Το πρόβλημα του ΕΦΚΑ δεν είναι τα έσοδα που μειώθηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά η οργάνωση και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, παρατήρησε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, και γι’ αυτό άλλωστε τέθηκε σε λειτουργία και το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 155.
«Δεν είμαι θαυματοποιός, έχω χειριστεί στο παρελθόν προβληματικές επιχειρήσεις όπως την Ολυμπιακή και τη ΔΕΗ, αλλά ο ΕΦΚΑ είναι μακράν η πιο προβληματική επιχείρηση που κλήθηκα να διαχειριστώ, καθώς προβληματικά ταμεία που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες, όπως ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΣΑΥ, συγχωνεύτηκαν, ορθώς, επί της αρχής το 2016, αλλά χωρίς κανόνες και με λάθος εφαρμογή», είπε ο κ. Χατζηδάκης και τώρα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «κάνουμε δύο μπαϊπάς στον ΕΦΚΑ, με στόχο την ταχύτερη απονομή συντάξεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών».
Ηδη, σημείωσε, θέματα όπως για παράδειγμα αυτό με τις εκκρεμείς συντάξεις χηρείας στο ΝΑΤ, διευθετούνται.
«Πρακτικά αυτές οι 444 συντάξεις χηρείας θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες. Δεν θα κάνει κουμάντο ο καθένας που νομίζει. Το θέμα έκλεισε, έχω στείλει στο Πειθαρχικό 10-11 ακραίες περιπτώσεις ταλαιπωρίας πολιτών», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ συνολικά για το θέμα της επιτάχυνσης στην απονομή των συντάξεων, τόνισε πως είναι σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια με την εγκατάσταση 2.000 καινούργιων ηλεκτρονικών υπολογιστών από ιδιωτικές εταιρείες, στην προσπάθεια να αναβαθμιστεί η οργάνωση του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, λειτουργεί και το «πράσινο» κτίριο στην Κηφισίας για τις διαδοχικές συντάξεις και τις επόμενες ημέρες πιάνουν δουλειά και οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές.
Στόχος, να κλείσουν οι παλιές εκκρεμότητες από το 2019 και πριν. Ηδη, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, υπάρχει βελτίωση, καθώς από τις 155.000 συντάξεις που εκκρεμούσαν τον Ιανουάριο, σήμερα εκκρεμούν 129.000 και ενώ παλιότερα έβγαιναν 10.000 συντάξεις τον μήνα, τώρα βγαίνουν 20.000 και σε λίγο θα ανέβουν στις 39.000.
Από Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί εξάλλου η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα τεθεί πιλοτικά σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε βασικούς κλάδους οικονομίας. Επίσης, θα δοθεί 1 δισ. ευρώ στο κομμάτι της κατάρτισης, με συγκεκριμένους όρους και με πιστοποίηση τόσο των παρόχων κατάρτισης όσο και των καταρτιζόμενων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News