Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η δημόσια καταγγελία του αναπληρωτή διευθύντονος συμβούλου της ΕΡΤ, Γιώργου Θαλασσινού, για τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην ΕΡΤ επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
«Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που οι συνδικαλιστές και η ομήγυρις δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι γενικοί διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά «μπάρμπα στην Κορώνη», οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά», ήταν η πιο χαρακτηριστική αναφορά του κ. Θαλασσινού στη χειμμαρρώδη καταγγελία του (δείτε τη όλη πιο κάτω) για τον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση σήμερα.
«Oλες οι παθογένειες του παρελθόντος μαζεμένες επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», παρατήρησε σε ανακοίνωσή του για το θέμα το Ποτάμι και διερωτήθηκε με νόημα:
«Για να γίνονται αυτά πληρώνουν οι πολίτες από το υστέρημά τους το τέλος δημόσιας τηλεόρασης;»
«Στο Μαξίμου τους ενδιαφέρει ένα πράγμα: πώς θα χρησιμοποιήσουν την ΕΡΤ ως μηχανισμό προπαγάνδας. Γι’ αυτό και η δημόσια τηλεόραση ζει τις χειρότερες στιγμές της. Ο κ. Θαλασσινός καλά κάνει και καταγγέλλει την κατάσταση. Έπρεπε όμως να προσέξει που έμπλεκε», καταλήγει δηκτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού.
Δείτε αναλυτικά τη δημόσια καταγγελία του κ. Θαλασσινού:
ΕΡΤ – Επιστροφή στις ρίζες..
Γιώργου Θαλασσινού, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου ΕΡΤ
«Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Βασίλης Κωστόπουλος, διά του γραφείου τύπου της εταιρείας, επέλεξε να κάνουμε την συζήτηση για το μέλλον της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ και δημόσια. Κανένα πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα είναι τα ψέματα και οι δικολαβίες.
Γι αυτό ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.
Ο Β. Κωστόπουλος δεν εξηγεί, πώς ένα πενταμελές ΔΣ οδηγείται σε έλλειψη απαρτίας με έναν απόντα. Αρα δεν ισχύει ότι έλειπε μόνο ένας !
Δεν εξηγεί επίσης γιατί ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ και υπεύθυνος, με απόφαση του ΔΣ, για τη Ραδιοφωνία, με 20ετή επιτυχημένη πορεία στο ραδιόφωνο και τα ΜΜΕ, ήταν ακατάλληλος να επιλέξει προϊσταμένους προγραμμάτων της ΕΡΑ, ενώ ο ίδιος, χωρίς την ελάχιστη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, είναι ο κατάλληλος.
Ο Β. Κωστόπουλος δεν εξηγεί με βάση ποια κριτήρια και με ποιά διαδικασία αποφάσισε να κηρύξει άγονη την διαδικασία προκήρυξης της θέσης του Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας, ώστε να καταλήξει να αυτοπροταθεί για τη θέση. Λίγες οι 10 υποψηφιότητες; Έλειψαν τα πτυχία; Η εμπειρία; Όχι βέβαια. Ο εκλεκτός του δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα. Οπότε θα διοριστεί διά της πλαγίας..
Δεν μας εξηγεί γιατί δεν ζήτησε προτάσεις από τον υπεύθυνο για το Ραδιόφωνο ΠΡΙΝ ορίσει τους νέους προϊσταμένους της ΕΡΑ. Και γιατί θα φέρει στο ΔΣ τις αποφάσεις του για..διαβούλευση και όχι για απόφαση.
Με τέτοιες δικολαβίες και υποσχέσεις απέσπασε 3 υπέρ και 1 κατά, στην ψηφοφορία στο πρόσφατο ΔΣ της ΕΡΤ για τον αυτοδιορισμό του, ενώ απειλήθηκε και το 2-2.
Με έωλες –στα όρια της παρατυπίας – διαδικασίες, με αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών, με ένα ΔΣ διχασμένο και αμήχανο, χωρίς στρατηγικό σχέδιο και χωρίς όραμα, η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, την περιθωριοποίηση και την αδράνεια, με αποκλειστική ευθύνη των «διοικούντων».
Έτσι οδηγούμαστε αισίως σε μία ΕΡΤ όπως την ονειρευτήκαμε… στους χειρότερους εφιάλτες μας.
Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που –επιτέλους – οι συνδικαλιστές και η ομήγυρης δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι Γενικοί Διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά.
Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ, που την «εκσυγχρονίζουν» ακατάλληλοι άνθρωποι με φθαρμένα υλικά, ενώ θέτουν το μεγάλο μέρος του δυναμικού της σε αδράνεια.
Οι αρμόδιοι ας αναλογιστούν τη ζημιά που γίνεται σ’ ένα μεγάλο και έμπειρο Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό σε βάθος χρόνου, τα επιχειρήματα που προσφέρονται σε όσους τον επιβουλεύονται.
Και όσοι αυτή τη στιγμή οδηγούν την ΕΡΤ σε πλήρη παρακμή, ας αναλογιστούν τι είναι ευκολότερο : Να πλήξεις έναν ισχυρό, σύγχρονο, απαραίτητο στην κοινωνία οργανισμό ή μία ΕΡΤ που την παρακολουθούν λίγοι και ακόμη λιγότεροι την σέβονται ;
Και την απάντηση της ΕΡΤ:
Το πενταμελές ΔΣ της ΕΡΤ οδηγήθηκε πολλές φορές σε έλλειψη απαρτίας, διότι μαζί με τον κ. Γιώργο Θαλασσινό αποχωρούσε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Αυτό ευτυχώς έπαψε να ισχύει για το καλό της εταιρείας στην τελευταία συνεδρίαση.
Δεν τέθηκε ποτέ – ούτε άλλωστε ήταν δυνατόν να τεθεί – θέμα καταλληλότητας του κ. Γιώργου Θαλασσινού να επιλέξει αυτός τους προϊσταμένους διευθυντές της Ραδιοφωνίας. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο κ. Γιώργος Θαλασσινός είναι μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, ενώ οι προϊστάμενοι της ΕΡΑ επιλέγονται κατά νόμο μόνο από τον Γενικό Διευθυντή αυτής.
Σε πείσμα των ισχυρισμών του κ. Γιώργου Θαλασσινού ότι δήθεν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ δεν εξήγησε με βάση ποια κριτήρια κρίθηκε άγονη η διαδικασία επιλογής Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας, υφίσταται λεπτομερής εισήγηση του κ. Β. Κωστόπουλου, η οποία περιέχει πρόταση για τη μόνη εφικτή λύση να ενταχθεί επιτέλους και η Ραδιοφωνία στο Οργανόγραμμα της εταιρείας με την προσωρινή ανάληψη καθηκόντων από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο αυτής και την επιλογή στη συνέχεια των προϊσταμένων όλων των βαθμίδων της Ραδιοφωνίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία της.
Ο κ. Γιώργος Θαλασσινός όχι απλώς δεν έλαβε τον λόγο επί της εισηγήσεως του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, αλλά αποχώρησε από το ΔΣ (κατά τη συνήθη τακτική του).
Είναι λυπηρό ότι ο κ. Γιώργος Θαλασσινός δεν γνωρίζει ότι η επιλογή των προϊσταμένων της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας δεν ανήκει στο ΔΣ της εταιρείας, αλλά στον Γενικό Διευθυντή της ΕΡΑ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, υπό την ιδιότητα του ασκούντος προσωρινά καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας, υπέβαλε πρόταση προς το ΔΣ, η οποία και έγινε δεκτή, να υπάρξει σχετική διαβούλευση πριν την επιλογή των άνω προϊσταμένων.
Οι υπόλοιποι ισχυρισμοί του κ. Γιώργου Θαλασσινού που αφορούν σε ζητήματα λειτουργίας της ΕΡΤ είναι γνωστοί και τον εκθέτουν σοβαρά. Οι επανειλημμένες απουσίες του από το Διοικητικό Συμβούλιο, με σοβαρή βλάβη των συμφερόντων της ΕΡΤ, συνδέονται και με πρόσφατες απαράδεκτες θέσεις του κατά της απόφασης για την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων της Super League, κάνοντας λόγο για παροχές σε “κατάδικους και υπόδικους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ”. Φαίνεται ότι ο κ. Θαλασσινός διαφωνεί κάθετα με το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να έχει πρόσβαση έπειτα από πολλά χρόνια –ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς- σε ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προϊόντα. Αλήθεια, η υψηλή τηλεθέαση των αγώνων κάνει τον κ. Θαλασσινό να νιώθει δικαιωμένος;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News