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα εργαλεία όπως την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που θα νοσήσουν, την αναδιάταξη του προσωπικού και την τηλεκπαίδευση».

Επιπλέον είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει αρρυθμίες αλλά όπως σε όλη την Ευρώπη, άνοιξαν τα σχολεία και στη χώρα μας και προχωράμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...