827
|

Κερδίστε προσκλήσεις: Κισμέτ, η ζωή σαν τούρκικη σαπουνόπερα

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 24 Μαρτίου 2014, 00:45

Κερδίστε προσκλήσεις: Κισμέτ, η ζωή σαν τούρκικη σαπουνόπερα

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 24 Μαρτίου 2014, 00:45

Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την επίδραση που έχουν οι τουρκικές σαπουνόπερες στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τον Αραβικό κόσμο.

Η επιτυχία των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών δεν είναι απλά ένα ελληνικό φαινόμενο. Σαπουνόπερες όπως ο Σουλεϊμάν και η Φατμαγκιούλ κάνουν πάταγο σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Βουλγαρία.

Ταξιδεύοντας από την Αθήνα, στην Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, το Αμπού Ντάμπι, τη Σόφια και το Μόσταρ, το ελληνικό ντοκιμαντέρ ΚISMET ανακαλύπτει πώς οι τουρκικές σειρές απέκτησαν εκατομμύρια φανατικούς θεατές.

Στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο, οι σειρές σπάνε προκαταλήψεις αιώνων και ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αλλάξουν τη ζωή τους. Στη Φατμαγκιούλ, μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα βιασμού, βρίσκει τη δύναμη να καταφύγει στο δικαστήριο. Στη σειρά Η Ζωή Συνεχίζεται, ένα ανήλικο κορίτσι αναγκάζεται να παντρευτεί έναν εβδομηντάχρονο άντρα. Στα Ασημένια Φεγγάρια, η πρωταγωνίστρια ανακαλύπτει την πραγματική αγάπη και στο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, παρακολουθούμε μια χριστιανή σκλάβα να μεταμορφώνεται στην πιο ισχυρή γυναίκα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το KISMET αποκαλύπτει πώς αυτές οι δραματικές σειρές ‘αιχμαλωτίζουν’ το μουσουλμανικό κοινό δείχνοντας ένα μοντέρνο και απελευθερωμένο τρόπο ζωής. Προβάλλοντας πρωτόγνωρες ελευθερίες -εξωσυζυγικές σχέσεις, διαζύγια, γυναίκες που εργάζονται-  σε μια περιοχή που επικρατεί η βία και η ανισότητα στις σχέσεις ανδρών και γυναικών, οι σειρές ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Όπως αναφέρει και η Σαμίρα, μια ακτιβίστρια από το Κάιρο, που συμμετείχε στην επανάσταση και υπέστη σεξουαλική παρενόχληση, “χρειαζόμαστε τουρκικές σειρές σαν τη ‘Φατμαγκιούλ’ οι οποίες προβάλλουν τα δικαιώματα των γυναικών, σπάνε ταμπού και παροτρύνουν τις γυναίκες να μιλούν ανοιχτά.” Η Σαμίρα μήνυσε τον Αιγυπτιακό Στρατό και κατάφερε να σταματήσει τα τεστ παρθενίας.

Στην Αθήνα, το ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει πώς τα σίριαλ αναδεικνύουν μια θετική εικόνα των Τούρκων και ξυπνούν σε πολλές γυναίκες μια αίσθηση νοσταλγίας για το παρελθόν και μια στροφή σε πιο παραδοσιακές οικογενειακές αξίες, τις οποίες νιώθουν ότι έχουν χάσει.

Η 80χρονη Μαρίκα από τη Βέροια παρακολουθεί τις σειρές και αναπολεί τις ρομαντικές στιγμές που πέρασε με τον άντρα της στην Κωνσταντινούπολη. Η Παρασκευή, μια νεαρή δικηγόρος στην Αθήνα, μαθαίνει τουρκικά και πιστεύει ότι τα τουρκικά σήριαλ προβάλλουν παραδοσιακές αξίες που έχουν χαθεί στην ελληνική κοινωνία. Η ζωή της Τουρκάλας Νιχάν, η οποία παντρεύτηκε το Γιώργο, θυμίζει το σενάριο της σειράς Τα Σύνορα της Αγάπης, και μας δείχνει ότι, παρά τις ιστορικές διαφορές, Έλληνες και Τούρκοι έχουν πολλά κοινά.

