484
|

Προσκλήσεις για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 31 Οκτωβρίου 2014, 00:17

Προσκλήσεις για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 31 Οκτωβρίου 2014, 00:17

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει φέτος ραντεβού με το σινεφίλ κοινό από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2014 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο: Η εμβληματική ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα / Hanna Schygulla, ο πρωτοπόρος Σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλνικ, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο / Kornél Mundruczó, η πρόσφατη ταινία του οποίου Λευκός θεός (βραβείο τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ Κανών) θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ, ο Ραμίν Μπαχράνι / Ramin Bahrani, απ’ τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του νέου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά και ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του The Cut.

Συνολικά στη φετινή δεκαήμερη διοργάνωση θα προβληθούν 150 ταινίες από τις οποίες: οι 14 στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, 36 ελληνικές ταινίες (στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου που τιμώνται φέτος) και οι υπόλοιπες στο πλαίσιο των αφιερωμάτων στους δημιουργούς, στα τμήματα "Ανοιχτοί Ορίζοντες", "Ματιές στα Βαλκάνια", στη "Νεανική οθόνη" (για μαθητές), αλλά και στις "ειδικές προβολές", στο 10ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και στο τμήμα Agora Works in Progress.

Στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ προγραμματίστηκαν επίσης δύο άκρως ενδιαφέροντα Masterclasses από δυο δημιουργούς του σινεμά: Τον 72χρονο Σέρβο Ζέλμιρ Ζίλνικ και τον 39χρονο Ιρανο-Αμερικανό Ραμίν Μπαχρανί (τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Νοεμβρίου αντίστοιχα).

Το κοινό του 55ου ΦΚΘ θα έχει την ευκαιρία να δει στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται φέτος για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τις ταινίες Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι / Pawel Pawlikowski (Πολωνία), Τα κορίτσια/Girlhood της Σελίν Σιαμά / Céline Sciamma (Γαλλία) και Ταξικός εχθρός / Class Enemy του Ροκ Μπίτσεκ /Rok Bicek (Σλοβενία).

Στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 η συναυλία «Μουσικές Επαφές Τρίτου Τύπου», με έργα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για μια διοργάνωση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ καθώς και το πλήρες πρόγραμμα των προβολών μπορείτε να το δείτε εδώ

*Έπειτα από κλήρωση 10 τυχεροί, που θα αφήσουν το σχόλιό τους εδώ, θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για οποιαδήποτε προβολή θέλουν να παρακολουθήσουν.*

(Παρακαλούμε, κατά την υποβολή σχολίων, να χρησιμοποιείτε έγκυρο email ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας σε περίπτωση που κληρωθείτε. Το protagon δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν αλλαγές στην ημερομηνία των προσκλήσεων. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να επικοινωνούν με τους νικητές σε τέτοιες περιπτώσεις, στο τηλέφωνο επικοινωνίας που έχουν δηλώσει οι ίδιοι απαντώντας στο ενημερωτικό email, το οποίο αποστέλλεται από το protagon.gr μετά την κλήρωση)

Για περισσότερες προσκλήσεις, δείτε εδώ

* Οι νικητές είναι:

1.ΟΛΓΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ
3.Αλίκη Συμεωνίδου
5.lastellaki
9.Νίκος
11.ΜΑΡΙΑ ΜΕΡΤΖΑΝΗ
14.Βασιλική Αργυροπούλου
16.ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ
18.ΙΣΑΑΚΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
21.Γεωργία Παναγιώτου
24.ΛΕΩΝ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News