730
|

Ψάχνω κι εγώ τον Καραμανλή!

Ψάχνω κι εγώ τον Καραμανλή!

Όλος ο κόσμος διερωτάται πού είναι ο Κώστας Καραμανλής και γιατί δεν παίρνει θέση στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης και στα όσα του καταλογίζονται. Ψάχνω κι εγώ τον Καραμανλή, για έναν άλλο λόγο, εξίσου σοβαρό για τον οποίο οφείλει να μιλήσει:

Όταν στις 27 Φεβρουαρίου μια ομάδα δημοσιογράφων συναντήσαμε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο τελευταίος μας διηγήθηκε ένα άκρως αποκαλυπτικό παρασκήνιο από τη διάσκεψη του Μπούργκερστοκ για το Κυπριακό, τον Μάρτιο του 2004. Σύμφωνα με τον Μπαγίς ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο τέως πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος ζήτησαν και συναντήθηκαν εκτός προγράμματος με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ. Ο Μπαγίς, ο οποίος έκανε τον μεταφραστή στον Ερντογάν, απέδωσε στους Καραμανλή και Παπαδόπουλο τα εξής:

«Γνωρίζουμε το λόγο που πιέζετε για λύση του Κυπριακού. Είναι γιατί θέλετε να πάρετε την ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια συμφωνία τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Αυτό που έχουμε να σας προτείνουμε είναι να αναβάλουμε όλες αυτές τις συζητήσεις και για αντάλλαγμα θα σας εγγυηθούμε ότι θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να σας εξασφαλίσουμε την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στο κάτω κάτω αυτό είναι που θέλετε, γι αυτό μη μας πιέζετε, θα σας δώσουμε αυτό που θέλετε».

Την ιστορία αυτή μας την επανέλαβε λίγο αργότερα με πιο γενική περιγραφή ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι βρήκε την πρόταση δελεαστική, όμως, επειδή έδωσε το λόγο του στον Κόφι Ανάν ότι θα έπαιρνε τις συνομιλίες μέχρι το δημοψήφισμα, την απέρριψε.

Τα όσα υποστηρίζουν οι Ερντογάν και Μπαγίς τα αποκάλυψε ο Γκιούλ στην τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Απρίλιο του 2004. Επίσης, το επιβεβαίωσαν οι αποκαλύψεις για τις μυστικές συνομιλίες του Τ. Παπαδόπουλου με το γιο του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ, αρχικά στο Μπούργκερστοκ και αργότερα στην κατοικία του στη Λευκωσία, με την ίδια ατζέντα. Ακόμη, το επιβεβαιώνουν οι μετέπειτα επιλογές των Καραμανλή και Παπαδόπουλου.

Το παρασκήνιο του Μπούρκερστοκ το δημοσίευσα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στις 7 Μαρτίου 2010. Ανέμενα κάποια διευκρίνιση, έστω μια προσπάθεια ανασκευής από τον Κώστα Καραμανλή, αφού ο Τ. Παπαδόπουλος δεν βρίσκεται πια στη ζωή, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε. Έτσι, θεωρώ την ιστορία αυτή πέρα για πέρα αληθινή και ήταν τραγική κατάληξη μιας χαμένης ευκαιρίας για τη λύση του Κυπριακού.

Τότε οι ηγεσίες της Κύπρου και της Ελλάδας είχαν αποδεχτεί το… καταραμένο σχέδιο Ανάν σαν βάση για τη λύση του Κυπριακού. Έκαναν αμέτρητες δηλώσεις, έστειλαν γράμματα στον ΟΗΕ και διαβεβαίωναν όλη την Ευρώπη ότι επιθυμούσαν τη λύση πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., μέχρι που προκάλεσαν τη διάσκεψη του Μπούργκερστοκ. Η αλήθεια είναι πως έκαναν μπλόφα επενδύοντας στην άρνηση του Ραούφ Ντενκτάς. Όταν η Τουρκία παρέκαμψε τον Ντενκτάς, επειδή ήθελε διακαώς να αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ε.Ε., οι Καραμανλής και Παπαδόπουλος βρέθηκαν παγιδευμένοι. Έτσι, πρόσφεραν στην Τουρκία την ημερομηνία, με αντάλλαγμα να μείνει άλυτο το Κυπριακό. Όταν ο Ερντογάν δεν το δέχτηκε, ο Παπαδόπουλος αρνήθηκε κάθε διαπραγμάτευση και ο Καραμανλής σνόμπαρε τη διάσκεψη και κλείστηκε στο δωμάτιο του βλέποντας DVD και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες παίζοντας Play Station. Ύστερα, εφαρμόζοντας μια επιτηδευμένη επικοινωνιακή τακτική, ο Τάσσος Παπαδόπουλος πέρασε το μήνυμα ότι η διάσκεψη ήταν στημένη από τους κακούς τους ξένους που είχαν αποφασίσει να τα δώσουν όλα στην Τουρκία, αλλά εκείνος αντιστάθηκε.

Η αλήθεια – η πικρή αλήθεια – είναι πως για πρώτη φορά η Κύπρος είχε λόγο και ρόλο για το μέλλον της Τουρκίας, αλλά τον αποποιήθηκε. Για να μη λυθεί το Κυπριακό στη βάση ενός σχεδίου που η ηγεσία το δέχτηκε επί της αρχής, αλλά δεν το εννοούσε, πήρε από μόνη της την ευθύνη της μη λύσης, χάρισε στην Τουρκία την ημερομηνία και κράτησε για τον εαυτό της το πρόβλημα.

Αυτό είπε τις προάλλες στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν, διηγούμενος το παρασκήνιο του Μπούργκερστοκ, αντί άλλης απάντησης στην ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για την κατοχή της Κύπρου. Μας είπε ότι η συνέχιση της κατοχής ήταν δική μας επιλογή. Και δυστυχώς είχε δίκαιο. Αλήθεια, δεν είναι τραγικό να μας λέγει ο Τούρκος πρωθυπουργός, στην Αθήνα, «ήταν επιλογή σας η συνέχιση της κατοχής» και να μην μπορούμε να του απαντήσουμε;

Ψάχνω, λοιπόν, τον Καραμανλή να μου δώσει μια εξήγηση. Γιατί μας κοροϊδέψαν, γιατί αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν, γιατί χάρισαν στην Τουρκία την ημερομηνία και άφησαν σ’ εμάς το πρόβλημα. Διότι – όπως και στην περίπτωση του δημόσιου χρέους – σ’ εμάς το άφησαν και στα παιδιά μας κληρονομιά, όχι στους εαυτούς τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News