Στις τρεις περιοχές της Ελλάδας, εκτός της Αττικής, με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο αναφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, περιγράφοντας την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Κατά την απογευματινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας στις 6 μ.μ., ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τα τελευταία 24ωρα σε Καστοριά, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη έχει παρατηρηθεί αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί Βοιωτία και Σέρρες.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού σε όλη τη χώρα έχουν φτάσει τα 5.112.
Ο αριθμός αυτός, βέβαια, αντικατοπτρίζει μόνο τα καταγεγραμμένα περιστατικά, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερα, τουλάχιστον δεκαπλάσια, που δεν έχουν ανιχνευθεί με τεστ, καθότι οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί και δημιουργούν τις εστίες μετάδοσης χωρίς γνωρίζουν ότι είναι θετικοί για να τεθούν σε καραντίνα.
Οι τέσσερις περιοχές όπου εντοπίζονται τα περισσότερα ενεργά κρούσματα σήμερα, Τετάρτη, και όπου είναι πιθανό να αυξηθεί απότομα η μεταδοτικότητα, άρα και ο αριθμός των κρουσμάτων –των ασθενών και των νεκρών κατ’ επέκταση– είναι:
- Αττική: 2.450 (επίπεδο 3)
- Θεσσαλονίκη: 652 (επίπεδο 2)
- Ιωάννινα: 263 (επίπεδο 3)
- Καστοριά:124 (επίπεδο 3)
Σύμφωνα με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, γίνεται ξεκάθαρο ότι καμία περιφέρεια δεν είναι σχετικά ασφαλής επειδή βρίσκεσαι στο επίπεδο 1 (ετοιμότητα, χρώμα πράσινο) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή των Σερρών, που σήμερα βρίσκεται σε επίπεδο 1, ενώ σύμφωνα με όσα περιέγραψε χθες, Τρίτη, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης (εδώ), υπάρχει περίπτωση να βρεθεί απότομα στο επίπεδο 3, δηλαδή αυτό της αυξημένης επιτήρησης.
Το ίδιο ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη, η οποία ξαφνικά κινδυνεύει από το επίπεδο 2 (κίτρινο), να βρεθεί στο επίπεδο 4 (κόκκινο), καθώς, όπως φαίνεται, η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων είναι στην περιοχή εκθετική.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News