249
|

Τα τάματα της Μαντόνας

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 15 Αυγούστου 2014, 00:09

Τα τάματα της Μαντόνας

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 15 Αυγούστου 2014, 00:09

Συγκρούσεις αυτοκινήτων, ανατροπές κάρων, εργατικά ατυχήματα, ασθενείς στο κρεβάτι του πόνου, στρατιώτες στο πεδίο της μάχης, πυρκαγιές σε σπίτια, πλοία σε καταιγίδες, τρένα και τραμ που βγήκαν από τις ράγες τους. Τα τάματα της Παναγίας στη γειτονική Ιταλία δεν θυμίζουν τα δικά μας εγχάρακτα σύμβολα σε ασήμι, όπως το μάτι, το πόδι, το χέρι, το πλοίο κ.λπ. Στη Μαντόνα, αντίθετα, οι πιστοί αφιερώνουν μικρούς πίνακες και εικονογραφήσεις που ιστορούν τους θανάσιμους κινδύνους από τους οποίους γλίτωσαν με τη δική Της βοήθεια.

Μια μεγάλη συλλογή αυτών των ζωγραφικών αναθημάτων βρίσκεται στο Τορίνο. Εκτίθεται στον ναό της Παναγίας της Παρηγορήτισσας (Santuario della Consolata), στο κέντρο της πόλης. Εκεί συρρέουν όλο τον χρόνο, αλλά κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο, πιστοί για να θαυμάσουν εκατοντάδες ζωγραφιές – και να προσθέσουν, ίσως, μία δική τους. Τα ιδιαίτερα αυτά τάματα, που συνδέουν την προφορική παράδοση με την εικονογραφική αφήγηση, αποτελούν το υλικό μιας μόνιμης έκθεσης που έχει επιμεληθεί το «Κέντρο Προγραμματισμού και Τεκμηρίωσης του Λαϊκού Πολιτισμού» της περιφέρειας του Τορίνο, σε συνεργασία με ινστιτούτα και πανεπιστημιακά κέντρα μελέτης από όλη την Ιταλία.

Στο ισόγειο και τα υπόγεια του επιβλητικού ναού εκτίθενται 2.350 μικροί πίνακες, από τον 18ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Δείγματα βαθιάς πίστης και άσβεστης ελπίδας, αφηγούνται διάφορα συμβάντα της προσωπικής ζωής υμνώντας την προστασία της Παναγίας. Παράλληλα, πολλά από αυτά τα τάματα συνθέτουν ένα χρονολόγιο σημαντικών ιστορικών γεγονότων: από την πολιορκία του Τορίνο, το 1706, και την παλινόρθωση των Σαβόια, το 1814, μέχρι τη χολέρα του 1835 και τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News