679
Το Netflix εγκαινίασε τις προβολές του στο Paris Theatre του Μανχάταν με την «Ιστορία Γάμου» | Netflix

Το Netflix σώζει το θρυλικό Paris Theatre της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 14:10
Το Netflix εγκαινίασε τις προβολές του στο Paris Theatre του Μανχάταν με την «Ιστορία Γάμου»
|Netflix

Το Netflix σώζει το θρυλικό Paris Theatre της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 14:10

Είναι πλέον επίσημο. Το θρυλικό σινεμά Paris Theatre, η μοναδική single-screen κινηματογραφική αίθουσα της Νέας Υόρκης, που βρίσκεται απέναντι από την νοτιοανατολική είσοδο του Σέντραλ Παρκ, κοντά στην Πέμπτη Λεωφόρο και το ξενοδοχείο Plaza, θα εξακολουθήσει να είναι σύμβολο του Μανχάταν, χάρη στην εταιρεία Netflix.

Κομμάτι της ιστορίας του κινηματογράφου της Νέας Υόρκης εδώ και 71 χρόνια, από το 1948 που η Μάρλεν Ντίτριχ έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, και παρά το πιστό κοινό του, το Paris Theatre αναγκάστηκε να κλείσει τον περασμένο Αύγουστο λόγω μειωμένων εσόδων. Κάνοντας όμως το επόμενο βήμα του ο γίγαντας του ψηφιακού streaming υπέγραψε το συμβόλαιο μίσθωσης του σινεμά, μπαίνοντας πλέον επίσημα στις κινηματογραφικές επιχειρήσεις.

Η Μάρλεν Ντίτριχ ως Σάνγκαϊ Λίλι στην ταινία «Σανγκάη Εξπρές» του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ, το 1932 (photo: Wikipedia)

Το Netflix δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την αίθουσα για να παρουσιάζει τις δικές του ταινίες. Και πρώτη είναι η δραματική κωμωδία «Ιστορία Γάμου», μια παραγωγή του Netflix για τη διάλυση ενός γάμου και τη διατήρηση μιας οικογένειας, με πρωταγωνιστές τους Σκάρλετ Γιόχανσον, Ανταμ Ντράιβερ και Λόρα Ντερν.

Η συμφωνία του Netflix με τον Σέλντον Σόλοου, ιδιοκτήτη του κτιρίου εδώ και μια δεκαετία, έκλεισε πρόσφατα, όμως οι όροι της νέας μίσθωσης δεν αποκαλύφθηκαν, γράφει το Deadline, και αναφέρεται στη δήλωση του Τεντ Σαράντος, επικεφαλής της υπηρεσίας περιεχομένου του  Netflix, που μεταξύ άλλων είπε: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τη διατήρηση αυτού του ιστορικού θεσμού της Νέας Υόρκης, ώστε να συνεχίσει να είναι κινηματογραφικό σπίτι για τους λάτρεις των ταινιών» .

Το Paris ήταν ο πρώτος κινηματογράφος που κατασκευάστηκε μεταπολεμικά στο Μανχάταν και ο μοναδικός, πλέον, στη Νέα Υόρκη που εξακολουθεί να έχει μόνο μια οθόνη και παλιομοδίτικες κουρτίνες. Ηταν τόπος συνάντησης των νεοϋρκέζων σινεφίλ, και ειδικευόταν στην προβολή ξένων ταινιών, συνήθως με υπότιτλους χωρίς μεταγλώττιση. Μάλιστα έγινε ακόμα πιο δημοφιλής μετά την ατάκα της Κάρι Μπράτσο- της ηρωίδας που υποδύεται η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ στο τηλεοπτικό Sex and the City: «Κάθε βράδυ της εβδομάδας  μπορείς να πηγαίνεις στο Paris».

Σκηνή από την αυτοβιογραφική «Ρόμα» (2018) του μεξικανού Αλφόνσο Κουαρόν (photo: Netflix)

Τη λειτουργία του, μέχρι το 1990, είχε αναλάβει η εταιρεία Pathé των Γάλλων αδελφών Πατέ, μάλιστα, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Νέα Υόρκη είχε παρακολουθήσει τα εγκαίνια του κινηματογράφου μαζί με τη Μάρλεν Ντίτριχ. Μετά την Pathé, ο κινηματογράφος πέρασε σε διάφορες επιχειρήσεις με τελευταία τη City Cinemas που τον έκλεισε τον περασμένο Αύγουστο μετά τη λήξη της μίσθωσης.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Times, μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, είναι πιθανό να ακολουθήσει ένα νέο βήμα του Netflix που επιδιώκει να αγοράσει τον κινηματογράφο Egyptian στο Χόλιγουντ. Μέχρι τώρα, η διαδικτυακή πλατφόρμα streaming αναγκαζόταν να καταφεύγει σε μια σειρά από ανεξάρτητους κινηματογράφους για τις πρεμιέρες ταινιών της, όπως οι «Ο Ιρλανδός» και η «Ιστορία Γάμου», επειδή οι μεγάλες αλυσίδες κινηματογράφων θέλουν αποκλειστικότητα 30 ημερών για τις ταινίες που προβάλλονται στις αίθουσές τους.

Από την άλλη πλευρά το Netflix έχει ανάγκη να προβάλλει τις ταινίες του σε κινηματογραφικές αίθουσες για τουλάχιστον επτά ημέρες ώστε να μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα για κινηματογραφικά βραβεία, όπως έγινε πέρσι με την ταινία «Ρόμα».

Σκηνή από τον «Ιρλανδό» του Μάρτιν Σκορσέζε με τους Αλ Πατσίνο, Ρόμπερτ ντε Νίρο και Ρέι Ρομάνο (photo: Netflix)

Πρόσφατα η εταιρεία δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με την AMC και την Regal, τις μεγαλύτερες αλυσίδες κινηματογράφων στις ΗΠΑ, για το χρονικό διάστημα που θα προβαλλόταν αποκλειστικά στους κινηματογράφους ο «Ιρλανδός», με πρωταγωνιστές τους Αλ Πατσίνο και Ρόμπερτ ντε Νίρο. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Μάρτιν Σκορσέζε, ήθελε η πρεμιέρα της ταινίας να γίνει σε εθνικό επίπεδο, αλλά και οι δύο αλυσίδες κινηματογράφων ήθελαν να την προβάλουν αποκλειστικά στο σινεμά για 12 εβδομάδες πριν τη διαθέσει το Netflix στους συνδρομητές του.

Αν όμως έχει στη διάθεσή του μικρότερους, ανεξάρτητους κινηματογράφους, το Netflix θα μπορεί πλέον να προβάλλει τις ταινίες του στο σινεμά για όσο διάστημα θέλει και φυσικά να αποφασίζει η ίδια η εταιρεία πότε θα τις ανεβάζει online.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...