677
|

Ιnnerview, μια ιστορία για το Θέατρο

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 28 Νοεμβρίου 2014, 00:13

Ιnnerview, μια ιστορία για το Θέατρο

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 28 Νοεμβρίου 2014, 00:13

Ο Αλέξης Σταμάτης γράφει και η Λίλλυ Μελεμέ σκηνοθετεί ένα έργο που μιλάει για το θέατρο στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Τρία πρόσωπα. Τρεις διαφορετικές ηλικίες. Τρεις δυνατοί «παίκτες» της ζωής – δύο άντρες και μία γυναίκα. Ένα αποκαλυπτικό παιχνίδι με τον χώρο και τον χρόνο, το παρόν και το παρελθόν, την επινόηση και την πραγματικότητα, το οποίο, σταδιακά, φέρνει στο φως τις συγκρούσεις, τα πάθη και, εντέλει, τις αδυναμίες τους. Με αφορμή μία συνέντευξη, που εξελίσσεται σε επικίνδυνη ισορροπία ισχύος και ανατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη, τρεις άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο οδυνηρές αλήθειες τους. Αναγκάζονται να πετάξουν τα «προσωπεία», να αντικρίσουν για πρώτη φορά τον πραγματικό εαυτό τους, και να αναμετρηθούν μαζί του. Οι ρόλοι του θύτη και του θύματος, αβέβαιοι και ρευστοί, εναλλάσσονται διαρκώς και τα θεμελιώδη ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: Πόσο απέχει η αλήθεια από το ψέμα; Η τέχνη από τη ζωή; Ο έσω εαυτός από τον έξω;

Ζητήσαμε από τον συγγραφέα του έργου Αλέξη Σταμάτη να μας πει δυο λόγια για το πώς γράφτηκε το έργο και γενικότερα για την παράσταση. Διαβάστε τι μας είπε:

«2010. Δακρυγόνα. Ένα θεατρικό έργο. Ένας σκηνοθέτης. Μια συνέντευξη. Σπάνια μιλάει. Την διαβάζω. Είμαστε φίλοι. Εντυπωσιάζομαι. Εκείνη την εποχή γράφω ένα μυθιστόρημα. Με πολιτικό υπόβαθρο. Ένας χαρακτήρας του βιβλίου είναι σκηνοθέτης. Επινοημένος, φυσικά. Ο Μιχάλης. Στοιχεία της συνέντευξης αναδύονται στο μυθιστόρημα.

Ένα χρόνο αργότερα. Δέχομαι μια πρόταση από το Λονδίνο. Για μια ημερίδα με τίτλο Greece is the word. Θα συζητήσω για την ελληνική λογοτεχνία με τη Βικτόρια Χίσλοπ, την Ιωάννα Καρυστιάνη και τον Ντέιβιντ Κόνολι στο Southbank Centre, διάσημο πολιτιστικό χώρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Η διοργανωτής έχει προσθέσει κι ένα τελικό μέρος όπου θα υπάρξει θέαμα επί σκηνής. Μου προτείνει να παρουσιάσω ένα απόσπασμα θεατρικού έργου μου που θα έχει σχέση με την κρίση. Σκέφτομαι πως, έτσι αποκομμένο από τον δραματουργικό κορμό, ένα κομμάτι δεν θα λέει τίποτα και αποφασίζω να γράψω κάτι από την αρχή.

Στο νου μου έρχεται η συνέντευξη του φίλου σκηνοθέτη και η λογοτεχνική της επεξεργασία στο μυθιστόρημα ως συνέντευξη του χαρακτήρα Μιχάλη. Δεν θέλω όμως μονόλογο. Έτσι γεννιέται και μια δεύτερη ηρωίδα, η δημοσιογράφος. ΟΙ ήρωες συνδιαλέγονται στον νου μου και αποκτούν ένα κοινό παρελθόν. Συνεπώς και μια σχέση. Ένα νέο έργο γεννιέται: αυτή τη φόρα είναι ένα θεατρικό μονόπρακτο για δύο πρόσωπα, δύο τρισδιάστατους χαρακτήρες. Το έργο παίζεται στο Southbank Centre: Ηθοποιοί ο Νίκος Πουρσανίδης και η Εύα Σιμάτου. Σκηνοθεσία ανύπαρκτη, ό,τι καταφέραμε στο διαμέρισμα του Νίκου στο MaidaVale. Τις επόμενες μέρες διαβάζουμε μια εξαιρετική κριτική από το έγκυρο British TheaterGuide.

Στην Αθήνα, πια, νιώθω ότι εκείνο που παίχτηκε στο Λονδίνο είναι το προσχέδιο για την Τρίτη Πράξη ενός ολοκληρωμένου θεατρικού έργου. Θυμάμαι ένα άλλο παλιό μου έργο τον «Θάλαμο». Στοιχεία του με επισκέπτονται. Γεννιέται ένας τρίτος χαρακτήρας: ο Γιώργος, ο οδηγός. Που μεταφέρει τον Ζο και την Άλι, ως μνήμες «νεκροζώντανες». Οι τρεις, πλέον, χαρακτήρες εμπλέκονται, συμπλέκονται, συγκρούονται, «γράφουν» το έργο. Από μέσα. Και το «παιχνίδι» πλέον γίνεται πιο περίπλοκο. Το αναλαμβάνει η Λίλλυ. Και το ζωντανεύουν ο Νίκος, ο Λάζαρος και η Εύα. Τους ευχαριστώ όλους όπως και τον Αλέκο, τη Μαρία, τον Τηλέμαχο, την Αποστολία, την Ιωάννα, τον Παναγιώτη και τον Χρήστο».

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Παππά
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Ηχητικό περιβάλλον-σχεδιασμός: Τηλέμαχος Μούσας
Κινησιολογία αυτοσχεδιασμού: Αποστολία Παπαδαμάκη
Παραγωγή: Λυκόφως

Ερμηνεύουν: Νίκος Αρβανίτης, Λάζαρος Βαρτάνης, Εύα Σιμάτου

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη 21.00 έως 6 Ιανουαρίου 2015
Εισιτήρια: 12€, 8€: Μειωμένο

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Αίθουσα BlackBox
Πειραιώς 206, Ταύρος

*Έπειτα από κλήρωση 4 τυχεροί, που θα αφήσουν το σχόλιό τους εδώ, θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση. Δύο  για την παράστασης της Δευτέρας 01 Δεκεμβρίου και δύο για την Τρίτη 02 Δεκεμβρίου*
(Παρακαλούμε, κατά την υποβολή σχολίων, να χρησιμοποιείτε έγκυρο email ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας σε περίπτωση που κληρωθείτε. Το protagon δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν αλλαγές στην ημερομηνία των προσκλήσεων. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να επικοινωνούν με τους νικητές σε τέτοιες περιπτώσεις, στο τηλέφωνο επικοινωνίας που έχουν δηλώσει οι ίδιοι απαντώντας στο ενημερωτικό email, το οποίο αποστέλλεται από το protagon.gr μετά την κλήρωση)
Για περισσότερες προσκλήσεις, δείτε εδώ.

* Οι νικητές είναι:

Δευτέρα 01/12
4. κατερίνα
12.ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΡΥΠΑΤΗΣ

Τρίτη 02/12
8.λμ
28.mip

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News