Τα μυστικά του σινεμά 39.0
Τα μυστικά του σινεμά 39.0
Εκτός από την ταινία κινουμένων σχεδίων (δες προηγούμενη ανάρτηση) η Χιονάτη και οι 7 νάνοι μεταφέρθηκαν κι άλλες φορές στο σινεμά, με ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τους ρόλους. Αν, όμως, για την ηρωίδα του γνωστού παραμυθιού, το όμορφο πριγκιπόπουλο και την κακιά μάγισσα-μητριά δεν υπάρχουν προβλήματα στο κάστινγκ, με τους νάνους τα πράγματα δυσκολεύουν. Άλλο πράγμα είναι να βρεθούν ηθοποιοί με φυσιολογικό ύψος, και εντελώς διαφορετικό ηθοποιοί (και μάλιστα, επτά) που να είναι νάνοι.
Κάποιες φορές, όπως στην ισπανική εκδοχή της -ταυρομάχου- «Χιονάτης» (2012), εμφανίζονται πραγματικοί νάνοι. Συνήθως όμως, επιστρατεύονται τα ειδικά εφέ των υπολογιστών για να… κοντύνουν τους ηθοποιούς που υποδύονται αυτούς τους ρόλους. Στο «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου» (2012), με κακιά μάγισσα την Τζούλια Ρόμπερτς, μια πινακίδα έξω από το σπίτι των νάνων ειδοποιεί: «Απαγορεύεται η είσοδος στους άνω του 1 μέτρου». Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον 4 από τους «νάνους» της ταινίας είχαν ύψος πάνω από 1 μέτρο. Το εφέ της σμίκρυνσης εφαρμόστηκε και στην ταινία «Η Χιονάτη και ο κυνηγός» (2012). Γεγονός που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες νάνων ηθοποιών, που συνέκριναν την ενέργεια αυτή με τις παλαιότερες εμφανίσεις λευκών με φούμο στα πρόσωπα, σε ρόλους Αφροαμερικανών.
Το ελληνικό σινεμά, στη μία και μοναδική ανάμειξη με αυτό το θέμα, έλυσε με άλλο τρόπο το πρόβλημα. Το 1960, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραψε και σκηνοθέτησε μια απολαυστική παραλλαγή του παραμυθιού, αποφεύγοντας τον σκόπελο με το μπόι. Στη «Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα» έβαλε 7 αξιαγάπητα γεροντοπαλίκαρα στη θέση των… δυσεύρετων νάνων. Στο πλευρό της Χιονάτης – Τζένης Καρέζη συμπρωταγωνιστούσαν οι Ορέστης Μακρής, Χρήστος Ευθυμίου, Βασίλης Αυλωνίτης, Μίμης Φωτόπουλος, Νίκος Σταυρίδης, Αλέκος Λειβαδίτης, και Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Δεν ήταν νάνοι, αλλά γίγαντες της ελληνικής κωμωδίας. Τα ονόματα, όμως, που τους έδωσε ο Καμπανέλλης, παραπέμπουν στους πρωτότυπους χαρακτήρες. Στη θέση του Σοφού, του Χαζούλη, του Γκρινιάρη, του Υπναρά, του Ντροπαλού, του Καλόκαρδου και του Συναχωμένου, υπάρχει ο Στρατηγός (Μακρής), ο Νοικοκύρης (Αυλωνίτης), ο Τεμπελχανάς (Φωτόπουλος), ο Ωραίος (Σταυρίδης), ο Ντροπαλός (Λειβαδίτης) και ο Τζαναμπέτης (Παπαγιαννόπουλος).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News