“Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες”, Θ.Πέτρου – Δ. Βανελλης (Τόπος)
“Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες”, Θ.Πέτρου – Δ. Βανελλης (Τόπος)
«Όταν η φαντασία εγκαταλείπει τη λογική, γεννά απίστευτα τέρατα. Όταν ενώνεται μαζί της, γίνεται η μητέρα των τεχνών και η πηγή των θαυμάτων», είχε πει ο Φρανσίσκο Γκόγια. Ενδεικτικό παράδειγμα, πέρα από την τέχνη του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, αποτελεί η λογοτεχνία του φανταστικού. Χαρακτηρίζεται από τη σύγκρουση ορθολογικού-ανορθολογικού και επιτρέπει στον συγγραφέα να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε αφηγηματικό στοιχείο, προκειμένου να «δέσει» την ιστορία του-είτεαναφέρεται στη μαγεία και το μεταφυσικό, είτε σε φοβερά τέρατα.
Η ζωγραφική και η λογοτεχνία του φανταστικού ενώθηκαν πρόσφατα… εις σάρκαν μία, στις σελίδες ενός άλμπουμ κόμικς που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος. Το υπογράφουν ο Θανάσης Πέτρου (εικόνες) και Δημήτρης Βανέλλης (κείμενα), ένα ντουέτο δημιουργών που επιχείρησε κάτι ανάλογο πέρυσι με το «Παραρλάμα και άλλες ιστορίες του Δημοσθένη Βουτυρά» (επίσης από τις εκδόσεις Τόπος). Ιχνηλατώντας ξανά τα εδάφη του φανταστικού και παραμένοντας στο πεδίο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, επέλεξαν αυτή τη φορά κάποια διηγήματα που έχουν γράψει κορυφαίοι Έλληνες λογοτέχνες. «Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες» ανθολογεί και αναμεταδίδει με τη γλώσσα των κόμικς έξι διηγήματα συγγραφέων που… ξαφνιάζουν με την παρουσία τους. Δεν είναι, δα, γνωστό σε όλους ότι ο Καβάφης, ο Παπαδιαμάντης ή ο Καρυωτάκης είχαν ασχοληθεί με αυτό το λογοτεχνικό είδος! Ο Δημήτρης Βανέλλης με τον Θανάση Πέτρου φροντίζουν να το κάνουν ευρύτερα γνωστό, παραθέτοντας κάποιες φανταστικές ιστορίες που «αλίευσαν» από την εργογραφία των συγγραφέων αυτών. Πέρα από το λογοτεχνικό ενδιαφέρον των επιλογών, υπάρχει και εκείνο της εικονογραφικής απόδοσης.
Ένα διπλό στοίχημα που κερδίζουν με το σπαθί τους οι δημιουργοί αυτού του εξαιρετικού graphic novel. Οι έξι φανταστικές ιστορίες που μεταγράφηκαν ως κόμικς είναι κατά σειρά: «Εις το Φως της Ημέρας» του Κωνσταντίνου Καβάφη (1863 – 1933), «Το Γιούσουρι» του Ανδρέα Καρκαβίτσα (1865 –1922), «Ο ονειροπόλος» του Κώστα Καρυωτάκη (1896 – 1928), «Κλεοπάτρας θάνατος» του Πλάτωνα Ροδοκανάκη (1883 – 1920), «Ο Σκέλεθρας» του Νίκου Νικολαΐδη εκΚύπρου (περ.1884 – 1956) και «Υπό την βασιλικήν δρυν» του ΑλέξανδρουΠαπαδιαμάντη (1851 – 1911).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News