497
|

Στην Πατριδογνωσία του Γεννατά

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 17 Νοεμβρίου 2014, 01:15

Στην Πατριδογνωσία του Γεννατά

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 17 Νοεμβρίου 2014, 01:15

Όμως εσείς, θα το μπορούσατε ποτέ καθώς εγώ, τον εαυτό σας να γυρίσετε τα μέσα του όξω, έτσι που να γενείτε ολάκεροι ένα στόμα;

Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι

Ο Γεράσιμος Γεννατάς παρουσιάζει για 3η χρονιά, την πολιτική επιθεώρηση τσέπης «Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη». Σατιρίζοντας καταστάσεις και πρόσωπα, μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα, ιδέες και προβληματισμούς, για τα όρια της εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή, σπάζοντας το φράγμα μεταξύ αιχμηρού και αστείου, διασκέδασης και κραυγής.

Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κι ο κόσμος ολόκληρος είναι η σύγχρονη αρένα της ανθρώπινης εξαθλίωσης, όπου πρωταγωνιστούν τύραννοι σημερινοί, με θεατές τους λαούς και σκηνές από σκληρούς αγώνες και προδομένα όνειρα.

Μια σκηνική σύνθεση πάνω σε κείμενα των Ξενοφώντα, Θουκυδίδη, Λειβαδίτη, Γαλίτη, Γεννατά και μελοποιημένα ποιήματα που ακούγονται ζωντανά σε πρώτη εκτέλεση των Μαγιακόφσκι, Μπρεχτ, Έλιοτ, και Λασκαράτου.

Ο Γεράσιμος Γεννατάς μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του και τους λόγους που τον οδήγησαν να ανεβάσει την συγκεκριμένη παράσταση. Διαβάστε τι μας είπε:

«Τον τελευταίο καιρό επιβάλλω με ευλαβική συνέπεια στον εαυτό μου να εκτελεί -να προσεύχεται καθημερινά- μια μικρή προσευχή. Μια μικρή προσευχή που δεν μακαρίζεται, δεν εύχεται, δεν προσμένει, δεν επιθυμεί, απλώς αναρωτιέται. Άραγε… σε 50 χρόνια θα υπάρχουμε ως Χώρα; Πολίτες, Καλλιτέχνες, Πνευματικός Κόσμος, ας αναρωτηθούμε βαθιά. Εμείς! Μόνο Εμείς, αυτά τα μικρά εγώ να ενωθούν και να γίνουν ΕΜΕΙΣ (σπουδαία λέξη!). Γιατί το πολιτικό προσωπικό που κυβέρνησε τη χώρα μας, τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια, συνεχίζει να την προδίδει και να υπερηφανεύεται γι’ αυτό. Ας αναρωτηθούμε βαθιά στην ψυχή μας: θα υπάρχουμε εμείς σε 50 χρόνια; Η Τέχνη σήμερα παρά ποτέ πρέπει να μιλήσει, να καταδείξει, να δηλώσει και να πάρει θέση. Πρέπει να πάψει να «υπαινίσσεται» και να χαριεντίζεται με τον εαυτό της, γλείφοντας, ουσιαστικά, την εκάστοτε εξουσία. Και αν αυτό λέγεται στρατευμένη Τέχνη, τότε ναι, είμαι με τη στρατευμένη Τέχνη. Τότε, ναι, η Πατριδογνωσία είναι στρατευμένη Τέχνη. Γιατί στόχος της δεν είναι απλά η σάτιρα. Στόχος της είναι να αφυπνίσει, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, να αφυπνίσει το κοινό της.»

Πρωτότυπα κείμενα: Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Γαλίτης

Επιλογή κειμένων: Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Κομπογιάννης

Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς

Μουσική: Γιώργος Κομπογιάννης

Επιμέλεια σκηνικού χώρου & κοστουμιών: Θάλεια Ιστικοπούλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Καμμά

Σχεδιασμός βίντεο: Γιάννης Λεοντάρης

Βοηθός σκηνοθέτη – Κατασκευές: Βασιλική Τσακίρη

Οργάνωση παραγωγής: Αρτίνα Γκέτση

Παίζει ο Γεράσιμος Γεννατάς

και οι μουσικοί:

Βασίλης Μπαμπούνης – τραγούδι, κιθάρα
Φυλένια Σπαχή – βιολοντσέλο

Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.00

Εισιτήρια: 12 € & 10 €

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 12, Πετράλωνα
Τηλ.: 2103428650, 6930720843

*Έπειτα από κλήρωση 5 τυχεροί, που θα αφήσουν το σχόλιό τους εδώ, θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την παράστασης της Πέμπτης 20 Νοεμβρίου*

(Παρακαλούμε, κατά την υποβολή σχολίων, να χρησιμοποιείτε έγκυρο email ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας σε περίπτωση που κληρωθείτε. Το protagon δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν αλλαγές στην ημερομηνία των προσκλήσεων. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να επικοινωνούν με τους νικητές σε τέτοιες περιπτώσεις, στο τηλέφωνο επικοινωνίας που έχουν δηλώσει οι ίδιοι απαντώντας στο ενημερωτικό email, το οποίο αποστέλλεται από το protagon.gr μετά την κλήρωση) Για περισσότερες προσκλήσεις, δείτε εδώ.

*Οι νικητές είναι:

  2.ΔΙΑΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  5.Ανώνυμος
  8.Αριστείδης Μ
14.ΧΑΡΗΣ ΒΑΣΣΑΛΑΣ
20.Λεωνίδας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News