812
|

The Harlem Shake

Θανάσης Σκόκος Θανάσης Σκόκος 25 Φεβρουαρίου 2013, 00:11

The Harlem Shake

Θανάσης Σκόκος Θανάσης Σκόκος 25 Φεβρουαρίου 2013, 00:11

Ξεχάστε την πρωτιά του Gangnam style, τον στρουμπουλό Κορεάτη PSY και τα 1,4 δισεκατομμύρια κλικ του στο YouTube. Το πιο πιθανό είναι σε έναν ‒ το πολύ ‒ μήνα να έχει περάσει στη δεύτερη θέση και σε ένα χρόνο να κοιμάται σκονισμένο δίπλα από τη μουχλιασμένη Macarena. Το νέο meme trend του Διαδικτύου ονομάζεται Harlem Shake και μετράει ήδη δεκάδες εκατομμύρια κλικ. Αλλά θα προσπαθήσω να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά.

Τον Απρίλιο του 2012 ο, σχεδόν άγνωστος, 23άχρονος παραγωγός ‒ ή, καλύτερα, dj ‒ ηλεκτρονικής ραπ και χιπ χοπ Bauuer (Harry Rodrigues) ηχογραφεί το single Harlem Shake. Aκούστε το εδώ και μη βιαστείτε να το απορρίψετε. Το κομμάτι αυτό, παρά την απλοϊκότητά του, έχει κάποια ιστορία, μπλεγμένη με μυθολογία, μέχρι να φθάσει στη σημερινή εκδοχή την οποία μόλις ακούσατε. Το σίγουρο όμως είναι πως δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον αυθεντικό Harlem Shake dance της δεκαετίας του ’80. Το δημιούργημα του Bauuer λοιπόν, είχε τεράστιες πιθανότητες να μείνει στα αζήτητα αν, πριν από ακριβώς 23 ημέρες, κάποιοι νεαροί από το Queensland της Αυστραλίας, δεν αποφάσιζαν να φτιάξουν ένα βιντεάκι στο YouTube όπου, μασκαρεμένοι, χορεύουν στον ρυθμό του, εδώ. Στις 5 Φεβρουαρίου είχαν ήδη 300.000 θεάσεις. Από τις 2 Φεβρουαρίου, που συνέβη αυτό και μέχρι σήμερα, χιλιάδες νέοι από όλον τον πλανήτη τούς μιμήθηκαν στο ΥouΤube με τα δικά τους βίντεο. Τα νούμερα είναι εκρηκτικά. Στις 15 Φεβρουαρίου, πριν από 10 μέρες δηλαδή, είχαν ανέβει 40.000 διαφορετικά βίντεο και τα είχαν δει 175.000.000 άνθρωποι! (εδώ)

Η χορευτική συνταγή είναι απλή και αρκετά ελεύθερη, αλλά έχει και κάποιους κανόνες. Αρκεί μια παρέα 2-3 μασκαρεμένων, ή και όχι, ανθρώπων ‒μπορεί να είναι και χιλιάδες‒ και μια σταθερή κάμερα. Το κομμάτι αρχίζει με τη φράση Con los terroristas (μην τρομάζετε, καμιά σχέση). Μόλις πέσει και το τελευταίο drop, στην αρχική κορύφωση του ρυθμού χορεύει μόνον ένας, ενώ οι υπόλοιποι αδιαφορούν. Στο 15ο δευτερόλεπτο και με το άκουσμα Do The Harlem Shake, μπαίνουν και οι υπόλοιποι στο κόλπο. Οι χορευτικές φιγούρες είναι απλοϊκές και ελεύθερες και, συνήθως, κινείται μόνο το επάνω μέρος του σώματος. Η πιο τυπική είναι η φιγούρα της «αερογαμίας», δηλαδή η παλινδρομική κίνηση χεριών και λεκάνης. Το βίντεο διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα. Εδώ, σας έχω μια συλλογή από τα πιο δημοφιλή.