Με μοναδική πρόσβαση στους ηθοποιούς, δημιουργούς και παραγωγούς των τηλεοπτικών σειρών καθώς και σε πολιτικούς αναλυτές, το ντοκιμαντέρ μάς βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι τουρκικές σαπουνόπερες αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά μέσα επιρροής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους ηθοποιούς Χαλίτ Εργκέντζ (Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και Χίλιες και Μία Νύχτες), Σογκιούλ Οντέν (Ασημένια Φεγγάρια), Μεριέμ Ουζερλί (Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής), Μπεργκιουζάρ Κορέλ (Χίλιες και Mια Νύχτες), Μελτέμ Μιράλογλου (Η Ζωή Συνεχίζεται) και Μπερέν Σάατ (Φατμαγκιούλ).

Το ντοκιμαντέρ έχει μια πρωτοφανή διεθνή πορεία, καθώς προβάλλεται σε πάνω από 15 διεθνή κανάλια στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του IDFA (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ), το σημαντικότερο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ευρώπης και επιλέχθηκε στην τριάδα των καλύτερων ταινιών για το Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μεσαίου Μήκους. 

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Νίνα Μαρία Πασχαλίδου

Παραγωγοί: Ρέα Αποστολίδου, Γιούρι Αβέρωφ, Νίνα Μαρία Πασχαλίδου

Διευθυντής φωτογραφίας: Μιχάλης Αριστομενόπουλος

Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, Νίκος Κωνσταντίνου,Hrvoje Petek, Momchil Bozhkov

Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος

Μουσική: Σπύρος και Μιχάλης Μοσχούτης

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Χριστοδούλου

Μια παραγωγή της Forest Troop και της ΑnemonProductions

Σε συμπαραγωγή με το AL JAZEERA και τo ARTE (Γαλλία-Γερμανία) και σε συνεργασία με τα κανάλια SVT (Σουηδία), Knowledge Network(Καναδάς), YLE (Φινλανδία), RTS (Ελβετία),Channel 8 (Ισραήλ), BTV (Βουλγαρία) και ΡΙΚ (Κύπρος). Με την υποστήριξη του προγράμματοςMEDIA της Ε.Ε, και τα Κέντρα Κινηματογράφου της Ελλάδας, Κροατίας και Βουλγαρίας. 

Δείτε το τρέιλερ εδώ

Το KISMET κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή του σε Avant-Premiere στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (Τρίτη 25 Μαρτίου). 

Από τις 27 Μαρτίου, κυκλοφορεί, σε διανομή CineDoc, στις κινηματογραφικές αίθουσες ΔΑΝΑΟΣ και ΣΠΟΡΤΙΓΚ (Αθήνα) και στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (Θεσσαλονίκη).

ΔΑΝΑΟΣ – από την Πέμπτη 27/3, στις 5 μ.μ.

Λεωφ. Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – από την Πέμπτη 27/03, στις 7 μ.μ.

Κ. Παλαιολόγου 18, Ν. Σμύρνη

*Έπειτα από κλήρωση 8 τυχεροί, που θα αφήσουν το σχόλιό τους εδώ, θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση.

Από τέσσερις διπλές προσκλήσεις για τις προβολές στον κινηματογράφο Δαναό στις 27 και 29 Μαρτίου και από τέσσερις διπλέςπροσκλήσεις για τις προβολές στον κινηματογράφο Σπόρτιγκ στις 27 και 29 Μαρτίου αναγράφοντας στο σχόλιο την ημερομηνία αλλά και τον κινηματογράφο της επιλογής τους.*

(Παρακαλούμε, κατά την υποβολή σχολίων, να χρησιμοποιείτε υπαρκτό email ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας σε περίπτωση που κληρωθείτε. Το protagon δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν αλλαγές στην ημερομηνία των προσκλήσεων. Οι υπεύθυνοι του θεάτρου οφείλουν να επικοινωνούν με τους νικητές σε τέτοιες περιπτώσεις, στο τηλέφωνο επικοινωνίας που έχουν δηλώσει οι ίδιοι απαντώντας στο ενημερωτικό email, το οποίο αποστέλλεται από το protagon.gr μετά την κλήρωση)

Για περισσότερες προσκλήσεις, δείτε εδώ

** Οι νικητές είναι:

27/3 ΔΑΝΑΟΣ 
 2.ΔΙΑΛΕΚΤΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ  
8.dimitra

29/3 ΔΑΝΑΟΣ
6.Barilla
10.ΔΙΑΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

27/3 ΣΠΟΡΤΙΓΚ
5.Γιώργος
9.Χρυσάνθη Μάνου

29/3 ΣΠΟΡΤΙΓΚ
1.evaan
7.Βασιλική Κούκα

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News