641
|

La Strada, ο δρόμος που αγαπήσαμε

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 17 Δεκεμβρίου 2014, 00:20

La Strada, ο δρόμος που αγαπήσαμε

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 17 Δεκεμβρίου 2014, 00:20

Την ταινία La Strada του Φελίνι την είχα δει πρώτη φορά -αιώνες πριν- στην κρατική τηλεόραση σε μια από κείνες της μαγικές κινηματογραφικές βραδιές. Όταν αποφάσισα να δω τη θεατρική μεταφορά της στο θέατρο Βικτώρια την ξαναείδα αποσπασματικά και θυμήθηκα τις αριστοτεχνικές ερμηνείες του Άντονι Κουίν, της Τζουλιέτα Μασίνα και την υπέροχη μουσική του Νίνο Ρότα. Στο δρόμο λοιπόν για το θέατρο -προκατειλημμένη, το ομολογώ- σκεφτόμουν το πώς μπορεί θεατρικά να αποδοθεί αυτή η αίσθηση του πλανόδιου τσίρκου, των φώτων, της μουσικής και κυρίως της αίσθησης της ελευθερίας και του απροσδόκητου που γεννά ο δρόμος.

Η ιστορία θέλει την Τζελσομίνα, ένα αφελές και ονειροπαρμένο πλάσμα, να πουλιέται από τη μητέρα της στον Τζαμπανό, έναν πλανόδιο καλλιτέχνη τσίρκου που τη χρησιμοποιεί για τα νούμερά του και της συμπεριφέρεται βάναυσα και εξουσιαστικά. Πορεύονται και οι δυο μαζί σε αυτόν τον μεγάλο δρόμο της αλληλοεξάρτησης, του θύτη και του θύματος, ανακαλύπτοντας μέσα από την καθημερινότητά τους ο καθένας την δικιά του αλήθεια. Η ηρωίδα μας γνωρίζει τον Τρελό, έναν ισορροπιστή που δουλεύει σε τσίρκο και που την βοηθά να καταλάβει τα πραγματικά της συναισθήματα, προσπαθεί να αποδράσει μα επιστρέφει ξανά στην βίαιη αγάπη του Τζαμπανό. Μια ιστορία χαμένης αθωότητας μα και επιλογών που οδηγούν σε αδηφάγους δρόμους, εκείνους της αυτογνωσίας.

Η παράσταση με συνεπήρε από την πρώτη στιγμή που έσβησαν τα φώτα. Η Τζελσομίνα, ο Τζαμπανό, ο Τρελός, ακόμα και κείνο το σαραβαλιασμένο τρίκυκλο, που ποτέ δεν είδα μα υπήρχε, ζωντάνεψαν πάνω στη σκηνή και με μετέφεραν σε έναν άλλο κόσμο.

Η Κάτια Γέρου στο ρόλο της Τζελσομίνα με έκανε να την ακολουθώ σε όλη την σκηνή.  Αναζητούσα τα μάτια της, χανόμουν μέσα στην αθωότητα και την πλαστικότητα του κορμιού της όταν αναρωτιόταν «γιατί ήρθε σε αυτόν τον κόσμο», μύριζα πάνω της το γρασίδι όταν ξάπλωνε δίπλα στον Τζαμπανό. Λιτή και ταυτόχρονα πολύπλοκη, αέρινη, ξετύλιξε όλο της το ταλέντο, ωσεί παρούσα ακόμα και όταν έλειπε από την σκηνή.

Εξαιρετικές ερμηνείες και από τους Θανάση Κουρλαμπά στο ρόλο του Τζαμπανό -που είχε να αναμετρηθεί τουλάχιστον στα δικά μου μάτια με την αριστοτεχνική ερμηνεία του Κουίν- και του Νίκου Νίκα στο ρόλο του Τρελού.

Η άρτια και εμπνευσμένη σκηνοθεσία του έργου ανήκει στον Βασίλη Νικολαΐδη που αξιοποίησε όλη τη σκηνή δημιουργώντας έναν μαγικό περιπλανώμενο «θίασο».

Φεύγοντας από το θέατρο, περπατώντας στους δρόμους του δικού μας μεγάλου και αφιλόξενου τσίρκου, κουβαλούσα ακόμα στα αυτιά μου τα λόγια της Τζελσομίνα και του Τρελού:
«Τα πάντα στον κόσμο χρησιμεύουν σε κάτι. Ακόμη και μια πέτρα».
«Και τι αξία έχει;» ρωτάει η Τζελσομίνα.
«Δεν ξέρω, αλλά κάποια αξία έχει. Αν ήταν άχρηστη, τότε τα πάντα θα ήταν άχρηστα, ακόμη και τ' αστέρια»

Μετάφραση – Διασκευή: Ο Θίασος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαϊδης
Σκηνικός χώρος – Κοστουμια: Γιάννης Μετζικώφ
Επιμέλεια  κίνησης- Χορογραφία: Κωνσταντίνος Μίχος
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευγενία Μαραγκού
Φωτισμοί: Βαγγέλης Κάνδιας
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

Eρμηνεύουν: Κάτια Γέρου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Νίκος Νίκας, Έφη Κόντα, Μέλιος Κατσαμάκης, Ευγενία Μαραγκού, Λεωνίδας Μαριδάκης, Κίμων Παντερής.
Παραστάσεις :Τετάρτη: 7.30 μ.μ.- Πέμπτη έως Σάβατο: 9.00 μ.μ.- Κυριακή: 8.00 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό εισιτήριο: 18 ευρώ
Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή: Γενική είσοδος 12 ευρώ
Φοιτητικό / Νεανικό (έως 25 ετών) / Συνταξιούχων (άνω των 65 ετών): 10 ευρώ
Aνέργων: 5 ευρώ

ΤΗΕΑΤRO VICTORIA
Μαγνησίας 5 και 3ης Σεπτεμβρίου 119
Τηλ.: 210-8233125/6972964339

*Έπειτα από κλήρωση 10 τυχεροί, που θα αφήσουν το σχόλιό τους εδώ, θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση του Σαββάτου 20 Δεκεμβρίου στις 9:00 μ.μ. *
(Παρακαλούμε, κατά την υποβολή σχολίων, να χρησιμοποιείτε έγκυρο email ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας σε περίπτωση που κληρωθείτε. Το protagon δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν αλλαγές στην ημερομηνία των προσκλήσεων. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να επικοινωνούν με τους νικητές σε τέτοιες περιπτώσεις, στο τηλέφωνο επικοινωνίας που έχουν δηλώσει οι ίδιοι απαντώντας στο ενημερωτικό email, το οποίο αποστέλλεται από το protagon.gr μετά την κλήρωση)

Για περισσότερες προσκλήσεις, δείτε εδώ.

* Οι τυχεροί είναι:

2. Μιχάλης Ροδόπουλος
5.bantir
8.ELOUKA
12.ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
15.monioz
17.James
22.Θωμας
27.ΚΑΤΕΡΙΝΑ
31.tolis
34.ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News