Ξεχωριστά για κάθε ένα από τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία της Novartis, θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές στο τέλος της συνεδρίασης της Βουλής για το αίτημα σύστασης προνακριτικής επιτροπής.
Αυτό σημαίνει ότι την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στην αίθουσα της Ολομέλειας θα στηθούν δέκα διαφορετικές κάλπες. Για κάθε κάλπη θα υπάρχει και το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο, όπου θα αναγράφεται το όνομα του πολιτικού προσώπου για το οποίο κατατίθεται το αίτημα συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής και το ερώτημα αν θα πρέπει να προχωρήσει η διερεύνηση για το συγκεκριμένο πρόσωπο μέσω προανακριτικής επιτροπής, βάσει της πρότασης που κατατέθηκε από την κυβέρνηση. Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν «ναι», «όχι» ή «παρών».
Εν τω μεταξύ, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί αν η συνεδρίαση θα είναι μονοήμερη ή διήμερη. Αυτό θα καθοριστεί από τον αριθμό των εμπλεκόμενων που θα ζητήσουν να λάβουν το λόγο. Σε περίπτωση που είναι πάνω από τέσσερις, η συζήτηση θα είναι διήμερη.
Η προανακριτική «θα συζητήσει επί των πραγματικών και νομικών ζητημάτων που θα τεθούν ενώπιόν της και από εκεί και πέρα θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί», δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει, είναι «αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων; Πότε έχουν τελεσθεί αυτά τα αδικήματα; Υπό ποιες συνθήκες έχουν τελεσθεί αυτά τα αδικήματα; Ποιος έχει την αρμοδιότητα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίας μιας προκαταρκτικής εξέτασης, να ασκήσει τις ποινικές διώξεις, να ολοκληρώσει την κύρια ανάκριση».
Σε κάθε περίπτωση, έσπευσε να σημειώσει ο κ. Τζανακόπουλος, το πόρισμα της προανακριτικής εξέτασης δεν δεσμεύει τη Δικαιοσύνη και τα θεσμικά όργανά της, τα οποία θα αποφασίσουν, κατόπιν δικής τους διάσκεψης, για την πορεία εξέλιξης της υπόθεσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News