Μη γελάτε, γιατί πρόκειται για ένα από πιο πολυσυζητημένα θέματα αυτού του μήνα. «Χτυπήστε» το στο Google και θα βρείτε αρθρογραφία και εκπομπές στα μεγαλύτερα έντυπα και κανάλια του κόσμου. «Συλλήψεις στην Αίγυπτο λόγω Harlem Shake». «Πώς θα επηρεάσει το Ιράν η εξάπλωση του HS;» και άλλα πολλά. Το εμπορικό αντικείμενο είναι τεράστιο, με πρώτη κερδισμένη την Google. Οι εμφανίσεις του Bauuer είναι sold out και το κομμάτι είναι νούμερο ένα σε πωλήσεις στο iTunes store, σε Αμερική, Αγγλία και Αυστραλία.

Το φαινόμενο της μιμικής (meme) εξάπλωσης ιδεών, απόψεων και κουλτούρας στο Διαδίκτυο είναι πολύ σύνθετο. Μπορείς να το απορρίψεις ή να το περιφρονήσεις σαν υποκουλτούρα και διάφορα τέτοια. Αυτό όμως είναι εκεί, δουλεύει και θα δουλεύει όλο και περισσότερο. Μικρό κόστος, τεράστιοι αριθμοί. Ο επηρεασμός, βέβαια, φαίνεται να έχει περισσότερο ένταση και λιγότερο διάρκεια και βάθος. Το θέμα είναι ότι το γήπεδο υπάρχει και, ανεξάρτητα από τα κέρδη που αποκομίζει αυτός που το έχει στήσει, μπορούν να επωφεληθούν και άλλοι. Αυτό είναι και ένα από τα μυστικά της επιτυχίας. Τον Μάρτιο του 2012 μια ομάδα γυμνών Νορβηγών γύρισε ένα βίντεο που θυμίζει Harlem Shake για να προσελκύσει τουρίστες στο Trondheim (μπορώ να πεθάνω και χωρίς να το επισκεφθώ). Για κάποιο λόγο το κλιπάκι αυτό είχε τεράστια απήχηση. Σε ένα μήνα το είχαν ανεβάσει στα Queerty, Out.com, DailyMotion, AOL.comκαι παρουσιάστηκε στο BBC Three program Russell Howard’s Good News. Δεν γνωρίζω αν κατακλύστηκε από κόσμο το Trondheim, αλλά την ύπαρξή του την έμαθαν εκατομμύρια σαν κι εμένα, στον κόσμο. Εμείς δώσαμε 75.000 ευρώ για να γυρίσουμε ένα βίντεο στο Λονδίνο που μάλλον το είδαμε μόνον μεταξύ μας για να το σιχτιρίσουμε.

Το μεσημέρι του Σαββάτου περνούσα από τον σταθμό του Θησείου. Πάνω από τον σταθμό, στο παρκάκι, ακούω φωνές, μάλλον ιαχές, από εκατοντάδες μαζεμένους πιτσιρικάδες. Πλησιάζω το πλήθος και ρωτάω κάποιους, τι τρέχει. «Να, μωρέ, μαζευτήκαμε για να γυρίσουμε ένα βίντεο με έναν νέο χορό στο YouTube. Ξέρετε τώρα, βλακείες!» Πολλοί μασκαρεμένοι, άλλοι γυμνοί από τη μέση και πάνω. Μόλις είχαν τελειώσει. Δείτε το βίντεο. Έτσι ξεκίνησα και έμαθα για να σας γράψω. Εγώ, πάντως, θα προσπαθούσα να πείσω την προανακριτική για βίντεο. Μαρκογιαννάκης στο ξεκίνημα, από κάτω Ζωή, Σπύρος και τ' άλλα παιδιά, να σπάνε τους κλικομετρητές του YouTube.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα, ένα αναλυτικό άρθρο της Naomi Zeichner στο Fader εδώ και μια τεχνική ανάλυση στο TechCrunch εδώ, με «μαθηματικό τύπο» για την εξήγηση της εκρηκτικής εξάπλωσης του Harlem Shake.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News