462
|

Τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 23 Ιουλίου 2015, 14:27

Τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 23 Ιουλίου 2015, 14:27

Πριν από λίγες μέρες, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, πρότειναν σχεδόν ταυτόχρονα στην κυβέρνηση να συζητήσει την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος. Στην ουσία, να καθιερωθεί το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο άλλωστε είναι πάγια θέση των κομμάτων της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ. Απάντηση επίσημη από το Μαξίμου δεν υπήρξε, αλλά κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλεισαν να συζητηθεί το θέμα εν ευθέτω χρόνω.
Υπάρχει λοιπόν ή όχι θέμα τροποποίησης του εκλογικού νόμου και κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών;

Φαίνεται πως ναι. Το αν, όμως, θα γίνει στην παρούσα φάση ή σε μεταγενέστερο χρόνο, πριν ή μετά τη διεξαγωγή εκλογών, δεν έχει ξεκαθαριστεί καθώς εκκρεμούν ακόμη ψηφοφορίες στη Βουλή, για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και γενικότερα της χώρας με τη σύναψη και υιοθέτηση νέου μνημονίου. Επειδή το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου θεωρείται «κλειδί» τόσο για την πορεία εξορθολογισμού του πολιτικού συστήματος όσο και για τη διαμόρφωση του τοπίου στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στα κόμματα της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, το πότε και με ποιο τρόπο θα τεθεί προς συζήτηση είναι συνάρτηση της «κατάστασης των πραγμάτων», για να θυμηθούμε και τον Βιμ Βέντερς.

Σε κάθε περίπτωση, μια συμφωνία των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο αναδεικνύεται ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για να ξεπεραστούν οι χρόνιες παθογένειες της πολιτικής ζωής της χώρας και να εξομαλυνθούν θεσμικές λειτουργίες της.

Πάντως, η πρόταση του κ. Θεοδωράκη και της κ. Γεννηματά δεν αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου. Θεωρήθηκε ως αναμενόμενη επιλογή. Μάλιστα, κυβερνητικοί παραγόντες που έχουν απ' ευθείας επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζουν ότι το θέμα είναι υπαρκτό, αλλά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ψηφιστεί το νέο μνημόνιο με τους εταίρους και να έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, ενόψει του φθινοπώρου. Άρα και κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι προσφυγή στις κάλπες.

Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι το θέμα θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ώστε να κατοχυρωθεί στις διατάξεις του Συντάγματος και να μην αποτελεί εργαλείο πίεσης, ανάλογα με την ευνοϊκή συγκυρία για κάθε κυβέρνηση ή κόμμα. Και φέρονται έτοιμοι να επιμείνουν στη θέση αυτή. Ο εστί μεθερμηνευόμενον; «Δεσμευόμαστε να το συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε, όμως μετά από πιθανές επερχόμενες εκλογές». Κατ' αρχήν διατεθειμένη να μπει στη συζήτηση είναι και η ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι παγίως η θέση της είναι υπέρ ενός εκλογικού συστήματος που θα ευνοεί το σχηματισμό ισχυρών κυβερνήσεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ανοικτή να το συζητήσει συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.

Ως προς το τεχνικό μέρος του ζητήματος ακούγονται πολλές παραλλαγές και σχέδια τα οποία θεωρούνται πρόωρα καθώς είναι συνάρτηση όχι μόνο πολιτικών παραγόντων αλλά κοινωνικών, δημογραφικών και τοπικών ιδιομορφιών της χώρας. Έτσι το ζήτημα παραμένει ανοικτό και όπως όλα δείχνουν πρόκειται να βρεθεί σύντομα στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου.

Ο Μιχάλης Μιχαήλ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News