697
|

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ στο Θέατρο Βράχων

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 26 Ιουνίου 2014, 00:27

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ στο Θέατρο Βράχων

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 26 Ιουνίου 2014, 00:27

«Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα, ο συνδετικός κρίκος των λαών. Δεν εκπροσωπώ καμιά εθνικότητα όταν παίζω. Θεωρώ ότι η δύναμη της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους. Στο άκουσμά της οι έριδες και οι διαφορές εξαφανίζονται και αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο μιλώντας με την ψυχή. Όταν επικοινωνούμε σʼ αυτό το επίπεδο, είναι εύκολο να δημιουργηθεί αρμονία και ειρήνη». Omar Faruk Tekbilek, 2011

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μουσικούς στην Ελλάδα, ένας χαρισματικός μουσικός ο οποίος παίζει νέι, ζουρνά, μπαγλαμά, ούτι και κρουστά. Η συνάντησή του με τον Μιχάλη Νικολούδη και άλλους σημαντικούς μουσικούς φίλους του στις 30 Ιουνίου στο θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, σηματοδοτεί μία από τις μοναδικές συναυλιακές στιγμές του καλοκαιριού. Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Αιγαίο κι από εκεί πίσω στην Αθήνα. Η φετινή επίσκεψη του Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ στη χώρα μας θα έχει άρωμα καλοκαιριού. Κι αυτό γιατί, εκτός των άλλων, στην συναυλία συμμετέχει και ο Μιχάλης Νικολούδης ως special guest. Ο ήχος της μαντόλας, ενός αυτοσχέδιου μουσικού οργάνου που έχει δημιουργήσει, είναι εδώ και χρόνια αναγνωρίσιμος. Με τον Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ τους δένει μια δυνατή φιλία που ξεκινάει από τον δίσκο του Μιχάλη Νικολούδη «Αιολία» στον οποίο συμμετέχει και ο τουρκοαιγύπτιος μουσικός.

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης της Μεσογείου που πλέον ζει και δημιουργεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Η μουσική του έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, αλλά και σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Η έμπνευσή του απορρέει από τον μυστικισμό, την παράδοση, τον ρομαντισμό και τη φαντασία. Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του σαν αγγελιοφόρο της ειρήνης, επιδιώκει να συνεργάζεται με μουσικούς από διάφορες χώρες.

Έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης, όπως τον τρομπετίστα Don Cherry, τον rock drummer Ginger Baker, γνωστό από τις συνεργασίες του με τον Eric Clapton και τον Jack Bruce, την Ofra Haza, τον Bill Laswell και τους Glen Velez, Simon Shaheen, Mike Mainieri, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Jai Utall και Steve Shehan. Ο Omar έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο "Best Artist of the Turkish Music Award 2003" και ήταν υποψήφιος για το βραβείο "BBC Word Music Award" στην κατηγορία Middle East. Έχει βραβευτεί με το "US Golden Belly Musician of the Year Award" το 1998 και το 1999, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία για την ανθρωπιστική και φιλειρηνική του δραστηριότητα.

Γεννημένος στον Πειραιά με καταγωγή από Χίο και Ικαρία, ο Μιχάλης Νικολούδης είναι ένας εμπνευσμένος μουσικός που καθόρισε με το στίγμα του την ελληνική έθνικ σκηνή. Μετά από πλούσια δισκογραφική καριέρα η μουσική του είναι πλέον χαρακτηριστική και ο ήχος της μαντόλας του αναγνωρίσιμος. Έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Ross Daly, ο Γιώργος Μαγκλάρας, ο Arto Tuncboyaciyan, ο Haig Yazdjian, η Γιώτα Βέη, ο Dragan Dautovski και άλλοι.

Το 1995 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "ΑΙΟΛΙΑ", με τη συμμετοχή του Omar Faruk Tekbilek και άλλων πολύ σημαντικών ελλήνων μουσικών. Ακολούθησαν οι δίσκοι Χρησμός, Μελισσόκηπος, Γαία κ.α.. Το Δεκέμβριο του 2005 κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Μιχάλη Νικολούδη, οι «Γυναίκες», με τραγούδια ερμηνευμένα από τη Σωτηρία Λεονάρδου και τη Φωτεινή Βελεσιώτου και πάνω σε στίχους της Μάγδας Παπαδάκη. Ακολουθούν οι δίσκοι «Magenta», «Νύχτα στο Αιγαίο» και «Απόψε θα διαρρήξω τη Σελήνη», «Aeolia 2», «Έχω ρίζα στον αέρα».

OMAR FARUK TEKBILEK and Brian Keane – Kolay mi

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ Αρμενιστής

Συμμετέχουν ακόμα: Γιάννης Παπαϊωάννου (ούτι, μπουζούκι), Γιάννης Δημητριάδης (keyboards), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) κ.ά.

Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, Δευτέρα 30 Ιουνίου, ώρα 21.30

Τιμές εισιτηρίων:

Α Ζώνη Θέσεις καθήμενων σε καρέκλες μπροστά από την σκηνή: 40 ευρώ

Β Ζώνη καθήμενων στην εξέδρα κανονικό: 30 ευρώ, Φοιτητικό-Ανέργων: 20 ευρώ

*Έπειτα από κλήρωση 5 τυχεροί, που θα αφήσουν το σχόλιό τους εδώ, θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την Δευτέρα 30 Ιουνίου.*

(Παρακαλούμε, κατά την υποβολή σχολίων, να χρησιμοποιείτε έγκυρο email ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας σε περίπτωση που κληρωθείτε. Το protagon δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν αλλαγές στην ημερομηνία των προσκλήσεων. Οι υπεύθυνοι του θεάτρου οφείλουν να επικοινωνούν με τους νικητές σε τέτοιες περιπτώσεις, στο τηλέφωνο επικοινωνίας που έχουν δηλώσει οι ίδιοι απαντώντας στο ενημερωτικό email, το οποίο αποστέλλεται από το protagon.gr μετά την κλήρωση)

Για περισσότερες προσκλήσεις, δείτε εδώ.

** Οι νικητές είναι:
 

1.Ναταλία Δάφνου
4.Νίκος  
8.Λεωνίδας
11. Φιλιώ Κοπανίδου
13.ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News