Γιουρσενάρ σε κόμικς
Γιουρσενάρ σε κόμικς
Τα παλιότερα χρόνια πίστευαν ότι το ρέμα της Χελιδονούς, στον δρόμο που οδηγεί από το Μενίδι στην Κηφισιά, είχε ξωτικά και νεράιδες. Ο θρύλος λέει ότι κάποιος μοναχός που έμενε σε μια καλύβα στον Κηφισό, κυνήγησε με ξόρκια τις νεράιδες και τις έκλεισε σε μια σπηλιά όπου κινδύνευαν να πεθάνουν από πείνα και δίψα. Τότε, εμφανίστηκε μια μαυροφόρα γυναίκα, τις έκλεισε μέσα στο πέπλο της και όταν τις ελευθέρωσε έγιναν χελιδόνια που πέταξαν στον ουρανό. Εκεί αποδίδεται, πιθανόν, η ονομασία Παναγία η Χελιδονού. Για αυτόν ακριβώς τον θρύλο μιλά η Μαργκερίτ Γουρσενάρ, στο βιβλίο της «Διηγήματα της Ανατολής» (εκδ. Χατζηνικολή). «Η Παναγία η Χελιδονού», ένα από τα 10 διηγήματα που συνθέτουν το βιβλίο της σπουδαίας γαλλίδας συγγραφέως, ετοιμάζεται τώρα να συναντήσει την τέχνη των κόμικς. Η όσμωση επιχειρείται σε ένα graphic novel που υπογράφουν ο εικονογράφος Γιώργος Τσιαμάντας με τον σεναριογράφο – φιλόλογο Βαγγέλη Ψαριανό και πρόκειται να κυκλοφορήσει από την Comicdom Press.
Πριν ξεκινήσουν το εγχείρημα, οι δύο δημιουργοί έκαναν την απαραίτητη έρευνα ώστε η αναπαράσταση του τόπου και της εποχής να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής. Το στοίχημα ήταν πώς, μέσα από ένα μέσο σύγχρονο όπως τα κόμικς, μπορεί να διασώσει κανείς έννοιες, εικόνες, πληροφορίες, και να τις φέρει στο σήμερα. Σε ανθρώπους που αλλιώς -πιθανόν- δεν θα έρχονταν σε επαφή μαζί τους. «Με αφορμή τη “Χελιδονού”», επισημαίνει ο Γιώργος Τσιαμάντας, «βρήκα την ευκαιρία να δείξω μέσα από τις εικόνες πράγματα, όπως αρχαίες γιορτές, συνήθειες και παραδόσεις που συνεχίζονται ως σήμερα -οι Απόκριες, οι χοροί, τα τραγούδια, τα παιχνίδια, οι δοξασίες…- και να φανεί πόσο απτή είναι αυτή η ιστορική συνέχεια».
Προκειμένου να καλυφθούν οι δημιουργικές και εκτυπωτικές ανάγκες του graphic novel, οι συντελεστές στράφηκαν στη βοήθεια του πιο σύγχρονου και ταχύτερα διαδιδόμενου τρόπου χρηματοδότησης, του crowdfunding. Για τον σκοπό αυτό έχει ανοιχτεί μια καμπάνια στην πλατφόρμα Indiegogo που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Μαρτίου. Σε αυτήν, ο χρήστης μπορεί να προσφέρει το ποσόν που επιθυμεί για τη χρηματοδότηση του project, λαμβάνοντας μια σειρά από ανταλλάγματα του ενδιαφέροντός του. «Και χωρίς να ρισκάρει στο ελάχιστο τα χρήματά του», συμπληρώνουν οι αρμόδιοι.
Περισσότερα για το graphic novel «Η Παναγία η Χελιδονού» μπορείτε να δείτε εδώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News