678
Χιλιάδες κόσμου σε παλιότερο φεστιβάλ του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας | PCP

Πορτογαλία: Παρά τον κορονοϊό, το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν ακυρώνει το ετήσιο φεστιβάλ του

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2020, 13:46
Χιλιάδες κόσμου σε παλιότερο φεστιβάλ του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας
|PCP

Πορτογαλία: Παρά τον κορονοϊό, το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν ακυρώνει το ετήσιο φεστιβάλ του

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2020, 13:46

Είναι να απορεί κανείς με το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας (PCP) που επιμένει να μην ακυρώνει το τριήμερο ετήσιο καλοκαιρινό φεστιβάλ του ενώ όλοι ξέρουν πια πόσο «λατρεύει» τον συνωστισμό ο κορονοϊός.

Οι αρμόδιοι μάλιστα περιμένουν 33.000 ανθρώπους κάθε μέρα να πλημμυρίσουν τους χώρους του φεστιβάλ Festa do Avante! στις αρχές Σεπτεμβρίου, που εκτός από πολιτικές ομιλίες και άφθονη μπυροποσία, έχει και ροκ συναυλίες.

«Θα πάρουμε όλα τα μέτρα προστασίας», αρκούνται να λένε θεωρώντας ότι αυτό αρκεί για την προφύλαξη από τον κορονοϊό. Το ίδιο καλοκαίρι, μεγάλα ονόματα της μουσικής, όπως οι Λάνα Ντελ Ρέι, Τέιλορ Σουίφτ και Κέντρικ Λαμάρ ακύρωσαν τις συναυλίες τους στην Πορτογαλία, ενώ αυτή την εβδομάδα, διεξάγονται στη Λισαβόνα οι αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς θεατές.

Οπως γράφει το Politico, οι υγειονομικές αρχές της χώρας είναι έξαλλες, το ίδιο και τα δεξιά κόμματα, αλλά η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας συναγωνίζεται το PCP στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας και αρνείται να απαγορεύσει το φεστιβάλ, γιατί χρειάζεται τη στήριξή του στη Βουλή.

Για ένα από τα τελευταία κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης, που εξακολουθούν να έχουν κάποιον ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι, το οποίο είδε όμως τις δυνάμεις του να μειώνονται στις περσινές βουλευτικές εκλογές, το συγκεκριμένο φεστιβάλ θεωρείται σημαντική ευκαιρία για επίδειξη ισχύος, την ώρα που πολλοί υποστηρικτές του το εγκαταλείπουν για τα πιο σύγχρονα κόμματα της Αριστεράς και τους Σοσιαλιστές.

«Το Festa do Avante! είναι ένα μεγάλο πολιτικό και πολιτισμικό γεγονός, μία σημαντική ευκαιρία για να προωθήσουμε τους στόχους και τα ιδανικά του PCP. Αν δεν το διοργανώσουμε, θα υποκύψουμε σε μία αντιδραστική επίθεση» (!) γράφει το κόμμα στην ιστοσελίδα του, χωρίς να αναφέρεται στην πανδημία.

Στιγμιότυπο από τη σκηνή του φεστιβάλ προηγούμενης χρονιάς

Στο φεστιβάλ δίνουν συναυλίες συνήθως τα μεγαλύτερα ονόματα της Πορτογαλίας, παλιά έρχονταν συγκροτήματα από το σοβιετικό μπλοκ. Φέτος, έχουν δηλώσει συμμετοχή 40 ονόματα καλλιτεχνών. Χιλιάδες από τους θεατές δεν είναι καν ψηφοφόροι του PCP αλλά έρχονται για τις συναυλίες και τη χαλαρή ατμόσφαιρα, πληρώνοντας εισιτήριο. Πέρυσι, το κόμμα έβγαλε δύο εκατ. ευρώ από τη διοργάνωση.

Ο ηγέτης του PCP, Ζερόνιμο Ντε Σόουζα, δηλώνει «προσβεβλημένος» που κάποιοι θεωρούν ότι δεν ακυρώνει το φεστιβάλ για να μην χάσει τα χρήματα το κόμμα. «Η επιτυχία του φεστιβάλ θα βοηθήσει τον αγώνα του λαού εναντίον του φόβου και της παραίτησης», είπε μιλώντας σε υποστηρικτές του.

Ο Ζερόνιμο Ντε Σόουζα σε παλιότερη εμφάνισή του

Η κυβέρνηση συμφωνεί με το επιχείρημα των Κομμουνιστών ότι το φεστιβάλ δεν είναι μουσικό, αλλά πολιτικό, άρα δεν εμπίπτει στην απαγόρευση της διοργάνωσης συναυλιών που βρίσκεται σε ισχύ από τον Μάιο.

«Ούτε το Σύνταγμα ούτε ο νόμος μάς επιτρέπουν να απαγορεύσουμε πολιτικές δραστηριότητες», είπε η Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνέντευξη Τύπου, την προηγούμενη εβδομάδα. «Εφόσον δεν βρισκόμαστε πλέον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διοργανώσεις πολιτικής φύσης δεν χρειάζονται κυβερνητική έγκριση».

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της Δεξιάς καταφέρονται εναντίον της κυβέρνησης που δεν απαγορεύει το φεστιβάλ.

Το ΚΚ στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει στο ένα τρίτο των θεατών την καθημερινή προσέλευση, δηλαδή 33.000 αντί για 100.000, οι ώρες θα μειωθούν, θα στηθούν διάδρομοι για την ασφαλή κυκλοφορία του κόσμου, τα μέτρα προστασίας θα είναι αυστηρά στους χώρους εστίασης και στις τουαλέτες, ενώ οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε όλο τον χώρο.

Οι υγειονομικές αρχές αξιολογούν τα μέτρα που ανακοίνωσε το κόμμα, όμως οι ειδικοί τονίζουν τον κίνδυνο: «Οι μεγάλες συγκεντρώσεις είναι εστίες υπερμετάδοσης και θα πρέπει να αποφεύγονται», είπε ο Ρικάρντο Μέξια, πρόεδρος της εθνικής ένωσης γιατρών δημόσιας υγείας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μετά από μεγάλη προσπάθεια, η Πορτογαλία χαμήλωσε τον μέσο όρο των κρουσμάτων στα 189 και φαίνεται να έχει γλυτώσει την καλοκαιρινή έξαρση άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας. Συνολικά, η χώρα έχει καταγράψει σχεδόν 55.000 κρούσματα και 1.784 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, η Ακροδεξιά ζήλεψε από ό,τι φαίνεται και θέλει και αυτή τώρα να διοργανώσει «τη μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει ποτέ κατά της αντιρατσιστικής υποκρισίας». Ο ηγέτης της Αντρέ Βεντούρα υποσχέθηκε να φέρει διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη τον επόμενο μήνα στην Εβόρα, μία από τις πόλεις που παραδοσιακά στηρίζουν τους Κομμουνιστές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...