612
|

Προς Eurogroup χωρίς αποτέλεσμα

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 11 Φεβρουαρίου 2015, 00:43

Προς Eurogroup χωρίς αποτέλεσμα

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 11 Φεβρουαρίου 2015, 00:43

Το σημερινό Eurogroup δεν πρόκειται να καταλήξει σε μια απόφαση για την Ελλάδα. Η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που δεν έκανε καθαρό τι ακριβώς θα πράξει, επειδή ούτε και η ίδια το γνωρίζει, από αυτήν την αποψη είναι ειλικρινής. Παρά τον αγώνα δρόμου που έγινε τις τελευταίες ημέρες, η ελληνική πλευρά είναι ακόμα μακριά από μία λύση που να μπορούν να δεχθούν οι εταίροι μας:

– Η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν πρόγραμμα αν μπορούσε να βγει στις αγορές και να δανεισθεί. Δεν μπορεί να βγει. Δεν μπορεί να συντηρηθεί χωρίς δανεικά. Χωρίς δανεικά, απλά θα πάθει ασφυξία. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το μνημόνιο ήταν να ρίχνεις καλά χρήματα (τα δάνεια των εταίρων μας) πίσω από κακά (τα χρέη μας ). Και ότι αυτό εγινε για να σώσουν τις τραπεζές τους., πρόσθεσε. Αν πλήρωναν τις τραπεζές τους, ωστόσο, θα τους στοίχιζε πολύ φθηνότερα. Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι ένα σεμινάριο αριστερών οικονομολόγων, αλλά μία προσπάθεια των άλλων να τους πείσουμε ότι η λύση που προτείνουμε είναι καλύτερη και για τους ίδιους. Αλλά είναι καλύτερη όταν ο βασικός σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, η Lazard, τους προειδοποιεί ότι μια συμφωνία σημαίνει ότι θα χάσουν 100 δισ. από τα χρήματά τους;

– Ένα νέο πρόγραμμα, όπως το ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλίων των χωρών της Ε.Ε. Του ισπανικού κοινοβουλίου π.χ., μιας χώρας που άντλησε από πρόσθετους φόρους 34 δισ. τα τελευταία τρία χρόνια, ή του πορτογαλικού, μιας άλλης χώρας που επέστρεψε πρόωρα χθες 14 δισ. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι αυτές οι χώρες τελικά θα συμφωνήσουν με μεγάλη δυσκολία σε ένα ελληνικό πρόγραμμα, αρκεί σαν δημοσιονομικό αποτέλεσμα να οδηγεί εκεί που οδηγούσε το παλιό πρόγραμμα. Αν δηλαδή οδηγεί σε πλεόνασμα 1,5 αντί του 3% πιθανά δεν θα το δεχθούν, καθώς το δημοσιονομικό κενό δεν θα καλύπτεται. Ποιους συμμάχους έχει λοιπόν η κυβέρνηση; Μάλλον κανέναν παρά την καλή θέληση του προέδρου της Κομισιόν και κυβερνήσεων όπως η ιταλική και η αυστριακή.

– Οι διάφορες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου περί σχεδίου Β για χρήματα από τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ ελάχιστα προσφέρουν στη διαπραγμάτευση. Κακό κάνουν, ιδιαίτερα αν χρειασθεί να εμπλακούν τα κοινοβούλια. Οι χώρες αυτές σεντς δεν έχουν δώσει για την ελληνική κρίση και ούτε θα δώσουν. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν έχουν χρήματα να τους περισσεύουν για διαφορετικούς λόγους, η Κίνα δεν αγοράζει χρέος που δεν εχει καλή βαθμολογία. Εξάλλου το ύψος των ελληνικών ομολόγων που είχε η Κίνα ήταν μόλις 6 δισ. ευρώ.

– Όλα τα κόμματα της Βουλής υποστηρίζουν τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αλλά το ζήτημα δεν είναι εκεί. Ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε χθες ότι «αυτή η συμφωνία τελείωσε. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να αρνηθείς, να διανοηθείς τη ρήξη δεν διαπραγματεύεσαι». Μόνο που την προοπτική της ρήξης πρέπει να τη σκέφτεσαι ως το τέλος. Το τέλος είναι η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

– Τι μέτρα θα προτείνει στη διαπραγμάτευση; Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το τοξικό μνημονιακό κομμάτι είναι γύρω στο 30% και αυτό θα απορρίψει. Αλλά αυτό το κομμάτι προέκυψε είτε από την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης να εφαρμόσει γρήγορα τα μέτρα, είτε από την τύφλωση λόγω πελατειακών σχέσεων, που και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει με ομάδες που δεν θέλει να πειράξει. Ο κ. Βαρουφάκης και η κυβέρνησή του απορρίπτουν εκείνο που ονομάζεται εσωτερική υποτίμηση. Πολλά από εκείνα που απορρίπτουν πρέπει να τα εφαρμόσουν γιατί π.χ. σε λίγο δεν θα έχουν τα ταμεία να πληρώνουν συντάξεις σε ανθρώπους που είναι 50, 52 και 55 χρονών.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να διαχειρισθεί το χάσμα ανάμεσα στις εξαγγελίες της και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να το κάνει μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News